Old 10-31-2019, 08:45 AM   #1
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,515
Default v5.984+devBOO2 - October 31 2019

v5.984+devBOO2 - October 31 2019
# MIDI editor: prevent crash when clicking in velocity lane, introduced by scary ghouls in previous build

v5.984+devBOO - October 31 2019
+ Batch converter: optionally preserve existing BWF start time or use media item position [t=213925]
# MIDI editor: add mouse modifier to deselect events
# MIDI editor: increase left-hand hit area for note velocity lane
# MIDI editor: prevent crash when unlinking editor transport from main transport
# MIDI editor: prevent drawing notes on tiny mouse moves
# Toolbars: fix special-case of snap showing relative snap

Full changelog / Latest pre-releases

BOO

Last edited by Edgemeal; 10-31-2019 at 10:10 AM.
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 09:23 AM   #2
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Obtoose, U.S.A.
Posts: 2,091
Default

thanks a million for implementing the "tiny mouse movement" adjustment in the midi editor for notes. i'm at least 75% less likely to unintentionally draw a note when i'm trying to move my edit cursor.

attempting to test this in the velocity lane resulted in the following crash:



this crash doesn't seem to happen in the CC lane, only velocity

the tiny mouse movement adjustment has not been applied in the CC lane, and i can instantly tell because of unintentionally drawn CC points as i click around.
__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° can't see what midi is selected when using "color by track"
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 09:34 AM   #3
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,634
Default

Bestest version name ever.


I also got a crash in velocity lane. Seems to happen if you hold the mouse drag to edit the velocities and pass the last note in the MIDI item.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 09:34 AM   #4
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,380
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
attempting to test this in the velocity lane resulted in the following crash:
Darn ghosts and poltergeists! Fixing, updated build coming shortly :/

[edit] updated.

Last edited by schwa; 10-31-2019 at 10:05 AM.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 09:47 AM   #5
srdmusic
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 619
Default

Love the name of this release. Happy Halloween everyone!!!!
srdmusic is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 10:00 AM   #6
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: brighton, uk
Posts: 12,770
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
attempting to test this in the velocity lane resulted in the following crash:
Damn.. "Crash to Pumpkin".. That's pretty serious!
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 10:16 AM   #7
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,029
Default

Hmm, the "draw/edit CC events ignoring selection" is still broken:

__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 11:02 AM   #8
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,380
Default

Quote:
Originally Posted by _Stevie_ View Post
Hmm, the "draw/edit CC events ignoring selection" is still broken:
That is actually the intended (and long-existing) behavior. That mouse modifier will draw ignoring selection, but editing by grabbing the events and dragging them always respects selection.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 11:23 AM   #9
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,029
Default

I see. Then I find the MM description a bit misleading. Just checked for the MIDI notes context, there we have: "Move note ignoring selection".

This works as expected, however it will deselect all notes and only select the one under the mouse cursor.


So, basically could we have that behavior for notes/velocity and CCs?

Using the "ignore selection" modifier would keep the selection intact and only
modify the event under the mouse cursor.

This would be super useful to edit a "misfit" note or CC, when we already made a complex selection.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 12:57 PM   #10
Klangfarben
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2016
Location: Los Angeles, CA
Posts: 794
Default

Quote:
Originally Posted by _Stevie_ View Post
This would be super useful to edit a "misfit" note or CC, when we already made a complex selection.
+1. There needs to be a way to edit a single value without losing the entire selection.
Klangfarben is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 01:40 PM   #11
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2,486
Default

It's ok, but then maybe we would need some other cases like: move note ignore selection and snaping
deeb is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 03:06 PM   #12
robgb
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2017
Location: Los Angeles, CA
Posts: 149
Default

All works well for me so far on Mac. No problem in the velocity lane.

Wondering if there will ever be automation items in the CC lanes.
robgb is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 03:09 PM   #13
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2,486
Default

could you please consider a move (maybe create too) modifier which only allow moving a cc event to existing neighbour value. This allows control and precision in a very quick way and avoid in most cases the need of LFO panel or GUI scripts (at least me), because it is so quick and precise. Another use is doing a simple straight line.

(Envelopes would benefit with similar modifier)

In this example the drag would be only allowed (and actually visually moving) when the Y Axis reaches already existing CC values in this midi item.


Last edited by deeb; 10-31-2019 at 03:32 PM.
deeb is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 03:45 PM   #14
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,634
Default

If you want a straight line, use the square CC curve type.
EvilDragon is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 03:57 PM   #15
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2,486
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
If you want a straight line, use the square CC curve type.
ok thanks, but that is not what i want. I want with any CC curve to be able to do a line between moving event to neighbours values. As described in previous post.

Last edited by deeb; 10-31-2019 at 04:23 PM.
deeb is online now   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 03:58 PM   #16
Arthur McArthur
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2016
Location: Toronto
Posts: 482
Default

While the media explorer is getting looked at, could you consider adding its right-click context menu to the list of customizable menus? So we can make our menus more SPOOKY and SINISTER
Arthur McArthur is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2019, 11:12 PM   #17
Arthur
Human being with feelings
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 43
Default

Dear Devs, can you fix this ? If not difficult, please.
After changing the shapes of points from square to linear on tempo map,the points loses synchronization with bar lines, grid divisions.

https://www.youtube.com/watch?v=ygYOlNiNucg

Last edited by Arthur; 11-01-2019 at 03:03 AM.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 12:33 AM   #18
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,681
Default This has bothered me for a long time.

Drawing ramps and drawing CC events can be very clumsy.

When I want to draw CC events with "Click Left Draw" I can't start on the line. It has to be above or below, and this is frustrating.



When I want to draw a linear ramp I'd like to start at least a little before the CC events. But since "Shift Left drag" also inserts events, it's impossible.



It would be great if this could somehow be fixed.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 03:55 AM   #19
Arthur
Human being with feelings
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 43
Default

On my system (Win7x64) with changed display scale settings, this release "BOO2" also changes the scale, is it possible, that the system settings do not affect the scalability of Reaper?

Last edited by Arthur; 11-01-2019 at 12:16 PM.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 06:05 AM   #20
DANIELE
Human being with feelings
 
DANIELE's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Florence, Italy
Posts: 362
Default

Since mouse modifiers are receiving some attention could it be possible to add a mouse modifier to not move the play cursor in midi editor when you click on velocity or CC lanes?


See this for reference.


Thank you.
__________________
Audio: AKG-K240 MKII, Adam A7X, Audient iD22 - Steinberg UR22; Piano: Yamaha P-250 - NI S88 MK1;
!!DANIELE EPIC ORCHESTRAL MUSIC!! |*| STAR WARS SERIES
DANIELE is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 06:28 AM   #21
mccrabney
Human being with feelings
 
mccrabney's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Obtoose, U.S.A.
Posts: 2,091
Default

you mean edit cursor, not play cursor.
and while i don't understand you people, i support your request for the option
__________________
° using REAPER as host/arranger/sequencer to write instrumental beat music.
° striving for a loop-based, controller-centric midi recording/editing workflow.
° can't see what midi is selected when using "color by track"
mccrabney is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 06:44 AM   #22
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,029
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
Drawing ramps and drawing CC events can be very clumsy.
Yes, I noticed this as well. Wasn’t this fixed in the past? +1 on fixing this!
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 09:08 AM   #23
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,681
Default

Quote:
Originally Posted by _Stevie_ View Post
Yes, I noticed this as well. Wasn’t this fixed in the past? +1 on fixing this!
Hi Stevie, as far as I know it's always been with us. I made the gifs with this devboo2 version.

The problem stems from the fact that left click has it's own action and of course you have to left click in order to left click drag.

Same for the linear ramp, Shift left click will add an event if the mouse cursor is close to the line, so you have to be above or below the line a certain amount if you want to draw a ramp and start ahead of the events.

In other words it would take 2 new modifiers to fix it.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music

Last edited by Tod; 11-01-2019 at 09:23 AM.
Tod is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 10:17 AM   #24
YuriOl
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: lugansk
Posts: 28
Default

Quote:
Since mouse modifiers are receiving some attention could it be possible to add a mouse modifier to not move the play cursor in midi editor when you click on velocity or CC lanes?
Dear developers, please see this problem
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=226162
YuriOl is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 10:30 AM   #25
DANIELE
Human being with feelings
 
DANIELE's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: Florence, Italy
Posts: 362
Default

Quote:
Originally Posted by mccrabney View Post
you mean edit cursor, not play cursor.
and while i don't understand you people, i support your request for the option

Yeah sorry, this is what I meant.
__________________
Audio: AKG-K240 MKII, Adam A7X, Audient iD22 - Steinberg UR22; Piano: Yamaha P-250 - NI S88 MK1;
!!DANIELE EPIC ORCHESTRAL MUSIC!! |*| STAR WARS SERIES
DANIELE is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 11:36 AM   #26
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,840
Default

Auto-stretch vs take envelopes:

When items are set to auto-stretch, take envelopes do not properly stretch when copy/pasting. This does work properly when mouse-dragging** (and also works when timebase = Beats (length, position, rate)).

A small suggestion: In the context menu, the order of timebases should be
time -> beats (position only) -> beats (position length rate) -> beats (auto-stretch).

** EDIT: This reminds me: Several Automation Item functions that have been implemented as mouse modifier functions (and that work very well in that context), do not yet work properly as Actions, including Ctrl-drag vs copy/paste.

Last edited by juliansader; 11-01-2019 at 11:55 AM.
juliansader is online now   Reply With Quote
Old 11-01-2019, 12:01 PM   #27
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,840
Default

Timebase vs stretch markers:

How is the auto-stretch timebase-inserted stretch markers intended to interact with user-inserted stretch markers? I have tried to use stretch markers in auto-stretch items, but the results get weird.

If user-inserted stretch markers are not supposed to be used with auto-stretch timebase, it is particularly important that the old Timebase = Beats (p, l & r) should work properly with stretch markers.

At present, if timebase = beats (p,l&r), stretch markers properly adjust to tempo changes when mouse-dragging to new positions, but not when copy/pasting, in which case only the overall rate changes.
juliansader is online now   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 05:29 AM   #28
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,380
Default

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
Timebase vs stretch markers:

How is the auto-stretch timebase-inserted stretch markers intended to interact with user-inserted stretch markers? I have tried to use stretch markers in auto-stretch items, but the results get weird.
It is intended to work, so if you have a case where it doesn't work, please let us know!
schwa is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 12:25 PM   #29
Arthur
Human being with feelings
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 43
Default

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Dear Devs, can you fix this ? If not difficult, please.
After changing the shapes of points from square to linear on tempo map,the points loses synchronization with bar lines, grid divisions.

https://www.youtube.com/watch?v=ygYOlNiNucg
Ah, i understand, this action (on my toolbar) is for other envelope types, not for tempo map, (because via right click on selected point(s), the action : Set shape for selected points - linear, works correctly), however in action list, no such action,for tempo map.
It's not a problem, we can use the action from right click menu,
just need to know about it. Sorry to bother you.

Last edited by Arthur; 11-02-2019 at 01:51 PM.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 02:21 PM   #30
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,840
Default

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ah, i understand, this action (on my toolbar) is for other envelope types, not for tempo map, (because via right click on selected point(s), the action : Set shape for selected points - linear, works correctly), however in action list, no such action,for tempo map.
It's not a problem, we can use the action from right click menu,
just need to know about it. Sorry to bother you.
Curiously, there are several actions that work differently, depending on whether they are run from the right-click context menu or Actions list. It seems that the timebase=beats setting of the tempo/timesig markers are ignored:

Right-click context menu: Create new point

Tempo envelope: When copy/pasting points, incorrectly acts as if Timebase=Time

Partial measures when changing tempo transitions to linear

Last edited by juliansader; 11-02-2019 at 03:11 PM.
juliansader is online now   Reply With Quote
Old 11-02-2019, 03:59 PM   #31
Arthur
Human being with feelings
 
Arthur's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 43
Default

Quote:
Originally Posted by juliansader View Post
Curiously, there are several actions that work differently, depending on whether they are run from the right-click context menu or Actions list. It seems that the timebase=beats setting of the tempo/timesig markers are ignored:

Right-click context menu: Create new point

Tempo envelope: When copy/pasting points, incorrectly acts as if Timebase=Time

Partial measures when changing tempo transitions to linear
Yes, and i think it should be so, timebase settings should be ignored by all types of envelopes, except tempo map's envelope. And therefore, these actions are not compatible with tempo map. For the tempo map we need to use the actions directly from the tempo map's menu.Hopefully now i understand how it works.

Last edited by Arthur; 11-02-2019 at 06:38 PM.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2019, 01:15 PM   #32
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,681
Default Track Manager messed up.......

The Track Manager has the tracks misaligned.

__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is online now   Reply With Quote
Old 11-03-2019, 02:11 PM   #33
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,380
Default

Quote:
Originally Posted by Tod View Post
The Track Manager has the tracks misaligned.
You have the track manager sorted by track color -- see the sort arrow in the header row.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2019, 06:55 PM   #34
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,681
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
You have the track manager sorted by track color -- see the sort arrow in the header row.
Ooh noooo..

Ha ha, I don't know how that happened, I'd never have a reason to sort by colors, and I didn't even know that option was available.

So many options.......

Thanks schwa, I hopefully won't make that mistake again.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2019, 12:09 PM   #35
juliansader
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 2,840
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
It is intended to work, so if you have a case where it doesn't work, please let us know!
It seems that the weirdness only occurs when copy/pasting, not when mouse-dragging, so the problem is probably similar to the one that I mentioned before for timebase = Beats (p,l&r).

This screenshot shows the original audio items on the left, both with timebase = auto-stretch, and the copy/pasted or Ctrl-dragged copies to the right. Ctrl-drag works fine even if the items contains user-inserted stretch markers, whereas copy/paste only works if the item contains no stretch markers:

juliansader is online now   Reply With Quote
Old 11-04-2019, 12:21 PM   #36
_Stevie_
Human being with feelings
 
_Stevie_'s Avatar
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 3,029
Default

Good catch Julian.
__________________
My Reascripts forum thread | My Reascripts on GitHub | Stephan Römer - film composer
If you wish to donate for my scripts: please consider an organization like: animal shelter, doctors without borders, UNICEF, etc...
_Stevie_ is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2019, 11:51 AM   #37
ferropop
Human being with feelings
 
ferropop's Avatar
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 562
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
could you please consider a move (maybe create too) modifier which only allow moving a cc event to existing neighbour value. This allows control and precision in a very quick way and avoid in most cases the need of LFO panel or GUI scripts (at least me), because it is so quick and precise. Another use is doing a simple straight line.

(Envelopes would benefit with similar modifier)

In this example the drag would be only allowed (and actually visually moving) when the Y Axis reaches already existing CC values in this midi item.

Deeb you're pretty much describing a Snap to Nearby Points type of thing which I agree is really smart and necessary. The only workaround I can think of is to copy/paste the point you're wanting to create a line with and then dragging it to where you want, taking advantage of the (odd) default behaviour of Locking Horizontal/Vertical in the CC lane, which strangely does not match the Automation lane behaviour.
ferropop is online now   Reply With Quote
Old 11-07-2019, 06:43 PM   #38
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 2,486
Default

cool! i edit points values manually, but this would be far far far far more beautiful and flexible Between i'll edit my FR for the way you named
deeb is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 04:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.