Old 12-15-2020, 11:38 AM   #1
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default Self humiliation time again...

After dithering for a couple of years, I re-installed Reaper on my Mavericks based Mac Mini Server.

How do I fins out if I am using the 32bit or 64 bit version of iOS Mavericks and any of the existing plugins on the machine? (Like Logic Pro9 ) According to the D/L page Reaper 6.18 should work in 64bit if that is what I have installed already, but...
Good news is that my Lovely Liquid Mix 32 still works just fine.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2020, 07:45 AM   #2
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Mavericks is 64 bit OS compatible which also will run 32bit drivers as well. You can go up to Mojave and still run 32bit apps and drivers . After Mojave its 64 bit for everything or you are screwed.

Im running a Steinberg MR816X here on 32 bit drivers with High Sierra BTW, Reaper runs fine.
Ill move up to Mojave eventually and stop there. Sad part is I cant even run iMovie nor the current LogicProX here as I need Mojave as a minimum and a $225 video card upgrade to run Metal

If ya still running Logic9
https://www.google.com/search?client...eGtQby_K7gBQ40

If its all working then.....

Check this link out as well
https://www.alesis.com/kb/article/1616#mac_os

https://eshop.macsales.com/blog/4848...-32-or-64-bit/

Note: Mac OS X 10.6 Snow Leopard is the last release that a 32-bit Intel Mac can run, Mac OS X 10.7 Lion and up are, by default, 64-bit
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X

Last edited by shanabit; 12-16-2020 at 07:54 AM.
shanabit is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2020, 04:31 PM   #3
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

Thanks, Shanabit! I will be doing some exploring now I have a clue as to where to go. FWIW, my RME Babyface (the original) is working just fine with the mac Mini.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2020, 03:10 PM   #4
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

Interesting. I did the holding buttons down when booting to get into 64bit from 32 and it worked great. Logic Pro 9 was immediately faster & smoother, so I will now put 64bit reaper on there too. Mind you I will have to go see how to switch to 64bit permanently assuming that I can...
Thanks again for the tips.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 01:00 AM   #5
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

Darn! I have spent a day learning about Macs & now have a new hard drive ready to replace the crummy 5400rpm ones Apple supply, plus I have learned how to set up and use Timeline at last!

OK, enough. Looks like I am finally getting to grips with Mac OS X.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 04:52 AM   #6
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
Darn! I have spent a day learning about Macs & now have a new hard drive ready to replace the crummy 5400rpm ones Apple supply, plus I have learned how to set up and use Timeline at last!

OK, enough. Looks like I am finally getting to grips with Mac OS X.
Ya doing good there. Me, Im OUT after this MacPro dies. Real tired of the chronic OS upgrades that kill software compatibility .

1. Cant run current Logic. Need video card and Catalina
2. Cant run iMovie.

Im DONE with Apple. Dont get sucked down that road its a money suck with ever changing connectors, OS and CPUs now since ARM is out. That will take 2 years for the dust to settle. I went through the last one from PPC to Intel. Im not doing that again to end up with the same functionality I had before the change.
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X
shanabit is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 08:19 AM   #7
cyrano
Human being with feelings
 
cyrano's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium
Posts: 4,988
Default

Intel kept AMD around, only because of fear of being called a monopolist.

Have you seen prices on the M1 Macs?

I hate Apple's software garden probably even more than you do. But audio on Linux is still a major pita. I mean, I upgraded my Ubuntu Studio from 19 to 20 and audio became useless. Again.

If anyone can take on Intel, it's Apple. What it does to free software, we'll see. Can't get much worse than it is now.

May we live in interesting times, as the Chinese say
__________________
Go outside. Now!
You need it.
cyrano is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 09:48 AM   #8
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Quote:
Originally Posted by cyrano View Post
Have you seen prices on the M1 Macs?
Yep and to get what I need here with 16GB or Ram, a descent HD size and AppleCare for when it breaks Im up to $1500 and thats BEFORE all the TB HD's I will need Nah
https://www.apple.com/shop/bag
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X

Last edited by shanabit; 12-25-2020 at 09:54 AM.
shanabit is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 10:06 AM   #9
cyrano
Human being with feelings
 
cyrano's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Belgium
Posts: 4,988
Default

That could be a mistake. The M1 doesn't seem to need that much ram.

Admittedly, it's based on hearsay. But it isn't going too badly, considering this is a beta, really.

And imagine what these processors will do to an ipad.
__________________
Go outside. Now!
You need it.
cyrano is offline   Reply With Quote
Old 12-25-2020, 10:24 AM   #10
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Quote:
Originally Posted by cyrano View Post
That could be a mistake. The M1 doesn't seem to need that much ram.
I said thats what I need here, there is no mistake to what I priced for ME.

iPads will scream now though. When version 2 of this shows up I can't imagine what it will do.
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X
shanabit is offline   Reply With Quote
Old 12-28-2020, 10:27 AM   #11
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

I just sorta went through a sea change. I was told my iPad air mk1 was obsoleted & would not update past 12.xx, then I saw all the stuff about the ARM Macs.
My Mac Mini is still on Mavericks & because of the hardware & software that I have which won`t work past Mavericks, it is staying there till it dies or I sell it.

One of the few reasons I still sorta like Microsoft is that regardless of what the hardware manufacturers come out with, it usually works, unless the actual manufacturer has obsoleted it & wont update drivers, etc.
Kinda like Apple routinely seem to be doing. Back in the halcyon days of Woz and Steve and then just steve, I always had a begrudging respect for Apple.

UPDATE: I just got through reformatting one of my 7200rpm disks and cloning the system disk on my Mini!! Took a few goes to get my head around it, but I am now seriously thinking about sticking a SSD in there too. Maybe there IS a future for me & my Mac.
__________________
Ici on parles Franglais

Last edited by ivansc; 12-29-2020 at 10:28 AM.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2020, 12:32 PM   #12
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

UPDATE

Bugger. All was going so well until I managed to break off one of the connector pins o the IR board whilst putting it all back together.
Found someone selling one - for 86 UK pounds. Ouch
Edit: But I am now about to hpone a local NON Apple affiliated Mac repairer company & see what they can do for me. fingers crossed.
__________________
Ici on parles Franglais

Last edited by ivansc; 01-04-2021 at 01:58 AM.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2021, 01:59 PM   #13
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

They didnt have any spare used IR boards, but I have now registered with their supplier & a couple of others, plus have every 2010 - 2011 Mac Mini on ebay at a low starting price on my watch list.... Apparently all I am going to lose if I just dont connect the broken card up is the on/off led on the front of the case, so no big deal.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2021, 02:32 PM   #14
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Dink with OSX if you will.

Me, I have had a G4, G5, MacPro and Im done. I cant wait to build a PC here.

Everything I run does better on PC and I dont have to deal with OS upgrades that kill my stuff. Apple can shove it

Reaper
Cubase
StudioOne
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X
shanabit is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2021, 02:23 AM   #15
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 21,145
Default

The main attraction for me with the Mac is that it is tiny and I already have everything needed to run a 30" 2560x1600 cinema display instead of my 2 23" IPS 1920x1080s that I have on PC.

Maybe you`re right.
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2021, 09:04 AM   #16
shanabit
Human being with feelings
 
shanabit's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 366
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
The main attraction for me with the Mac is that it is tiny and I already have everything needed to run a 30" 2560x1600 cinema display instead of my 2 23" IPS 1920x1080s that I have on PC.

Maybe you`re right.
Maybe time to grab a nice video card for your PC?

I would do that and continue to mess around with the Mac Mini
__________________
Reaper 4.78,OSX 10.13.6, Steinberg MR816X
shanabit is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:20 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.