Old 06-20-2019, 02:45 PM   #1
Mark King
Human being with feelings
 
Mark King's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Indiana
Posts: 21
Default Playback "freeze" cursor won't move

I get a feeling this is an old problem. Suddenly, after the most recent (writing 6-20-19) Reaper update, and a less-recent Windows 10 update from a few days ago, I have chronic playback non-function. After 1 or 2 successful passes after I boot up Reaper, I hit spacebar and it says it's playing but the cursor isn't moving, nothing happening. Sometimes if I go to my web browser and fart around for a few minutes and come back, playback works again, but only for a couple of passes, then the problem returns. I get a sense that it's related to audio driver and/or block size, which is a whole 'nother hairball in my case. But when I switch those around, nothing helps. The cursor line gets a bit thick and just sits (see attached png) thx!!
Attached Images
File Type: png reaper_stuck_playback.png (11.3 KB, 8 views)
Mark King is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2019, 03:05 PM   #2
Mark King
Human being with feelings
 
Mark King's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Indiana
Posts: 21
Default Yes, seriously

This playback thing has stopped my work completely. I can't do a damn thing I'm on an old-ish but decent desktop (core i7 3.4 GHz, 10GB RAM) running typical Windows 10, updated, little else but Adobe CC software on it. Using a cheap Behringer UMC404 interface (shush!). ASIO4ALL works poorly on this pc so I'm using WaveOut because it's been the most reliable. I remember this playback freeze happening with Reaper about 4-5 years ago on a diff pc... May the 12 Lords of Kobol free me of this misery.

Last edited by Mark King; 06-21-2019 at 06:17 AM.
Mark King is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2019, 10:47 AM   #3
prom
Human being with feelings
 
prom's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Home Planet
Posts: 172
Default

Usual guess work about errors -
If I were you I would carefully install a clean Reaper (portable) and then latest driver for Behringer interface...that way you could start troubleshooting issue.Good thing is with that method you can just leave your main Reaper install unaltered ,until you have established what is the root cause.
I have recently had Windows 10 64-bit updated,I use 32bit Reaper (latest version) no issues there that I have noticed.I do have a failing HDD which caused the whole rig to lock up from time to time but Windows file system has repaired itself and bridged the problem for now.





I once shook hands with M.K. after a 1981 Level 42 gig in Clouds nightclub in Scotland...JD,Trace Elliot 4x10's x2.
"43", "Heathrow",etc. hahaha

Last edited by prom; 06-21-2019 at 12:28 PM.
prom is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2019, 01:19 PM   #4
Mark King
Human being with feelings
 
Mark King's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Indiana
Posts: 21
Default Thank you!

Thanks! I will try a 32-bit install of Reaper. I haven't done anything custom to it, so no biggie. Will also update the Behringer driver. I've noticed that the issue is only happening on a new project with only 3 tracks, all audio (via Behringer). I'm not very computer-y so I appreciate the direction.
Mark King is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2019, 01:21 PM   #5
Mark King
Human being with feelings
 
Mark King's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Indiana
Posts: 21
Default

Quote:
Originally Posted by prom View Post
I once shook hands with M.K. after a 1981 Level 42 gig in Clouds nightclub in Scotland...JD,Trace Elliot 4x10's x2.
"43", "Heathrow",etc. hahaha
I missed this, haha! Great musician ... I'm a no-frills drummer, t'would be a funny jam.
Mark King is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2019, 01:40 PM   #6
prom
Human being with feelings
 
prom's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Home Planet
Posts: 172
Default

Good luck with resolving the system issues.Cheers!

Last edited by prom; 06-22-2019 at 05:58 AM.
prom is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 05:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.