Old 08-20-2016, 04:06 PM   #1
AdrianW
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 40
Default ESQ-1 as Midi Controller

I use an old Ensoniq ESQ-1as a midi controller with Reaper. It has 61 keys but no function to shift the position of middle C up or down by octaves. As a result with many instruments, in Kontakt for example, the upper and lower 88 key keyboard functions are unavailable. Is there any way to make this work through software, perhaps as a setting in Kontakt? Thanks.
AdrianW is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2016, 01:35 AM   #2
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3,753
Default

Quote:
Originally Posted by AdrianW View Post
I use an old Ensoniq ESQ-1as a midi controller with Reaper. It has 61 keys but no function to shift the position of middle C up or down by octaves. As a result with many instruments, in Kontakt for example, the upper and lower 88 key keyboard functions are unavailable. Is there any way to make this work through software, perhaps as a setting in Kontakt?
You could for instance:

(o) use MIDI Tranpose in Kontakt's Instrument Options
(o) Or use a MIDI-Transpose plugin like JS: MIDI Transpose or JS: MIDI Router/Tranpose
solger is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2016, 05:19 AM   #3
AdrianW
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 40
Default

Quote:
Originally Posted by solger View Post
You could for instance:

(o) use MIDI Tranpose in Kontakt's Instrument Options
(o) Or use a MIDI-Transpose plugin like JS: MIDI Transpose or JS: MIDI Router/Tranpose
Yeah, that doesn't really work. I can transpose by an octave but I still can't access switches out of range of the 61 keys. I can only reach them via the Kontakt virtual keyboard. I need to shift middle C on the hardware keyboard to C2.
AdrianW is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2016, 06:21 AM   #4
LugNut
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Location: So Florida
Posts: 906
Default

Hi,
Have you tried using reacontrolmidi as an input effect?
LugNut is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2016, 02:17 PM   #5
AdrianW
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 40
Default

Thanks! That did it. I was transposing within Kontakt and that didn't work.
AdrianW is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.