Old 12-04-2019, 01:29 PM   #1
Otto Tune
Human being with feelings
 
Otto Tune's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Mountain
Posts: 132
Default v6.0+dev1204 - December 4 2019

v6.0+dev1204 - December 4 2019
  • + ARA: inform plugins that audio source content has changed after external edits [t=227813]
  • + Automation items: add sine shape, tilt parameter
  • + MIDI editor: add basic CC LFO dialog
  • + MIDI editor: fix macOS Metal Retina rendering glitch when nav lane is visible and resized
  • + MIDI editor: refresh open editors after changing default MIDI note colormap
  • + MIDI editor: remove support for per-media-item note colormaps
  • + MIDI editor: support HiDPI/Retina images for track list
  • + MIDI editor: support HiDPI/Retina transport button images
  • + MIDI inline editor: support HiDPI/Retina theme images
  • + MIDI: optionally display program names and text events in arrange view
  • + Media explorer: support HiDPI/Retina transport button images
  • + Mouse modifiers: add modifiers to adjust loop section start/end
  • + ReaScript IDE: add checkbox to disable state watchlist
  • + ReaScript IDE: do not run watch window continuously after script has stopped running
  • + ReaScript IDE: reduce watch update frequency
  • + ReaScript: remove support for deprecated MIDI support file types
  • + ReaSurround: improve multimonitor HiDPI issues on Windows
  • + ReaVerb: enable ZL/LL by default for better low-latency performance
  • + Stretch markers: preserve beat-based positions of stretch markers when item timebase is beats (position, length, rate)
  • + Takes: implode items into takes only if at least half of the item overlaps [p=2207040]
  • + VST3: add support for plugins that output MIDI CC data, via LegacyMIDICCOutEvent
  • # MIDI editor: add sine shape to LFO dialog
  • # MIDI editor: better interpolation of LFO start/end
  • # MIDI editor: fix unintentionally disabled menu items (effectively reverts c548c617)
  • # MIDI editor: increase width of CC LFO dialog on HiDPI displays [t=168589]
This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode

Last edited by schwa; 12-04-2019 at 01:33 PM. Reason: fix typos in the whatsnew
Otto Tune is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 02:06 PM   #2
pepe44
Human being with feelings
 
pepe44's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Portugal
Posts: 980
Default

+ ReaVerb: enable ZL/LL by default for better low-latency performance

Great Thanks
__________________
Intel core i7 6700K - socket 1151 LGA - Chipset z170 - 16G DDR4 - Nvidia GTX 1060
pepe44 is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 02:09 PM   #3
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

CC LFO is BACK! And with presets and more features! Very nice!


By the way I think it may need to have a "Commit" option just like Quantize dialog, because currently if you quickly flip between "Time selection" and "Entire item" then back to "Time selection", it destroys your existing CC data completely. Not nice.

Also it should work across all editable items in "Entire item" mode. Maybe rename that mode to "All editable items", then?


Regarding program names in arrange on MIDI items, the font is truncated at the bottom...?

EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 02:27 PM   #4
Peevy
Human being with feelings
 
Peevy's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Ireland
Posts: 519
Default

Another great update, it just keeps coming!


I take it this is just placeholder graphics:







until WT finishes the graphics for the midi/media explorer.
__________________
System: Mobo-Asus Prime Z370P II, CPU-i7 8700K, RAM-32gb DDR4 3000mhz, GPU AMD RX580 OS: Manjaro Linux
Soundcard:
Komplete Audio 6 Monitors: Adam A5X
Peevy is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 02:40 PM   #5
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,957
Default

Quote:
Originally Posted by Otto Tune View Post
+ Mouse modifiers: add modifiers to adjust loop section start/end
Can't find it.
Quote:
Originally Posted by Otto Tune View Post
+ MIDI editor: remove support for per-media-item note colormaps
Still seeing it.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: True Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 02:57 PM   #6
Yanick
Human being with feelings
 
Yanick's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Moscow, Russia
Posts: 171
Default

will the LFO have a clip?
Attached Images
File Type: png reaper_oJIK5BRf2e.png (24.0 KB, 198 views)
__________________
My scripts for rendering
Yanick is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:04 PM   #7
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,289
Default

Quote:
Originally Posted by Otto Tune View Post
[*]+ MIDI editor: add basic CC LFO dialog
These actions, which usually work on all MIDI editor windows I've tried them, don't work with LFO dialog for some reason:

Code:
SWS/BR: Move active floating window to mouse cursor (horizontal: middle, vertical: top)
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:12 PM   #8
Yanick
Human being with feelings
 
Yanick's Avatar
 
Join Date: May 2018
Location: Moscow, Russia
Posts: 171
Default

Cool LFO tool! I would also like a tool for tilt the selected Velocity / CC
And some other parameters that are in the LFO tool
__________________
My scripts for rendering
Yanick is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:26 PM   #9
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

Quote:
Originally Posted by vitalker View Post
Can't find it.

Still seeing it.
Media item edge, left drag context.

If you have custom menus, note colormap actions won't be removed from them. But the actions themselves are not there anymore in the a ction list.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:26 PM   #10
ashcat_lt
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,666
Default

Any chance we could get the option to add, subtract, multiply the LFO with existing CC data? Would be cool if we had that same functionality for AIs too.
ashcat_lt is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:36 PM   #11
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 550
Default

Quote:
Originally Posted by Otto Tune View Post
[b]v6.0+dev1204 - December 4 2019
Mouse modifiers: add modifiers to adjust loop section start/end
Oooo my god!!! Is this what I think it is??! I’ve made a request some days ago, going to try now, then i’m The happiest guy on earth!!
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:42 PM   #12
vitalker
Human being with feelings
 
vitalker's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 4,957
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Media item edge, left drag context.

If you have custom menus, note colormap actions won't be removed from them. But the actions themselves are not there anymore in the a ction list.
Oh cool, thanks! I thought it was about project loop edges.

No custom menus for sure, this version is clean.
__________________
Quote:
Originally Posted by Sexan View Post
Make a thread "F%#! you Reaper! I quit!" to get more views and feedback since these kind of threads get much more traction
SoundCloudFR: True Non-destructive GLUEAll the REAPER names
vitalker is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:48 PM   #13
D Rocks
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Location: Quebec, Canada
Posts: 547
Default

you guys never sleep or drink too much coffee..
Thanks Justin/Schwa
__________________
Alex | www.drocksrecords.com | Thanks for REAPER
D Rocks is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:54 PM   #14
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

What I really wanna see is 6.1, really. schwa said it's gonna be lit. I wanna see just how much
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 03:54 PM   #15
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 550
Default

Quote:
Originally Posted by Otto Tune View Post
[b]v6.0+dev1204 - December 4 2019
Mouse modifiers: add modifiers to adjust loop section start/end
And so it is!! Thanks a million you guys are the best!!! This feature will enhance the editing in reaper a lot, it’s like the painting feature in FL but way better!
While you ‘re at it would it be possible for another modifier that would allow us to change only the looped item positions inside the item and not the item length? This could be useful if we want to loop in a specific area without changing the item length if there’s another item next to it.
Thanks again and for the automation item updates!

Last edited by Vagelis; 12-04-2019 at 04:01 PM.
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 04:23 PM   #16
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,625
Default

I actually really like this little feature. In this example, the recorded hit is less than one beat, but using the modifier you can loop it on the beat, and then also change the looped length without stretching.



Unfortunately the feature will be a bit hidden, because the default mouse modifiers for media item edge are aready allocated for all standard key combinations.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 04:32 PM   #17
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

Yeah it's pretty cool indeed!


And yeah, being able to change the loop source boundary with mouse dragging would also be cool! We can already do it in MIDI editor, so why not in the arrange as well? MIDI source loop end marker. Should just be Media item/MIDI source loop end marker?
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 04:37 PM   #18
Joe90
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 611
Default

LFO editor in midi CC lanes is very cool! Cheers.

Regarding these HiDPI improvements - I just wanted to re-raise a couple of minor issues I'm seeing here (running Win10, one 4k screen and one 1080p, OS scaling at 150% for the 4k screen, 100% for the 1080, using multimonitor aware mode in Reaper) -

The mouse cursor is not being scaled, it's way too small. This is frustrating when trying to grab item edge points or anything else fiddly.



Tooltips are oversized on the second (1080p) monitor, seems like they are being scaled up even on the 1080 screen.



Melodyne UI is not scaling up when used within Reaper via ARA, it's not a melodyne issue as it scales in other DAW's.

Cheers!
Joe90 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 04:43 PM   #19
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,625
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Yeah it's pretty cool indeed!


And yeah, being able to change the loop source boundary with mouse dragging would also be cool! We can already do it in MIDI editor, so why not in the arrange as well? MIDI source loop end marker. Should just be Media item/MIDI source loop end marker?
That's what the gif shows, the final drag is making the loop length shorter or longer.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 04:43 PM   #20
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 550
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
I actually really like this little feature. In this example, the recorded hit is less than one beat, but using the modifier you can loop it on the beat, and then also change the looped length without stretching.



Unfortunately the feature will be a bit hidden, because the default mouse modifiers for media item edge are aready allocated for all standard key combinations.
I LOVE this feature , I ve made a request also few days ago about it and I couldn’t believe when I saw it
Also if we could have another modifier to change the length of the looped sections as it is now but without changing the whole item length, it would be even more flexible for some circumstances, like when there is another item next to it and we don't want to overlap it so we want to keep the item length untouched and change only the length of the looped sections.

I hope it won’t be hidden for too long Maybe another context for media item edge bottom half would help to split actions in two parts . E.g the upper half for stretching and the bottom half for looping. Thanks!

EDIT: this is what i meant above to change the looped sections length without changing the whole item length, just as we can do it with midi items:


Last edited by Vagelis; 12-04-2019 at 05:12 PM.
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 05:28 PM   #21
Alez156
Human being with feelings
 
Alez156's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Venezuela
Posts: 82
Default

Yes! This release fixed all the issues I was having with the prior versions of 6!

For some reason, when I had MIDI editor, or Mixer maximized on my OSX 10.14.1 it will cause a loooot of lag. But now it is all good
Alez156 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 05:32 PM   #22
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,702
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
I actually really like this little feature.
On Initial usage the loop indicator and WAV data aren't drawn while moving like you're showing, but on second usage it does draw.

EDIT, Never mind, it works, me just confused as usual!

Last edited by Edgemeal; 12-04-2019 at 07:14 PM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 05:34 PM   #23
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,625
Default

Since you're not grabbing the right hand edge of the existing content, you're actually resetting the length of a single loop to the media item edge in that edit.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 05:44 PM   #24
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton, uk
Posts: 12,822
Default

nice stuff guys! can't wait to try it out tomorrow!
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 05:53 PM   #25
Alez156
Human being with feelings
 
Alez156's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Venezuela
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
CC LFO is BACK! And with presets and more features! Very nice!


By the way I think it may need to have a "Commit" option just like Quantize dialog, because currently if you quickly flip between "Time selection" and "Entire item" then back to "Time selection", it destroys your existing CC data completely. Not nice.

Also it should work across all editable items in "Entire item" mode. Maybe rename that mode to "All editable items", then?


Regarding program names in arrange on MIDI items, the font is truncated at the bottom...?


I am with you here. I was trying to find a commit option. And as soon as I switched to entire item the whole thing gets destroyed. Not fun
Alez156 is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 07:11 PM   #26
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,392
Default

Quote:
MIDI: optionally display program names and text events in arrange view
This is insane, guys! Thank you so much! That makes Reaper the only DAW with that feature!
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 07:37 PM   #27
mawi
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 692
Default

Moving item content in a looped item without moving loop start and end would also be great.
mawi is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 09:10 PM   #28
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,836
Default

I thought my eyes were changing because it was becoming difficult for me to read the text in the midi CC lanes.

But going back to an earlier version it became apparent that it wasn't my eyes it was the change in the font, as you can see in this picture. The top picture is the way it appears in
Reaper, and as you can see in the bottom exaggerated picture, the font is different and harder to see.

__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 09:14 PM   #29
Icchan
Human being with feelings
 
Icchan's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Finland
Posts: 555
Default

There's so many gazillion modifiers and ways to grab or click certain area of item these days, that it would be the most amazing feature if by hovering on top of an item area and pressing down a some of attached key modifiers a tooltip would jump above the cursor that tells you exactly what action you're going to perform if you click or drag now...
A huge help for usability. ;D
Icchan is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2019, 09:59 PM   #30
Alez156
Human being with feelings
 
Alez156's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Location: Venezuela
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by Alez156 View Post
Yes! This release fixed all the issues I was having with the prior versions of 6!

For some reason, when I had MIDI editor, or Mixer maximized on my OSX 10.14.1 it will cause a loooot of lag. But now it is all good
Update!
I actually had mistakenly installed the 32 bit version of the prerelease. Interestingly, this one doesn't stutter when maximizing MIDI editor or mixer.
However, 64bit version has the same issues I have been having ever since the first 6 version release.

I made screen recording of the issue:
https://cl.ly/3c5fa86f5de1

I just tested side by side with portable installs of 32bit and 64bit.
32bit version is smooth and works great.
64bit stutters and lags when maximizing MIDI Editor and Mixer.

I am running a Mid 2015 15" MacBook Pro with OSX 10.14.1.

What's going on
Alez156 is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 12:04 AM   #31
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
That's what the gif shows, the final drag is making the loop length shorter or longer.
Ah! I meant dragging the loop source boundary itself to adjust it, instead of item edge. Just like you can do in MIDI editor

EDIT: Vagalume showed it!
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 12:06 AM   #32
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
I thought my eyes were changing because it was becoming difficult for me to read the text in the midi CC lanes.

But going back to an earlier version it became apparent that it wasn't my eyes it was the change in the font, as you can see in this picture. The top picture is the way it appears in
Reaper, and as you can see in the bottom exaggerated picture, the font is different and harder to see.
The font is exactly the same, but its placement is closer to the event in R6, which makes it harder to see. Yep, needs adjusting.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 12:38 AM   #33
sonicowl
Human being with feelings
 
sonicowl's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 398
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
The font is exactly the same, but its placement is closer to the event in R6, which makes it harder to see. Yep, needs adjusting.

R6 font seems to be without antialiasing. It is same font type, but without AA, so it looks different and harder to read.
sonicowl is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 01:54 AM   #34
DaveKeehl
Human being with feelings
 
DaveKeehl's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Switzerland
Posts: 1,935
Default

Does anyone know if the splash image is going to be also upgraded to retina? It's a bit weird to see it low-res on my macbook pro and then launching the new super-crisp version of Reaper.
__________________
REAPER Contest
DaveKeehl is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 01:55 AM   #35
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,289
Default

Quote:
Originally Posted by Icchan View Post
There's so many gazillion modifiers and ways to grab or click certain area of item these days, that it would be the most amazing feature if by hovering on top of an item area and pressing down a some of attached key modifiers a tooltip would jump above the cursor that tells you exactly what action you're going to perform if you click or drag now...
A huge help for usability. ;D
But it exists already under TCP - just in between TCP and transport you right-click and select 'Show mouse editing help'. It's a shame it applies to items and envelope lanes only - would be nice if it worked with MIDI editor (docked MIDI editor allows you to see it), TCP and Mixer too.
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 03:37 AM   #36
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 6,374
Default

Bug in V6:


Using non default thme, it seems that Main toolbar icon have different background opacity than the other toolbar.






Look how the toolbar on top activated icons are brighter than the one on main toolbar.
This wasn't in reaper v5 and isn't related to the theme itself (as all toolbar look for the same button icons).
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 03:43 AM   #37
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,950
Default

^^^^ I noticed that as well! It does seem like a bug. R5 looked fine.

EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 03:54 AM   #38
Vagelis
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2017
Location: Larisa, Greece
Posts: 550
Default

I've tested a bit more the new loop source function and i think it needs some improvement when we choose a new length to loop because it seems that it doesn't reset the previous loop length as shown in the next gif: the first time is normal, second time too, third time i change the loop length but it doesn't start to loop from the new length.




Also the advantage of changing only the length of the looped sections as we can do with midi by dragging the markers, and not the whole item length, is that if we split the item we can have individual looped lengths as shown in the next gif:



To me it would be great to keep the edge modifier to adjust the new loop length for the item and the markers to change the looped sections length inside the audio item
(If not with markers, maybe by dragging those triangles that show where the looped sections start on the audio item)

Last edited by Vagelis; 12-05-2019 at 04:15 AM.
Vagelis is online now   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 04:17 AM   #39
estux
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 51
Default

Hmmm, this happened when using the new mouse modifier:



Greate feature BTW, this is something I have been missing a lot.
estux is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2019, 04:23 AM   #40
Reno.thestraws
Human being with feelings
 
Reno.thestraws's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Belgium
Posts: 9,946
Default

Ugly bug with mega baby and V6

https://drive.google.com/open?id=1AM...nTbikHor0j-R1E
Reno.thestraws is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.