Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > MIDI Hardware, Control Surfaces, and OSC

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-17-2018, 03:46 AM   #1121
fundorin
Banned
 
Join Date: Feb 2014
Location: Moscow, Russia
Posts: 554
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
ChannelRotaryPush Cycled ChannelRotary TrackPan TrackPanWidth

The ChannelRotaryPush toggles the ChannelRotary between TrackPan and TrackPanWidth.
Can't wait till you'll start working with LCDs and Sysex. It would be interesting to see, how the LCD would respond to those changes.
fundorin is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 09:25 AM   #1122
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Hi Geoff,

Are you close to a new build for us to break play with.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 10:33 AM   #1123
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by Freex View Post
Hi Geoff,

Are you close to a new build for us to break play with.
Probably a week or two away.

The internals have been completely redesigned, control granularity has been increased to a per Widget level as opposed to a Real Surface level.

In practical terms this means we can now treat any arbitrary set of Widgets as a Cluster, Channel, Matrix, etc. -- extreme flexibility.

Right now I'm doing performance tuning to get it back to snappy.

So, a week optimistically, probably more like 2.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 12:45 PM   #1124
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
Probably a week or two away.

The internals have been completely redesigned, control granularity has been increased to a per Widget level as opposed to a Real Surface level.

In practical terms this means we can now treat any arbitrary set of Widgets as a Cluster, Channel, Matrix, etc. -- extreme flexibility.

Right now I'm doing performance tuning to get it back to snappy.

So, a week optimistically, probably more like 2.
Cool, I thought it might have taken you longer, way to go, you must be clocking up the hours working on it.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2018, 03:26 AM   #1125
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by Freex View Post
Cool, I thought it might have taken you longer, way to go, you must be clocking up the hours working on it.
Yeah, it's pretty grindy, but we're getting there.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2018, 09:44 AM   #1126
orbiterred
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 139
Default

Hey Geoff and all, been watching this with anticipation!

I must admit I kinda got lost the past few pages with what you guys are talking about, I probably just need to download and try.

Where is it at in terms of Faderport 8? Is there any sort of folder mode? That would be amazing, I was never able to get it to work with Klinke's and it would make the faderport 8 incredibly usable for what i do.
orbiterred is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2018, 12:00 PM   #1127
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by orbiterred View Post
Hey Geoff and all, been watching this with anticipation!

I must admit I kinda got lost the past few pages with what you guys are talking about, I probably just need to download and try.

Where is it at in terms of Faderport 8? Is there any sort of folder mode? That would be amazing, I was never able to get it to work with Klinke's and it would make the faderport 8 incredibly usable for what i do.
There was a bit of discussion about the FP8 a few pages back, I think it's actually the latest control surface considered.

For memory the Mackie MCU.rst and MCU.axt files should get you going, I don't think anyone with a FP8 has created an actual map yet. So if you're feeling up for a bit of fun?...

But I think you'll be able to get a feel for the expansive possibilities of Geoff's project if you get your hands a little dirty and give the pre-alpha a try. Don't expect a fully functioning all singing all dancing, bells and whistles, but it does work, and is only going to get better.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-23-2018, 12:42 PM   #1128
orbiterred
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 139
Default

Quote:
Originally Posted by Freex View Post
There was a bit of discussion about the FP8 a few pages back, I think it's actually the latest control surface considered.

For memory the Mackie MCU.rst and MCU.axt files should get you going, I don't think anyone with a FP8 has created an actual map yet. So if you're feeling up for a bit of fun?...

But I think you'll be able to get a feel for the expansive possibilities of Geoff's project if you get your hands a little dirty and give the pre-alpha a try. Don't expect a fully functioning all singing all dancing, bells and whistles, but it does work, and is only going to get better.
Sounds awesome, I'd love to try and create a map, will see what I can figure out.
orbiterred is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 04:24 AM   #1129
Adralicus
Human being with feelings
 
Join Date: May 2010
Location: London
Posts: 170
Default

Will this work with my Behringer X-Touch?
__________________
Gigabyte GA-Z87X-UD3H | Intel Haswell i7 4770K | 16GB DDR3 1600Mhz | Crucial 512mb SSD System Drive | 1 x Crucial 960gb SSD A/V Drive | 1 x Crucial 960gb SSD Samples Drive | 1x Gigabyte GTX 960 2gb | 40" 4k Monitor | RME Fireface 400 |Windows 10 x64
Adralicus is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 06:37 AM   #1130
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by Adralicus View Post
Will this work with my Behringer X-Touch?
I seem to recall someone on here with an X-touch, again most work to a degree with the standard Mackie MCU.rst and axt files, but to get the most you need a custom map for your control surface.

Give it a go with the mcu, first and work from there.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 06:49 AM   #1131
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,803
Default

Quote:
Originally Posted by Freex View Post
I seem to recall someone on here with an X-touch,
Yep: X-Touch Compact.
A "big" X-Touch seems to more mimic the Mackie.
Regarding the Compact I'll do some tests as soon as Geoff wants me to or claims a release candidate version.

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 10:50 AM   #1132
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
Yep: X-Touch Compact.
A "big" X-Touch seems to more mimic the Mackie.
Regarding the Compact I'll do some tests as soon as Geoff wants me to or claims a release candidate version.

-Michael
I get the feeling an RC may be some time away. Considering we don't have an actual alpha yet. lol

Good things come to those that wait...but time waits for no one.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 01:04 PM   #1133
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,803
Default

It's not impossible that Geoff will want me to test an Alpha. But as I will use the XTouch Compact in native "standard" Midi (non Mackie) mode, that might be a bit more complex and less predictable than tests with the Mackie-Clone Control Surface boxes.

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 04:31 PM   #1134
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
It's not impossible that Geoff will want me to test an Alpha. But as I will use the XTouch Compact in native "standard" Midi (non Mackie) mode, that might be a bit more complex and less predictable than tests with the Mackie-Clone Control Surface boxes.

-Michael
My guess would be that that's exactly the kind of testing this project warrants, where you can map your surface as it comes default, without changing to Mackie mode.
Freex is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2018, 11:41 PM   #1135
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,803
Default

Obviously

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2018, 02:07 PM   #1136
semiquaver
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 4,919
Default

trying out the pre-alpha with an x-touch in MCU mode...

how do I get the jog wheel going? I see the encoder name in the rxt...
semiquaver is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2018, 02:57 PM   #1137
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by semiquaver View Post
trying out the pre-alpha with an x-touch in MCU mode...

how do I get the jog wheel going? I see the encoder name in the rxt...
The jog wheel is not mapped in the .axt file in the pre alpha.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2018, 05:57 PM   #1138
semiquaver
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 4,919
Default

can I add a mapping? What is the correct syntax if so?
semiquaver is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2018, 02:51 AM   #1139
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by semiquaver View Post
can I add a mapping? What is the correct syntax if so?
There is currently no action for the jog wheel, but you could map it to something else.

The best way to see how it works is to simultaneously open the .rst file, .axt file, and .fxt file for the MCU and connect the dots, it's not hard, the .rst names the widgets and the .axt and .fxt connect the widgets to Reaper/FX Actions.

To make a map, turn on MIDI In Monitor on the config panel and just start hitting buttons
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2018, 03:01 AM   #1140
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

FYI update, new keyword alert:

Invert.

Used like Shift/Control, etc., but for Actions.

Example:

FX Bypass
Checked = operational
Unchecked = bypassed

Console1
Compressor on (lit) = operational
Compressor off (unlit) = bypassed

We need to reverse the switch sense.

.fxt file entry that accomplishes this:

Threshold Thresh
Compressor Invert+Bypass
Ratio Time Const

Simple, and consistent with Shift/Alt, etc.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 10:51 AM   #1141
semiquaver
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 4,919
Default

sorry to be dense...

in the rst I have

JogWheel Encoder b0 3c 01 41

in the axt I'll need a reaper action to correspond to JogWheel left (01) and another to JogWheel right (41)

but I don't see an examples in the .axt - is this doable?
semiquaver is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 04:53 PM   #1142
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by semiquaver View Post
sorry to be dense...

in the rst I have

JogWheel Encoder b0 3c 01 41

in the axt I'll need a reaper action to correspond to JogWheel left (01) and another to JogWheel right (41)

but I don't see an examples in the .axt - is this doable?
To get that behaviour, try something like this:

JogWheelLeft ButtonWithLatch b0 3c 00 01
JogWheelRight ButtonWithLatch b0 3c 00 41

and then attach appropriate actions.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2018, 04:31 AM   #1143
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
To get that behaviour, try something like this:

JogWheelLeft ButtonWithLatch b0 3c 00 01
JogWheelRight ButtonWithLatch b0 3c 00 41

and then attach appropriate actions.
Is the transport working correctly now, to allow for jog wheel action?
Freex is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2018, 04:45 AM   #1144
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by Freex View Post
Is the transport working correctly now, to allow for jog wheel action?
Not yet...
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2018, 12:49 PM   #1145
colin_maybe
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 7
Default

Geoff, would it be possible to incorporate a "Sends on Fader" feature where the sends for one specific track appear on the faders? This would make vocal FX automating extremely fun and easy, for example...
colin_maybe is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2018, 02:54 AM   #1146
andyp24
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 828
Default

That's a great idea - would be really useful if it's possible.
andyp24 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2018, 03:11 AM   #1147
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by colin_maybe View Post
Geoff, would it be possible to incorporate a "Sends on Fader" feature where the sends for one specific track appear on the faders? This would make vocal FX automating extremely fun and easy, for example...
Yeah, that's definitely planned.

if you want to crawl back in this thread (yucch) you will find a discussion of exactly this topic somewhere way back there
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2018, 06:47 PM   #1148
colin_maybe
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
Yeah, that's definitely planned.

if you want to crawl back in this thread (yucch) you will find a discussion of exactly this topic somewhere way back there
D'oh! Thanks! That's exciting -- and this noob needs to do a better job searching.

Thanks so much for your work. Can't wait to get my X-Touch integrated w/ my favorite DAW!
colin_maybe is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 01:43 AM   #1149
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by colin_maybe View Post
D'oh! Thanks! That's exciting -- and this noob needs to do a better job searching.
Nahhh, this thread goes on forever, peeps shouldn't have to dig that hard, unless of course, they're super interested
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 09:10 AM   #1150
orbiterred
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2017
Posts: 139
Default

Hey Geoff et all!

Finally got a little chance to play around with this on my FP8.

Was able to install and get the FP8 seeing faders no problem. But as soon as i go back to preferences and try and touch anything (wanted to enable midi monitoring) the whole thing goes dead and i need to restart it and reaper...

I am in MCU mode at the moment.
orbiterred is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 11:24 AM   #1151
Freex
Human being with feelings
 
Freex's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Northern Ireland
Posts: 606
Default

Quote:
Originally Posted by orbiterred View Post
Hey Geoff et all!

Finally got a little chance to play around with this on my FP8.

Was able to install and get the FP8 seeing faders no problem. But as soon as i go back to preferences and try and touch anything (wanted to enable midi monitoring) the whole thing goes dead and i need to restart it and reaper...

I am in MCU mode at the moment.
That happens for everyone at the moment, it's the current pre-alpha version, not anything you are doing. lol
Freex is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2018, 11:32 AM   #1152
Skijumptoes
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Location: Norfolk, UK
Posts: 296
Default

Also be careful with midi monitoring, while handy for setting up your configs, running that as you work will cause issues too.
Skijumptoes is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 12:26 PM   #1153
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

FYI Update:

Still not quite getting the performance we want.

Redesign continues...
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2018, 02:55 PM   #1154
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

FYI update:

Redesign complete !!

Now to go back and swat all the tiny bugs the redesign has caused

Stay tuned...
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2018, 09:46 PM   #1155
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,803
Default

Sounds GREAT !!!!

(Keeping on recommending this thread to the many that ask about using their "whatever" surface with Reaper.)

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2018, 05:03 AM   #1156
Skijumptoes
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2018
Location: Norfolk, UK
Posts: 296
Default

Any additions in the redesign, Geoff?

Or have you been purely refactoring code?
Skijumptoes is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2018, 05:25 AM   #1157
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by Skijumptoes View Post
Any additions in the redesign, Geoff?

Or have you been purely refactoring code?
Completely new architecture, requiring the huge refactoring.

This will facilitate future feature additions.

As far as the next released build, very minor changes, but will require new .rst, .axt, and .fxt files.

Hopefully within a week there will be a release.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2018, 12:42 AM   #1158
studer58
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 197
Default

Anyone using this ?

http://eyosido.com/eyocontrol/surface

http://eyosido.com/eyocontrol/surface/daw-support/
studer58 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2018, 02:42 AM   #1159
Geoff Waddington
Human being with feelings
 
Geoff Waddington's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Location: Dartmouth, Nova Scotia
Posts: 5,589
Default

Quote:
Originally Posted by studer58 View Post
Yup, just installed it, easy to configure, seems to work fine at first glance.

[Edit] Also got it working with CSI.

Last edited by Geoff Waddington; 05-21-2018 at 03:38 AM.
Geoff Waddington is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2018, 03:52 AM   #1160
studer58
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 197
Default

Quote:
Originally Posted by Geoff Waddington View Post
Yup, just installed it, easy to configure, seems to work fine at first glance.

[Edit] Also got it working with CSI.
Good to know, thanks Geoff. Only Achilles Heel seems to be lack of effects control for plugins
studer58 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.