Old 12-14-2010, 05:57 PM   #1
AdamWathan
Human being with feelings
 
AdamWathan's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cambridge, Ontario
Posts: 2,644
Default v4: Grid improvements?

I noticed we now have a better behaving grid when it comes to note values (respects time signature properly now) but I think there are still a lot of improvements that could be made.

1. We still can't have a proper "1 bar" grid that respects time signatures, it uses 1 as a simple whole note which is always 4 beats regardless of time signature. I personally feel this is less useful than being able to have a grid that is only on each bar line, and stays on the bar lines even if you change time signatures.

2. The grid gets messy when using odd time signatures. If you are in 9/16 and have the grid set to quarter notes, there will only be a grid line at the beginning of every 9th bar. Really there should be a grid line at the beginning of EVERY bar, and each bar should reset the 1/4 note count, which is exactly what happens when actually playing and counting music.

So instead of this (current Reaper behavior):
(Top is Reaper grid lines, bottom is 16th notes with bar lines)
Code:
|       |       |       |       |       |       |     
|-----------------|-----------------|-----------------|
We should be getting this:
Code:
|       |       | |       |       | |       |       | |
|-----------------|-----------------|-----------------|
So you should end up with a grid that goes quarter, quarter, quarter, sixteenth, quarter, quarter, quarter, sixteenth, etc. The bar line resets the grid count.

3. This is the easy one! Please add a grid drop down to the arrange window transport just like there is in the MIDI editor! Please please please! It is totally silly to have to open an options window to set the grid. I love how the MIDI editor has a drop down for the grid value, and then another drop down that lets you quickly toggle to triplets or dotted for that grid value!
AdamWathan is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 07:37 PM   #2
Bevosss
Human being with feelings
 
Bevosss's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sydney Oz
Posts: 8,480
Default

Quote:
Originally Posted by AdamWathan View Post
I noticed we now have a better behaving grid when it comes to note values (respects time signature properly now) but I think there are still a lot of improvements that could be made.

1. We still can't have a proper "1 bar" grid that respects time signatures, it uses 1 as a simple whole note which is always 4 beats regardless of time signature. I personally feel this is less useful than being able to have a grid that is only on each bar line, and stays on the bar lines even if you change time signatures.

2. The grid gets messy when using odd time signatures. If you are in 9/16 and have the grid set to quarter notes, there will only be a grid line at the beginning of every 9th bar. Really there should be a grid line at the beginning of EVERY bar, and each bar should reset the 1/4 note count, which is exactly what happens when actually playing and counting music.

So instead of this (current Reaper behavior):
(Top is Reaper grid lines, bottom is 16th notes with bar lines)
Code:
|       |       |       |       |       |       |     
|-----------------|-----------------|-----------------|
We should be getting this:
Code:
|       |       | |       |       | |       |       | |
|-----------------|-----------------|-----------------|
So you should end up with a grid that goes quarter, quarter, quarter, sixteenth, quarter, quarter, quarter, sixteenth, etc. The bar line resets the grid count.

3. This is the easy one! Please add a grid drop down to the arrange window transport just like there is in the MIDI editor! Please please please! It is totally silly to have to open an options window to set the grid. I love how the MIDI editor has a drop down for the grid value, and then another drop down that lets you quickly toggle to triplets or dotted for that grid value!
+1 to all that, it'll really help with odd times.

OT but related sorta, count-in/pre-roll at current tempo/sig is another must for punching in at a tempo marker...you have to do a render macro workaround or it throws the artist off.
__________________
The media are misleading the public about Syria:
https://www.bostonglobe.com/opinion/...tcK/story.html
Bevosss is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 07:48 PM   #3
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 15,618
Default

...and Bevosss we do live in odd times
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva
hopi is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 08:06 PM   #4
Bevosss
Human being with feelings
 
Bevosss's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Sydney Oz
Posts: 8,480
Default

Quote:
Originally Posted by hopi View Post
...and Bevosss we do live in odd times
...
__________________
The media are misleading the public about Syria:
https://www.bostonglobe.com/opinion/...tcK/story.html
Bevosss is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 09:33 PM   #5
henge
Human being with feelings
 
henge's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 2,153
Default

Quote:
Originally Posted by AdamWathan View Post
I noticed we now have a better behaving grid when it comes to note values (respects time signature properly now) but I think there are still a lot of improvements that could be made.

1. We still can't have a proper "1 bar" grid that respects time signatures, it uses 1 as a simple whole note which is always 4 beats regardless of time signature. I personally feel this is less useful than being able to have a grid that is only on each bar line, and stays on the bar lines even if you change time signatures.

2. The grid gets messy when using odd time signatures. If you are in 9/16 and have the grid set to quarter notes, there will only be a grid line at the beginning of every 9th bar. Really there should be a grid line at the beginning of EVERY bar, and each bar should reset the 1/4 note count, which is exactly what happens when actually playing and counting music.

So instead of this (current Reaper behavior):
(Top is Reaper grid lines, bottom is 16th notes with bar lines)
Code:
|       |       |       |       |       |       |     
|-----------------|-----------------|-----------------|
We should be getting this:
Code:
|       |       | |       |       | |       |       | |
|-----------------|-----------------|-----------------|
So you should end up with a grid that goes quarter, quarter, quarter, sixteenth, quarter, quarter, quarter, sixteenth, etc. The bar line resets the grid count.

3. This is the easy one! Please add a grid drop down to the arrange window transport just like there is in the MIDI editor! Please please please! It is totally silly to have to open an options window to set the grid. I love how the MIDI editor has a drop down for the grid value, and then another drop down that lets you quickly toggle to triplets or dotted for that grid value!
This would be fantastic. It would make editing in odd time signatures alot easier. Great suggestions Adam.
__________________
Registered Reaper user.
http://www.villageworkscanada.com/landingpad.cfm
henge is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 10:12 PM   #6
PitchSlap
Human being with feelings
 
PitchSlap's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Vancouver, BC
Posts: 3,795
Default +1

I think grid presets would help a lot too, that way people can more easily share what's working best for them, and presets can be made to approximate other DAWs.
__________________
FRs: v5 Media Explorer Requests, Global Quantization, Session View
Win10 Pro 64-bit, Reaper 6(x64), AMD 3950x, Aorus X570 Master, 64GB DDR4 3600, PowerColor Red Devil 5700XT, EVO 970 2TB, 10TB HD, Define R6
PitchSlap is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 01:22 AM   #7
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 24,797
Default

I very much agree with all of this!
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 02:04 AM   #8
pbk
Human being with feelings
 
pbk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Afford Slaughterhouse, FL
Posts: 624
Default

I think that instead of limited combo-box selections or a single entry grid specification, we should have the possibility to input a string in a text form that gives us complete flexibility on a pattern to be used as time signature or a grid. Eg, something like

"4/4,4/4,3/4,7/8"

so it repeats that time signature as long as a new time signature change is placed.
__________________
It takes an ordered complex system to recognize another ordered complex system.
pbk is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 02:08 AM   #9
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 22,754
Default

Currently struggling with a tune that has a couple of odd bars in 5/4 in the middle of a 4/4 song and adam is right.
Not elegant.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 04:13 AM   #10
IXix
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2007
Location: mcr:uk
Posts: 3,891
Default

Quote:
Originally Posted by AdamWathan View Post
(lots of words)
^^ What he said ^^
IXix is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 06:45 AM   #11
arbogast
Human being with feelings
 
arbogast's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Norway
Posts: 1,164
Default

+1, of course!
__________________
Needin' upgrades
arbogast is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 09:51 AM   #12
dadek
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 65
Default

++ This please.
dadek is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 10:06 AM   #13
fiddler59
Human being with feelings
 
fiddler59's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Athens GA USA
Posts: 256
Default

++1 please !!

db
fiddler59 is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 10:56 AM   #14
Lawrence
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 21,551
Default

I agree with Adam (frankly, I don't recall him ever saying anything I disagree with) but let me also take this opportunity to whine about actual grids... like a sample grid and a seconds grid and a frame grid.

Maybe (just asking, not demanding ) we should actually have all of the relevant grids before worrying too much about what they do or don't do.

Anyway, a standing +1 for whatever Adam happens to suggest at any time in the future. He is (and Airon) like Nostradamus... he seems to predict the future, or at least one good version of it.
Lawrence is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 05:08 PM   #15
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 11,818
Default

It's a great idea for any beat based grid. Time based grids(if we had them) need some "what timecodes do I actually show in the ruler" love as well, but I've mentioned this numerous times.
__________________
Using Latch Preview (Video) - Faderport 16 setup for CSI 1.1 , CSI 3.10
Website
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 12-15-2010, 06:56 PM   #16
AdamWathan
Human being with feelings
 
AdamWathan's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Cambridge, Ontario
Posts: 2,644
Default

Quote:
Originally Posted by Lawrence View Post
I agree with Adam (frankly, I don't recall him ever saying anything I disagree with) but let me also take this opportunity to whine about actual grids... like a sample grid and a seconds grid and a frame grid.

Maybe (just asking, not demanding ) we should actually have all of the relevant grids before worrying too much about what they do or don't do.

Anyway, a standing +1 for whatever Adam happens to suggest at any time in the future. He is (and Airon) like Nostradamus... he seems to predict the future, or at least one good version of it.
I'm looking at it from the other side, if we only have the one damn grid we might as well at least make it work the way it should, hehe... Not asking to add any real "features" or anything, more just fixing something that wasn't really done right in the first place!

I also really hope for a grid to match every ruler option as you do!
AdamWathan is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 12:31 AM   #17
synth
Human being with feelings
 
synth's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Synthopia
Posts: 1,729
Default

+1

.
__________________
Synth's consolidated FR thread: Loaded with some of the *hottest* features in DAW-land:

http://forum.cockos.com/showthread.php?t=22279
synth is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 12:35 AM   #18
beatbybit
Human being with feelings
 
beatbybit's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Hungary
Posts: 3,129
Default

http://forum.cockos.com/showthread.p...201#post633201

please
__________________
panda in the desert
beatbybit is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 04:49 AM   #19
bblue
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2010
Location: El Cajon, CA (San Diego)
Posts: 593
Default

Pretty please, even.

--Bill
bblue is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 07:15 AM   #20
airon
Human being with feelings
 
airon's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Berlin
Posts: 11,818
Default

It won't work without the sugar on an exact replicated likeness of Justin, Christophe and Schwa, in cake form.
__________________
Using Latch Preview (Video) - Faderport 16 setup for CSI 1.1 , CSI 3.10
Website
"My ego comes pre-shrunk" - Randy Thom
airon is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 07:21 AM   #21
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 14,218
Default

Sent to them by 12 tomorrow at their office or the llama gets it!
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2010, 10:04 AM   #22
Melvin J.
Human being with feelings
 
Melvin J.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: South West Michigan
Posts: 256
Default

+1 Improve the grid, boys!!!
__________________
ADK Laptop Intel i7 2860QM, 8 GB RAM, Avid MBOX Pro 3 (BLA Modified), Novation Remote SL37, DSI Mopho, DSI Tempest, Trilian, Aether 1.5.1, Valhalla, Nerve, Komplete 7
Melvin J. is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2010, 02:44 AM   #23
bblue
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2010
Location: El Cajon, CA (San Diego)
Posts: 593
Default

I'd really like to see grid lines below the last track, gone. Or a setting that selects whether they show or not. Personally, I can't see any reason to ever show grid lines if they aren't over a track.

--Bill
bblue is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 03:06 AM   #24
foxAsteria
Human being with feelings
 
foxAsteria's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Oblivion
Posts: 10,271
Default

Quote:
Originally Posted by bblue View Post
I'd really like to see grid lines below the last track, gone. Or a setting that selects whether they show or not. Personally, I can't see any reason to ever show grid lines if they aren't over a track.

--Bill
indeed, those are hideous. hopefully the new "walter" system will allow them to change color on muted tracks as well.
__________________
foxyyymusic
foxAsteria is online now   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 03:22 AM   #25
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 14,218
Default

Agreed ...
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 03:53 AM   #26
EricM
Human being with feelings
 
EricM's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Ljubljana, Slovenia
Posts: 3,801
Default

Quote:
Originally Posted by bblue View Post
I'd really like to see grid lines below the last track, gone. Or a setting that selects whether they show or not. Personally, I can't see any reason to ever show grid lines if they aren't over a track.

--Bill
Cannot agree more, +1 for purpose and aesthetics.

e
__________________
Shoelace 4 Theme | SoundCloud/erXon
EricM is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.