Old 12-20-2018, 06:06 PM   #1
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 8,850
Default v5.965+dev1220 - December 20 2018

v5.965+dev1220 - December 20 2018

+ MIDI editor: allow resizing right edges of notes down to note insert size if lower than grid size
+ MIDI editor: obey note insertion length when in measure-grid mode [p=2072523]
+ OSC: support modifying/creating markers/regions by ID, using /region_id/@/time and /marker_id/@/time etc
+ OSC: support writing marker/region values
+ macOS: workaround for NSWorkspace race condition when launching external editors after open-copy [t=214818]


Full changelog - Latest pre-releases
nofish is offline   Reply With Quote
Old 12-20-2018, 07:40 PM   #2
Dstruct
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 12,276
Default

Quote:
Originally Posted by nofish View Post
+ MIDI editor: obey note insertion length when in measure-grid mode [p=2072523]
Thanks!
Dstruct is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:01 AM   #3
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Just started playing with video features, some comments:

-Track Opacity/Zoom/Pan should be in pixels rather than arbitrary.
-Would be very useful to get control over blend mode (for opacity).
-Consider putting Track Opacity/Zoom/Pan into Media Item Properties rather than filter.
-Item Fades Affect Video should be the default behaviour without needing to add a filter.
-A fish-eye removal filter would be great for GoPro footage.
-Would be nice to get a filter that draws various guidelines over the frame. (safe borders, XY centres, rule of thirds)


All in all, pretty cool to see how video editing is progressing in REAPER.


Thanks!
Dax.
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:21 AM   #4
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

We also need actions to move forward/backward one frame, please.

"Transport: Fast forward a little bit" is too coarse.
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:23 AM   #5
JamesPeters
Human being with feelings
 
JamesPeters's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 2,512
Default

Quote:
Originally Posted by daxliniere View Post
We also need actions to move forward/backward one frame, please.
I saw a couple in ReaPack. Filter for "frame".
__________________
http://petersamplification.com
Core i3-6300 - MSI B150M Mortar - 8 GB RAM - Asus Xonar DX - Linux Mint 19.1 (64-bit) - REAPER for Linux
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:40 AM   #6
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Quote:
Originally Posted by JamesPeters View Post
I saw a couple in ReaPack. Filter for "frame".
Thanks James!
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:44 PM   #7
RobinGShore
Human being with feelings
 
Join Date: May 2013
Location: New York
Posts: 368
Default

Quote:
Originally Posted by daxliniere View Post
We also need actions to move forward/backward one frame, please.

"Transport: Fast forward a little bit" is too coarse.
You can do this using the nudge settings window and its associated actions:





Alternatively, you can set your grid division to frames, your minimum grid spacing to zero pixels and use the move to grid division actions
__________________
www.silversound.us
RobinGShore is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 09:27 PM   #8
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Thanks Robin!
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 12:40 AM   #9
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Would also be great to have wet/dry (opacity) controls on video FX.
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 01:40 AM   #10
Eliseat
Human being with feelings
 
Eliseat's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Location: Cologne
Posts: 1,165
Default

Quote:
Originally Posted by daxliniere View Post
Just started playing with video features, some comments:

-Track Opacity/Zoom/Pan should be in pixels rather than arbitrary.
That has been already requested several times. And I guess its doable by reading out height and width of input video or project specification. If it will be considered still depends on how much priority video in Reaper gets. It seems that a lot of people use it and like it very much to do video but don't set to much focus on it.

Quote:
-Would be very useful to get control over blend mode (for opacity).
Look into the brand new video section in this forum. You will find several user presets. One of them is wwwmaze's amazing blend preset which you could find here: https://forum.cockos.com/showthread.php?t=213043
A collection of more presets can be found here: https://forum.cockos.com/showthread.php?t=213832
Quote:
-Consider putting Track Opacity/Zoom/Pan into Media Item Properties rather than filter.
Not sure if this is necessary. Those parameters get automated a lot and wouldn't fit into the actual workflow. But I guess you know that from other video software where those parameters usually are not effects.
Quote:
-Item Fades Affect Video should be the default behaviour without needing to add a filter.
That's a nice idea but also has downsides if people have auto fade in/out on without knowing it affects video too. But I see where you want to go: To separate video item behavior a bit more from audio item behavior. Generally that makes sense.
Quote:
-A fish-eye removal filter would be great for GoPro footage.
Grandmaster wwwmaze just started with a brand new preset which offers image distortion for the first time in Reaper. Very exciting! From there its maybe not such a huge step to get an radial equalization.
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=214383
Quote:
-Would be nice to get a filter that draws various guidelines over the frame. (safe borders, XY centres, rule of thirds)
As you ask that: Jon from the Reaperblog is just waiting for yoou to subscribe his mail service. He offers a small collection of presets where you can find kind of what you need.


Quote:
All in all, pretty cool to see how video editing is progressing in REAPER.
Thanks!
Dax.
Yes. And its good you raise the word as this only helps getting more focus on video.

And don't forget to browse the video forum. A lot of information and chances for questions are waiting for you.

Greetings
Eli
Eliseat is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 07:05 AM   #11
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 2,455
Default

@Justin: is there some room for improvement for these MIDI editor issues?

https://forums.cockos.com/showpost.p...5&postcount=15

I remember, you fixed the sluggish scrolling in the MIDI editor with a different approach. This worked wonders.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is online now   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 10:22 AM   #12
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Quote:
Originally Posted by Eliseat View Post
And don't forget to browse the video forum. A lot of information and chances for questions are waiting for you.

Greetings
Eli
Hey Eli! Thanks for all of your replies. I didn't realise there was a dedicated video forum, I'll check it out. I'd recently seen all the video related updates in the +dev builds so figured this was the place.

I'll definitely check out wwwmaze's contributions. Thanks for the heads-up.

Cheers!
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 10:21 AM   #13
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,480
Default

Quote:
Originally Posted by daxliniere View Post
Just started playing with video features, some comments:

-Track Opacity/Zoom/Pan should be in pixels rather than arbitrary.
-Would be very useful to get control over blend mode (for opacity).
-Consider putting Track Opacity/Zoom/Pan into Media Item Properties rather than filter.
-Item Fades Affect Video should be the default behaviour without needing to add a filter.
-A fish-eye removal filter would be great for GoPro footage.
-Would be nice to get a filter that draws various guidelines over the frame. (safe borders, XY centres, rule of thirds)


All in all, pretty cool to see how video editing is progressing in REAPER.


Thanks!
Dax.
welcome to the v5.0 beta. these comments are a bit out of place 4 years late.

"-Item Fades Affect Video should be the default behaviour without needing to add a filter."

I completely disagree. You don't want linked audio edits to change the video. jump cuts should be the default and one should use fade transitions only when indicating passage of time.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 10:26 AM   #14
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 1,917
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds
one should use fade transitions only when indicating passage of time.
That's purely a matter of taste, your concept of aesthetics.

Really, I guess what should happen is that video files get 2 lanes (making use of the envelope lane structures already in place).
__________________
Dax Liniere
London's newest premium studio complex! (Facebook)
[i7-4790K, 12Gb RAM, Win8.1x64, NVidia GT710, UAD2-OCTO, FireFaceUFX, REAPER x64]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2018, 05:53 PM   #15
MRMJP
Human being with feelings
 
MRMJP's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Milwaukee, WI USA
Posts: 1,849
Default

Quote:
Originally Posted by nofish;2072864[COLOR="Green"
+ macOS:[/COLOR][/B] workaround for NSWorkspace race condition when launching external editors after open-copy [t=214818]
Yes! Much better on both Macs I'm using now.

Thank you.
__________________
iMac Pro 3.0GHz 10-Core • 64GB RAM • SSD • MacOS 10.14.5 RME AES HDSPe
Mac Mini 3.2 GHz Intel Core i7 (6-Core) • 32GB RAM • SSD • MacOS 10.14.5 RME AES HDSPe
https://www.mysteryroommastering.com/ - https://www.justincarlperkins.com/
MRMJP is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2018, 07:26 AM   #16
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,109
Default

Quote:
Originally Posted by nofish View Post
v5.965+dev1220 - December 20 2018

+ MIDI editor: allow resizing right edges of notes down to note insert size if lower than grid size
While you're at it, here's a small nitpick:
Action that sets insert length to grid doesn't report toggle state (all others do)
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2019, 10:50 AM   #17
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,313
Default

Quote:
+ MIDI editor: allow resizing right edges of notes down to note insert size if lower than grid size
It is not fixed.

ovnis is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 06:33 AM   #18
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,313
Default

I'm not alone to have this issue :

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=218722

https://forum.cockos.com/showthread.php?t=217677
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 07:18 AM   #19
Bri1
Banned
 
Join Date: Dec 2016
Location: England
Posts: 2,432
Default

Quote:
It is not fixed.


heh-to be fair, maybe it's a simple mistake.. your inserting a certain length..and that looks to work according to them rules?
try smaller lengths of 1st insertions?

+what are these threads for anywayz? bug+failure+praising reports?
makes little sense to me if multiple people are 'testing' using multiple different versions to 'test' with?
+does anybody actually know cockos's benchmarking equipments?? mac? /win7? win10? linux? + testing audio devices??
all testing systems seems different as well..?
Bri1 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 07:41 AM   #20
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,313
Default

I don't understand very well what you mean.

Quote:
your inserting a certain length..and that looks to work according to them rules?
I am not able to reduce how I want the lenght of notes. So, for you, it works as expected ?

Quote:
try smaller lengths of 1st insertions?
Yes and what is it supposed to do ?

Quote:
+what are these threads for anywayz? bug+failure+praising reports?
makes little sense to me if multiple people are 'testing' using multiple different versions to 'test' with?
?!
ovnis is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2019, 07:55 AM   #21
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,313
Default

Quote:
try smaller lengths of 1st insertions?
Once Reaper has stored a note lenght, I can't create a note shorter than the stored note. I use "Insert note, drag to extend or change pitch". There is no snap and double click.


ovnis is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.