Old 05-05-2019, 07:32 PM   #1
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default Virtual Keyboard like in FL Studio?

Hello dear Reaper community, I'm new here. I used FL studio for some years and now I switched to Reaper. One thing I noticed and rly miss in Reaper is the ability to play on my computer keyboard notes (for example in Sylenth1 or Nexus). Isn't there any option here to activate that, so I can play around with my PC keyboard when I want create new melodies?
Thx alot.

P.S. I dont want record anything, just play around with melodies.
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 07:49 PM   #2
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,456
Default

its in the view menu
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 07:51 PM   #3
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 480
Default

yes Reaper has Virtual keyboard (for mouse and also QWERTY keyboard)

- keyboard shortcut Alt+B
- menu - View - Virtual keyboard

Note that input from QWERTY keyboard is only active when Virtual keyboard windows is in focus! (there is also option to allow that input even when not in focus, but I would recommend to use it only after you got more familiar with it)

EDIT: heh, EpicSounds was a bit faster

Last edited by akademie; 05-05-2019 at 07:52 PM. Reason: EDIT: heh, EpicSounds was a bit faster :)
akademie is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 07:55 PM   #4
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by akademie View Post
yes Reaper has Virtual keyboard (for mouse and also QWERTY keyboard)

- keyboard shortcut Alt+B
- menu - View - Virtual keyboard

Note that input from QWERTY keyboard is only active when Virtual keyboard windows is in focus! (there is also option to allow that input even when not in focus, but I would recommend to use it only after you got more familiar with it)

EDIT: heh, EpicSounds was a bit faster

Thx, but unfortunately it doesnt make any sound/noise.
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 07:57 PM   #5
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,456
Default

tracks need to be armed for recording with the MIDI input
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:04 PM   #6
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
tracks need to be armed for recording with the MIDI input
Thx alot, it worked!
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:29 PM   #7
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default

But is there no way to avoid switching always from Nexus to the virtual keyboard? In FL that was so much easier. I could always change the preset in Nexus/Sylenth and then instantly play on my keyboard to check if I like the sound or not. And here I have always to change the preset and then switch to the virtual keyboard and then again back to Nexus. That is very annoying and killing the creative process. It makes everything slow down alot, especially finding the right presets/sounds.
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:37 PM   #8
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,456
Default

right-click in the bottom of the VKB and set option to send all keyboard to it.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:42 PM   #9
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
right-click in the bottom of the VKB and set option to send all keyboard to it.
Thx for ur reply, but it doesn't seem to work.
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:52 PM   #10
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,456
Default

helps to have the plugin window floating instead of inside the fx chain (just a guess) since the fx chain has it's own shortcuts and can take over keyboard
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 09:41 PM   #11
2211
Human being with feelings
 
Join Date: May 2019
Posts: 22
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
helps to have the plugin window floating instead of inside the fx chain (just a guess) since the fx chain has it's own shortcuts and can take over keyboard
I had it like that, still not working...
2211 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2019, 02:19 PM   #12
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 480
Default

Quote:
Originally Posted by 2211 View Post
I had it like that, still not working...
2211, then I would recommend you to read a Reaper manual (e.g. Chapter 3.30 - Recording MIDI) to get more into it.

Get the REAPER User Guide here
https://www.reaper.fm/userguide.php


And also watch the Kenny Gioia's great video tutorials here: https://www.reaper.fm/videos.php

... and this one is for you - "The Virtual MIDI Keyboard"
https://www.reaper.fm/videos.php#-XTIHV2yLSY
akademie is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2019, 08:03 PM   #13
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 14,498
Default

make a custom action like this:

View: Show virtual MIDI keyboard
Virtual MIDI keyboard: Send all input VKB

save it and give it a hot key or put it on a toolbar

it will toggle open or closed the VMK ready to use

On the track you have to set the midi input device to the Virtual MIDI keyboard....
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is online now   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 01:55 AM   #14
akademie
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 480
Default

Quote:
Originally Posted by hopi View Post
make a custom action like this:

View: Show virtual MIDI keyboard
Virtual MIDI keyboard: Send all input VKB

save it and give it a hot key or put it on a toolbar

it will toggle open or closed the VMK ready to use

On the track you have to set the midi input device to the Virtual MIDI keyboard....
! WARNING: But beware, that using this action is not reliable, as it may desynchronize those two sub-actions if you close the Virtual Keyboard window using close "x". Then it will continue to open with opposite toggle status for the "Send all input VKB" sub-action, you know :-(
akademie is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 10:18 AM   #15
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 14,498
Default

I use it with no problems but the warning might help others.... for me it lives as an icon on my main toolbar so it just toggles it open and ready or closes it.
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 12:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.