Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER Compatibility

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-14-2020, 05:51 AM   #1
artao
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 103
Default [SOLVED] Arturia Spark 2 Drum Software Has Become Extremely Laggy

Haven't been feeling creative for a couple months, but today decided to open a few WIP projects.
I discovered that any project that uses Spark 2 drum software (which I use all the time, it's my go-to drums) has become extremely laggy. Even the meters. Playback is still smooth, but the interface becomes virtually unusable.
I don't recall the last time I ran Reaper with a project that uses Spark. Like I said, it's been a couple few months since I've really done any work. So Reaper has been updated a few times since my last working period.
The standalone Spark 2 app works just fine. Spark 2 also works just fine in both Cakewalk and Ableton. So it's clearly something to do with Reaper.
I'm at a loss. This is very very frustrating. Like I said, I use Spark all the time. Now, however, using Spark is pretty much a no-go due to the lag.
I went into preferences and tried ticking/unticking several options, but nothing helped. Even switching from ASIO to WASAPI did nothing.
PLEASE HELP!! This is untenable.

Win 7 64 bit Pro
Focusrite Scarlett 2i4 2nd gen (just updated drivers yesterday)

Last edited by artao; 01-19-2020 at 03:08 PM. Reason: Problem Solved
artao is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2020, 01:06 PM   #2
themixtape
Human being with feelings
 
themixtape's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 833
Default

You didn't happen to install the DrivenByMoss script for Reaper, did you? Version 8.00 and above lags Reaper BIGTIME... especially with Arturia plugins.

It's worse when the track that has the plugin on it is SELECTED.

Last edited by themixtape; 01-19-2020 at 02:42 PM.
themixtape is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2020, 03:08 PM   #3
artao
Human being with feelings
 
Join Date: May 2014
Posts: 103
Default

Quote:
Originally Posted by themixtape View Post
You didn't happen to install the DrivenByMoss script for Reaper, did you? Version 8.00 and above lags Reaper BIGTIME... especially with Arturia plugins.

It's worse when the track that has the plugin on it is SELECTED.
!! BAM !!!
You are like unto a god!!! Thank you!!! Thank you thank you thank you!!
I had it installed as a control surface driver for some reason. I think I installed it to interface with an app on my tablet that emulates a Launchpad.
As soon as I removed it, everything went back to normal.
What a relief!!
!! THANK YOU !!
artao is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2020, 03:14 PM   #4
themixtape
Human being with feelings
 
themixtape's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 833
Default

Yeah, my man Jurgen Mossgraber REALLY needs to address the lag with DrivenByMoss. I stick with 7.05 as the lag isn't as bad, but it is TERRIBLE with Arturia plugins.

Glad to help.
themixtape is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.