Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for macOS X

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-17-2020, 11:16 AM   #1
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 5,132
Default OSX Catalina: Portable install of Reaper unsuccesful.

So i created a clean install of OSX Catalina on a external SSD Drive (APFS formatted).
Wanting a portable install of Reaper on this system, so i:

- Made a new folder inside Applications folder, called "Reaper"
- Put the contents of the downloaded Reaper .dmg file in that folder.
- Created an empty textedit document, named it "reaper.ini", put that also in the folder "Reaper"

I then start Reaper.
Outcome:
Reaper doesn't create it's contents in folder "Reaper", but in user>Application Support > REAPER.

What am i doing wrong ??
__________________
Reaper - OSX (always latest version)
OSX Catalina (always latest version)
My Reaper Tips&Tricks: https://www.youtube.com/user/vanhaze2000/playlists
__________________
Reaper - OSX (always latest version)
OSX Catalina (always latest version)
My Reaper Tips&Tricks: https://www.youtube.com/user/vanhaze2000/playlists
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2020, 07:07 AM   #2
mespotine
Human being with feelings
 
mespotine's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Leipzig, Germany
Posts: 2,136
Default

We had this problem while developing Ultraschall as well.
It happened on a Hackintosh, though we never found out, why it didn't work.
__________________
Use she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1359 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you want
mespotine is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2020, 08:35 AM   #3
zabukowski
Human being with feelings
 
zabukowski's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 139
Default

Quote:
Originally Posted by vanhaze View Post
So i created a clean install of OSX Catalina on a external SSD Drive (APFS formatted).
Wanting a portable install of Reaper on this system, so i:

- Made a new folder inside Applications folder, called "Reaper"
- Put the contents of the downloaded Reaper .dmg file in that folder.
- Created an empty textedit document, named it "reaper.ini", put that also in the folder "Reaper"

I then start Reaper.
Outcome:
Reaper doesn't create it's contents in folder "Reaper", but in user>Application Support > REAPER.

What am i doing wrong ??
__________________
Reaper - OSX (always latest version)
OSX Catalina (always latest version)
My Reaper Tips&Tricks: https://www.youtube.com/user/vanhaze2000/playlists
Make sure file "reaper.ini" doesn't have additional extension - for example, "reaper.ini.txt". If file extensions in Finder are hidden, you won't notice it.

Edit: just tried portable install on Catalina and it worked without a problem.
__________________
My software & music...
http://www.zabukowski.com/software
http://www.zabukowski.com
zabukowski is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2020, 02:22 PM   #4
timatkins
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 40
Default Bump

Also having this issue. Portable install works fine on the same Catalina machine, but once it's zipped and sent to another machine on High Sierra it points to the system Reaper resource path and not the portable install path. Has happened on multiple machines running OS older than Catalina

EDIT: just tried making the portable install in High Sierra and opening in Catalina, but same deal. Portable install on mac seems borked

(Tested with Reaper 6.13)

Last edited by timatkins; 07-27-2020 at 02:57 PM.
timatkins is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2020, 04:45 PM   #5
Meo-Ada Mespotine
Human being with feelings
 
Meo-Ada Mespotine's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Leipzig
Posts: 1,856
Default

You can try to drop the Reaper64.app into the folder again from the installation-dmg. This had solved problems with Ultraschall so maybe it helps here too.
__________________
Use you/she/her, when contacting me, please. Thanks :) Not mentoring via PMs, sorry.
Ultraschall-API - 1359 ReaScript functions for Reaper - Reaper Internals - Developerdocs4Reaper - Donate, if you wish
Meo-Ada Mespotine is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2020, 08:06 PM   #6
Robert Randolph
Human being with feelings
 
Robert Randolph's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: St. Petersburg, FL
Posts: 878
Default

Anyone recently got this working? I can't create a REAPER portable install on Catalina at all.
__________________
http://www.admiralbumblebee.com
Audio/DAW stuff, Woodworking, Programming and more...
Robert Randolph is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 07:00 AM   #7
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 13,117
Default

Try this:
  • Make a directory on your desktop "REAPER", put REAPER64.app in it
  • Open a terminal (note the $ in the code below is the prompt, not something you type)
  • In the terminal, go to that path, e.g
    Code:
    $ cd ~/Desktop/REAPER/
  • Remove the GateKeeper quarantine flags (will prompt for your password)
    Code:
    $ sudo xattr -rd com.apple.quarantine REAPER64.app
  • Create a blank reaper.ini
    Code:
    $ echo > reaper.ini
  • Close terminal
  • Run REAPER64.app
Justin is online now   Reply With Quote
Old 11-27-2020, 01:54 PM   #8
Robert Randolph
Human being with feelings
 
Robert Randolph's Avatar
 
Join Date: Apr 2017
Location: St. Petersburg, FL
Posts: 878
Default

Quote:
Originally Posted by Justin View Post
Try this:
  • Make a directory on your desktop "REAPER", put REAPER64.app in it
  • Open a terminal (note the $ in the code below is the prompt, not something you type)
  • In the terminal, go to that path, e.g
    Code:
    $ cd ~/Desktop/REAPER/
  • Remove the GateKeeper quarantine flags (will prompt for your password)
    Code:
    $ sudo xattr -rd com.apple.quarantine REAPER64.app
  • Create a blank reaper.ini
    Code:
    $ echo > reaper.ini
  • Close terminal
  • Run REAPER64.app
Yep, that's it. Thank you.

I assume turning off SIP would fix this then.
__________________
http://www.admiralbumblebee.com
Audio/DAW stuff, Woodworking, Programming and more...
Robert Randolph is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2020, 07:19 PM   #9
Justin
Administrator
 
Justin's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: NYC
Posts: 13,117
Default

No I think SIP and GateKeeper aren’t related. GateKeeper runs somewhat-untrusted apps using App Translocation (to prevent various injection issues)
Justin is online now   Reply With Quote
Old 11-28-2020, 07:48 PM   #10
lexaproductions
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 635
Default

I have a hackintosh with Catalina
I have several REAPER portable installs in my application folder. All working.
But I also have a regular install having its folder in the application suppor folder

Worked without any fiddling.
lexaproductions is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.