Old 09-25-2018, 02:27 AM   #1
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default ReaControl24 - Latest Release and News

Hi All, I am @phunkyg and I am now the maintainer of the ReaControl24 middleware for Reaper and Digidesign Control24 hardware.

About ReaControl24:

It is a python project to run alongside Reaper that allows communication with a Digidesign Control24 digital control surface using Reaper.OSC. Once installed and running, you should be able to use:
  • Faders (smooth and responsive, all 24 at once if you need)
  • Pan on Pots, with LED feedback and fine adjustment (hold CMD button)
  • VU meters (except the BUS ones - working on that)
  • Scribble strips (track names, last edited param, configuable)
  • Channel Strip buttons
  • Navigation
  • Transport
  • Jog-Wheel (reaper native Scrub and Shuttle)
  • Clock (beats, time, samples as selected from the desk button)
  • All main surface buttons are mappable to reaper action learn or via Reaper.OSC file

How do I get it?
Visit the Releases page and grab the latest download. Follow the README.md for instructions.

Can I get involved? Can I get new features? Can I get a bugfix? Can I pass back test results?
Yes, Grab yourself a github account here
Then visit the repository page to see what is going on, add an issue, or whatever you need to.
I will also check this thread for activity periodically.

Will you support other control surfaces like the ProControl?
There is work going on a the moment to make this possible, but it is difficult without having physical access to one. There are some brave volunteers already willing to help out, but more are always welcome.

What help do you need
Currently the focus is on these work streams, so any help is appreciated! The skills needed are in brackets at the end:
  • Installation packaging including scripts to help install prerequisites (Powershell, Macos dev)
  • Front End / GUI / helper app (Python, tkinter or similar, Windows dev, Macos dev)
  • More mappings, stateful controls (Python)
  • ProControl support (Python)
  • ProControl testing (owning one, having time, being nice)

Why the new thread?:
Unfortunately, phasewalker is no longer with us, so his original postings are locked away in his accounts. I agreed to take up the project, so it seems a good idea to gain control over the threads and repo.
The original thread is here
From today, I'm closing off the old thread and redirecting the new news and gossip into this thread, so I can gain control over editing and updating. I am also forking the github repo for the same reason.
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 10-01-2018, 03:28 AM   #2
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default Windows Setup Video

Hi all,

To help with the awkward Windows setup, there is now a help video in the doc folder of the ReaControl github page.

If you're been having any issues getting installed in Windows, please watch this video to see if it helps. As always, all feedback gratefully received.
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 10-02-2018, 11:05 PM   #3
lokey
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 16
Default procontrol support

any updates about this working for a procontrol with fader pack expansions?
lokey is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2018, 05:47 PM   #4
lokey
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 16
Default ReaProControl

A ReaProControl script would be awesome! Can anyone make this happen?
lokey is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2018, 07:20 AM   #5
Subers
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 8
Default

Quote:
Originally Posted by phunkyg View Post
Hi all,

To help with the awkward Windows setup, there is now a help video in the doc folder of the ReaControl github page.

If you're been having any issues getting installed in Windows, please watch this video to see if it helps. As always, all feedback gratefully received.
Hi.
I can not go to the link to the video. Not available says.
Subers is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2018, 06:48 AM   #6
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default

Quote:
Originally Posted by Subers View Post
Hi.
I can not go to the link to the video. Not available says.
My bad. Try this link:

https://github.com/phunkyg/ReaContro...dows_Setup.mp4
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 10-15-2018, 11:28 AM   #7
Subers
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 8
Default

Quote:
Originally Posted by phunkyg View Post
Thank you! Upload completed.
Subers is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2018, 12:16 AM   #8
Subers
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 8
Default

Hi. Such error

C:\ReaControl24-1.1.2>python control24d.py
Traceback (most recent call last):
File "control24d.py", line 650, in <module>
main()
File "control24d.py", line 632, in main
SESSION = C24session(opts, networks)
File "control24d.py", line 555, in __init__
self.thread_pcap_loop = Sniffer(self)
File "control24d.py", line 262, in __init__
c24session.pcap_sess.setfilter(filtstr)
File "pcap.pyx", line 288, in pcap.pcap.setfilter
OSError: ethernet addresses supported only on ethernet/FDDI/token ring/802.11/ATM LANE/Fibre Channel
Subers is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2018, 02:00 AM   #9
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default Logged

Quote:
Originally Posted by Subers View Post
Hi. Such error

C:\ReaControl24-1.1.2>python control24d.py
Traceback (most recent call last):
File "control24d.py", line 650, in <module>
main()
File "control24d.py", line 632, in main
SESSION = C24session(opts, networks)
File "control24d.py", line 555, in __init__
self.thread_pcap_loop = Sniffer(self)
File "control24d.py", line 262, in __init__
c24session.pcap_sess.setfilter(filtstr)
File "pcap.pyx", line 288, in pcap.pcap.setfilter
OSError: ethernet addresses supported only on ethernet/FDDI/token ring/802.11/ATM LANE/Fibre Channel
Logged here: https://github.com/phunkyg/ReaControl24/issues/2
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 11-22-2018, 03:16 AM   #10
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default Release v1.1.3 made today

Hi all,

A new release has been made available with a few OSC client fixes and desk mappings.

Quote:
This release contains a fix for scribble strip updates, making the 'Show Values, Show Names' etc. buttons usable. The wait time to return to default after an update has also been reduced, making them feel more responsive.
When Reaper sends a 'hail mary' of text when a project loads, there is now a trap to ensure this 'spam' does not clog up the traffic flow, while still storing the values for later display.
In addition, many new Reaper.OSC mappings have been created to enable more buttons and functions being available via the desk. OSC addresses that send text strings have also been mapped wherever possible.
This release also lights up some of the Bus VU meters with OSC addresses for MASTER VU, so 2 channels are now shown from the master. The 2 additional scribble strips have been located and mapped to various text addresses, experimentally. These sometimes show up when region names/numbers or markers are encountered.
If you are using ReaControl24 please give this release a try and please feed back here or as github issues.

There are more changes in the pipeline too to help assist with the setup process by providing clearer instructions, and logging files to more sensible areas. Stay Tuned!

Edit: Just a reminder, as this release has a new Reaper.OSC file, you have to copy that into your reaper OSC directory!

Last edited by phunkyg; 11-23-2018 at 01:34 AM.
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 12-07-2018, 09:32 PM   #11
Lazloos
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Subers View Post
Hi. Such error

C:\ReaControl24-1.1.2>python control24d.py
Traceback (most recent call last):
File "control24d.py", line 650, in <module>
main()
File "control24d.py", line 632, in main
SESSION = C24session(opts, networks)
File "control24d.py", line 555, in __init__
self.thread_pcap_loop = Sniffer(self)
File "control24d.py", line 262, in __init__
c24session.pcap_sess.setfilter(filtstr)
File "pcap.pyx", line 288, in pcap.pcap.setfilter
OSError: ethernet addresses supported only on ethernet/FDDI/token ring/802.11/ATM LANE/Fibre Channel
Is there a solution for this error? I am trying to set it up on windows and I get this same error
Lazloos is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2018, 04:15 AM   #12
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default

Quote:
Originally Posted by Lazloos View Post
Is there a solution for this error? I am trying to set it up on windows and I get this same error
Hi Lazloos,

The workaround for this would be to supply the command line parameter that specifies the adapter to use.
For some reason, on some people's systems, the adapter chosen by default is not a correct type. This might be because some other (strange) adapter type exists.

To get to the bottom of this, could you run the command with the --help command line switch and PM me the results?
This will display your list of adapters, you can now specify which one you want to use on the command line.

Edit: A little more info...

To get the list of adapters for Windows, this registry key is queried:

SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

I am thinking that more than "Ethernet, Token Ring" etc. appear in this list. We're only really interested in Ethernet so I am looking at how it might be possible to filter these out.
Unfortunately I don't have a Windows system with any examples! I'm hoping either one of you can show me what they look like so I can program a filter.

Last edited by phunkyg; 12-11-2018 at 10:14 AM. Reason: Update about reg key
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 12-17-2018, 11:39 PM   #13
Lazloos
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 4
Default

hi phunkyg, thanks for the feedback! I figured out that the problem was as you suggested: the default device being detected was the npcap loopback adapter not the ethernet adapter.

I posted some more details on the phunkyg fork on github under issues but in short I got it working by doing the following:

I used the -n option (python control24d.py -n=2525246246) it said theat the network I inputed was not valid but it outputs all your adapters with the ids in the error message so I copied the one which said ethernet ( {xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} Ethernet ) out of the list and ran the command:

python control24d.py --network={xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx} Ethernet

and it worked now I get: desk detected :MAINUNIT 1.37 @....
!!!!
I also had to specify the IP of my computer for control24osc.py:

python control24osc.py --connect=192.168.0.55:9125

since it is using the ip from the loopback adapter. now everything works.

it would be great if the Pro Control support could continue evolving. happy to help out in any way.
Lazloos is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2018, 01:45 AM   #14
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default

Quote:
Originally Posted by Lazloos View Post
hi phunkyg, thanks for the feedback! I figured out that the problem was as you suggested: the default device being detected was the npcap loopback adapter not the ethernet adapter.

...

since it is using the ip from the loopback adapter. now everything works.

it would be great if the Pro Control support could continue evolving. happy to help out in any way.
YAY!

*does a little snoopy dance*

Thanks for the feedback about the loopback adapter. That makes sense now. I couldn't work out why the average windows machine would have some funky adapter type. Seems we added it ourselves!


Edit: In terms of helping out on the Pro Control support, as you get into using your device with Pro Control, can you make some notes on what works and what doesn't, and how you think it *should* work?
I have seen pictures and diagrams of that surface but I can't figure out how the limited number of scribble strips and the strange matrix pad should function.
It will probably make a lot more sense to you as you are used to it!
My plan is to clone the oscclient python file into a new one for pro control, then start to change it accordingly.
Eventually I'll get some sort of sensing and launching sorted out, but for now this would give us somewhere to work from.
Now you're in github, let's take all this over there. You'll see there is a card for Pro Control support in the project section, but you could also log issues. Perhaps just log one 'big' issue at the moment to collect your notes in, then we can review it?

Last edited by phunkyg; 12-18-2018 at 02:16 AM.
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 01-11-2019, 04:07 AM   #15
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default Temp files in temp dirs

Hello again, PhunkyG here with a quick ReaControl update.

Firstly, thanks to everyone getting involved over at github! Sorry for being slow moving on the issues you've reported, IRL activity is at a peak right now but I'm hoping to devote some extra time here soon.

A couple of things are going on: Testing for Pro Control support is starting up in the branch DEV_OtherDevices. It is early days right now but hey, any movement is good right

For anyone that has the problem of getting started up because folder rights for logging cause problems, there is a pending fix in branch DEV_TempFiles. This moves all logging to somewhere within the default TEMP directory of the platform. This needs a good testing before being merged down so anyone willing to give that a spin would be helping out a lot!

I see prices of these devices on eBay etc. continue to climb. I'm not sure if that is a good thing or not but a big Hi to anyone that just acquired one and is looking for Reaper compatibility!
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 02-27-2019, 09:23 AM   #16
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default A wild ProControl appears!

https://www.ebay.co.uk/itm/Avid-Digi...r/333073357582
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 05-17-2019, 10:27 AM   #17
lokey
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 16
Default Pro Control and Expansion Pack Reaper Compatibility

I'm intersted in helping get Pro Control working with Reaper if you need someone to test things or anything I can help with. I have a Pro Control and Fader Expansion Pack.


Quote:
Originally Posted by phunkyg View Post
Hello again, PhunkyG here with a quick ReaControl update.

Firstly, thanks to everyone getting involved over at github! Sorry for being slow moving on the issues you've reported, IRL activity is at a peak right now but I'm hoping to devote some extra time here soon.

A couple of things are going on: Testing for Pro Control support is starting up in the branch DEV_OtherDevices. It is early days right now but hey, any movement is good right

For anyone that has the problem of getting started up because folder rights for logging cause problems, there is a pending fix in branch DEV_TempFiles. This moves all logging to somewhere within the default TEMP directory of the platform. This needs a good testing before being merged down so anyone willing to give that a spin would be helping out a lot!

I see prices of these devices on eBay etc. continue to climb. I'm not sure if that is a good thing or not but a big Hi to anyone that just acquired one and is looking for Reaper compatibility!
lokey is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2019, 10:31 AM   #18
lokey
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 16
Default Pro Control Support

Quote:
Originally Posted by Lazloos View Post
it would be great if the Pro Control support could continue evolving. happy to help out in any way.
Second this
lokey is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2019, 08:58 AM   #19
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default

@lazloos and @lokey

I'm trying to figure out a format that might work for remotely mapping the Pro Control devices.

Possibly the easiest would be a time-synced video plus debug trace of pressing and touching all the controls in turn.

I believe phase walker did something similar when they originally did the Control24 although actually at a desk, where we don't have that luxury (as I don't have one).

Do you think that would be possible? Just a potato quality (good enough to see which control group and control) video would do, no audio needed as such.

Does that sound like a good way forward?
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 06-15-2019, 10:07 AM   #20
phunkyg
Human being with feelings
 
phunkyg's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Posts: 23
Default DEV_OtherDevices update

So there are some new commits in this branch.

There is a new daemon version ReaControl. py which should in theory deal with multiple devices and auto launch the required client code.

This should open up support for ProControl fader pack and other extensions.

If any ProControl folks out there could give this a spin then I'd be very grateful!

For Control24 users this will also mean a much simpler setup and launch process hopefully!
phunkyg is online now   Reply With Quote
Old 08-14-2019, 09:16 AM   #21
Gebus
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Location: Denver, Colorado
Posts: 1
Default Please tell me,..

Please tell me this will work with the DIGI002 control surface!

I think it uses the same ethernet protocol over firewire. I will gladly test if needed.
Gebus is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2019, 01:51 PM   #22
freshmade
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 3
Default Setting Up Ports Correctly?

Hello, I'm working with ReaControl24 and I think I'm almost there.

Everything seems to be installed correctly and I am able to see the 'desk' come up when I launch the control24d.py process. -- I see the control24 ID and it matches the in the console utility.

However, I haven't been able to actually connect to the DAW. The control24osc.py is stuck looking at the incorrect network adapter and IP. I've tried several combinations of IP:Port using the --help function, but none seem to find the correct connection. It wants to default to a specific network adapter that is for storage and unrelated.

Also... I use several different network adapters for storage reasons, etc. The REAPER OSC dialog is forcing a specific IP in the "Local IP" input box. Maybe that's fine? Not sure. But it's not the IP of the adapter that the Control24 is connected to.

Thanks for your help!
freshmade is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 07:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.