Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-02-2020, 12:36 PM   #1
Eraz
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 223
Default Reaper GUI low fps on higher resolutions

Before reading: I always keep the opening post up to date, so people new to this thread (or devs) don't have to read through all the comments.

Short time ago I moved from Cubase to Reaper. Now that I have set up everything as I needed it I have some serious lag problems when dealing with bigger projects.
My track template is about 100 tracks, my main Monitor is a 4k 32" and my second monitor is a 1680x1050 one. I experience lags especially when hand scrolling/vertical scrolling around a bunch of split up items on the 4k monitor, not on the smaller one. In my example I have 2 drum performances of ~3 minutes each, which are dynamically split up at their snare and kick hits. A normal scenario when editing recorded drums.

Before I used a GT1030 which is bare minimum for a 4k monitor and I thought that is the issue, then I ordered a RX590 which should be much more powerful, but still lags, even if it is a little bit better. Overall the smaller screen feels snappier in Reaper, even with no items visible. Windows itself is as snappy as it can get. For comparison: In Cubase it lags a lot less when dealing with similar numbers of tracks and items.

Now everybody says that Reaper doesn't use the GPU, but I can see how 3D usage goes up when scrolling in Reaper. It also depends on the zoom level in the arrangement view. I noticed, that on the 4k screen the 3D GPU usage is always ~double than on the smaller 1680x1050 screen. When zoomed out to max the GPU usage goes up to 70% on the 4k screen and 35% on the smaller one. When zoomed in that all items of the drum performances are visible, the GPU usage drops to 20-30% for each screen, only that it lags on the 4k and is snappy on the smaller screen.

Videos which show the issue:

Video 1a shows you how it lags on the 4k screen when scrolling around the split up drum performances, but not on some single drawn midi items.

https://www.youtube.com/watch?v=WlFbYtAa8qs

Video 1b shows you how the GPU 3D usage goes up when zoomed out to max and scrolling. It is around 60%-70% and feels also fast.

https://www.youtube.com/watch?v=TNZdLw0HTkU

Video 2a shows that on the 1680x1050 screen it is always fluid and reacts quickly.

https://www.youtube.com/watch?v=m-0q7G8MEbs

Video 2b shows you how the GPU 3D usage goes up when zoomed out to max and scrolling. It is around 30%-35% and feels also fast.

https://www.youtube.com/watch?v=Sr0LII_Kr3Y

Video 3 shows you how it lags in the midi editor when moving notes during playback on the 4k monitor.

https://www.youtube.com/watch?v=9_PNTv2Vx_o

Video 4 shows no lag in the midi editor when moving notes during playback on the 1680x1050 monitor.

https://www.youtube.com/watch?v=hrTnz6VtkJk

What I have tried + additional info:

- There is no real big difference from using a Geforce GT1030 with 2GB RAM and a (way faster) AMD RX 590 with 8GB RAM
- Scrolling horizontally is not that bad as scrolling vertically or hand scrolling
- It gets a bit worse sometimes if there is a time selection visible
- I installed Reaper 6.02 freshly
- It behaves exactly the same even with all toolbars disabled
- On one page there are around 80 tracks visible
- does not matter which theme is loaded
- no plugins are loaded
- installed the newest drivers on each graphic card when testing
- tried various display settings like 8bit or 10 bit colors
- free sync on-off, game mode on display on/off (was even worse when it was on)
- different display cables (hdmi 2.0/displayport 1.2)
- installed older drivers or just the standard drivers from windows update
- disabling/enabling integrated graphics
- Cleaned up all remaining GPU/audio drivers with the DDU removal tool and reinstalled drivers
- newest windows update (installed 1909)
- booted to win safe mode to test it
- tried various appearance prefs and UI tweaks in Reaper but no luck (multimon aware/aware/etc)
- scanned my system for virusses/malware/mining with Norton PE/Roguekiller/etc.
- tried various audio buffer settings from lowest to highest
- windows/browsing/office/videos run as smooth as they can be on this PC
- pref hi-resolution peaks is set to off
- tested it positive on multiple systems (read below)

How to reproduce:

I uploaded a project, so others can try to reproduce my issue on a hi-res screen (4k). Would help a lot if others could confirm the issue:
https://mega.nz/#F!cQIRDILA!V4_lE__sNNkzNSKr7xFJmg

1) Open the project and load the Reaper 5 default theme on a 4k screen
2) adjust the zoom level so the items fill the screen horizontally like this

3) marquee select and time select the items and hand/vertical scroll around them
4) then try to zoom in vertically to fill the screen with the items, and repeat Nr. 3). Any change?
5) optionally: try the same on a 1080 screen. In my case its night and day difference
6) You can try to lower the minimum track height in the rtconfig.ini file, this makes it even worse

PS: I sliced the audio up in a lot of pieces to simulate a quantized drum performance and/or a project with a lot of stuff going on. Doesn't matter if plugins are missing, since it happens also without them.
Thank you very much!


I also could reproduce this issue all the time on other systems:

I was able to reproduce this issue on 2 systems which are completely different from mine, to report my findings here. And in both cases I was able to get about the same behaviour on 4k (I downloaded and installed Reaper directly from the homepage and then opened the project I attached in this thread):

AMD Ryzen 7 2700X 8X 3,7Ghz - 32gb RAM - 500gb SSD M2 - GTX 1080 ti - Windows 1803 installed on June 2019
AMD FX8300 8x 3,3 GHz - 8gb RAM - 256 SSD - GT 1030 - Windows 1909 freshly installed

So now I am pretty sure that this must be an issue for everyone with higher resolutions.

Last edited by Eraz; 01-20-2020 at 08:11 AM.
Eraz is offline   Reply With Quote
 

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.