Old 05-24-2019, 04:28 PM   #1
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default Toggle Selected Track Volume - or + specified dB

I have some footswitches for my X-Touch and I wanted to use the second footswitch to *toggle* track one's volume by around 4 dB.

The first switch I have an action to start and stop Reaper which works great and the second I can easily create a ton of actions obviously but surely there should be a way to do this: Toggle Selected Track Volume - or + specified dB.

My footswitch is putting out this: MIDI Chan 16 CC 103

Anyone? Pretty please! This has become a scavenger hunt and I am now here
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 07:03 PM   #2
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,602
Default

Quote:
Originally Posted by HIO View Post
I have some footswitches for my X-Touch and I wanted to use the second footswitch to *toggle* track one's volume by around 4 dB.

The first switch I have an action to start and stop Reaper which works great and the second I can easily create a ton of actions obviously but surely there should be a way to do this: Toggle Selected Track Volume - or + specified dB.

My footswitch is putting out this: MIDI Chan 16 CC 103

Anyone? Pretty please! This has become a scavenger hunt and I am now here
Hi HIO, there are actions for moving the fader for selected tracks up and down and it's easy to create custom actions to adjust them at any dB increments you want.

Since i don't know how your X-Touch communicates with Reaper I'm not sure how to implement it from you footswitch.

If you can provide me with the means of how you will do this, I can supply you with the custom action.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 07:24 PM   #3
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

Thanks for chiming in Tod, I really appreciate it. The X-Touch is using the MCU protocol and the footswitch I am using is putting out "MIDI Chan 16 CC 103".
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 07:28 PM   #4
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

Mackie Control Universal to be specific,...sir
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 09:07 PM   #5
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,602
Default

Quote:
Originally Posted by HIO View Post
Thanks for chiming in Tod, I really appreciate it. The X-Touch is using the MCU protocol and the footswitch I am using is putting out "MIDI Chan 16 CC 103".
Okay I'm not sure how to link "MIDI Chan 16 CC 103" to an action but these actions will raise and lower the fader level of the selected tracks up and down 1dB.

Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks up
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down


To change volume by 4dB create 2 custom actions.

4dB up:
Move selected track volume up 4dB
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks up
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks up
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks up
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks up

4dB dwon:
Move selected track volume down 4dB
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down
Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down

Do you know how to create custom actions HIO? If not it's something you'll want to learn and I'll give you some instructions tomorrow.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 10:48 PM   #6
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

Thank you so very much, I just got back to the studio and i will try to give it a shot and let you know tomorrow. Again, thanks for your time.
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 11:57 PM   #7
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

Tod, yes I do know how to do a custom action and here are my findings which are strange.

When I create an action with one instance of Xenakios/SWS: Nudge volume of selected tracks down, it goes up by 5 dB exactly, and when I create one instance of an action Xenakios/SWS: Nudge volume up it goes down exactly 5dB and my footswitch is working for either/or.

However, I already used my first footswitch for start/stop of Reaper and was hoping I could toggle the down by 5dB and up 5 dB with the other footswitch.

Any ideas on how to break the command run by toggle so that I can have the same footswitch do both somehow?

Thanks again and your info got me very close to what I am trying to do.

Last edited by HIO; 05-25-2019 at 03:30 AM.
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2019, 05:43 PM   #8
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

I think I lost Tod

Human beings with feelings, is there anyway to create a custom action so that one can *TOGGLE* so that a selected track decreases and then increases in volume by toggling and hitting the footswitch again.

Last edited by HIO; 05-25-2019 at 06:38 PM.
HIO is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2019, 06:52 PM   #9
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,602
Default

Quote:
Originally Posted by HIO View Post
I think I lost Tod

Human beings with feelings, is there anyway to create a custom action so that one can *TOGGLE* so that a selected track decreases and then increases in volume by toggling by hitting the footswitch again.
Ha ha, sorry HIO, I've just been very busy.

I think the problem might be that your foot switch is either on or off (0/1). Also I think the only way to
utilize this the way you want is to have it scripted, unless there is a js FX that can already eo this, but
I don't know what it would be.

Since the switch is either on or off, there's no way for a script to know which direction to take it without
another variable. Even a smart switch would have to know which direction it should go, not to mention when
to change direction.

Check with the folks in the scripting department, if anybody can do it, it would be one of these guys.

https://forum.cockos.com/forumdisplay.php?f=3
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2019, 07:50 PM   #10
HIO
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2010
Location: Oregon
Posts: 314
Default

Thanks guy, what you said were my thoughts and sentiments exactly and I have been reading a lot lately.

I appreciate your kind support.

Have a great MDW (Memorial Day Weekend)

Here In Oregon (hio)
HIO is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.