Old 11-18-2019, 12:00 PM   #1
Edgemeal
Human being with feelings
 
Edgemeal's Avatar
 
Join Date: Apr 2016
Location: ASU`ogacihC
Posts: 1,519
Default v5.986+dev1118 - November 18 2019

v5.986+dev1118 - November 18 2019
+ Notation editor: make staff and note context menus customizable
# FX embed: plug-in UIs are scaled by UI scaling
# MIDI editor: improve toolbar sizing related to HiDPI
# MIDI editor: refresh custom toolbar button when toggling action to move bank/program events with notes
# Windows HiDPI: improve dialog behavior for sliders/knobs/etc in reaplugs/jsfx and multimonitor
# Windows HiDPI: improve listview icons
# Windows HiDPI: improve multimonitor behavior of VST generic UI
# embed fx: fix MCP on retina display when TCP is on non-retina display
# hidpi: fix extended mixer text drawing
# retina: fix MCP fxembed size inconsistencies
# retina: fix mixer send volume button sizing

Full changelog / Latest pre-releases
Edgemeal is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 01:39 PM   #2
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,636
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
+ Notation editor: make staff and note context menus customizable
This is pretty huge. Thanks, devs!
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 02:47 PM   #3
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 1,199
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
+ Notation editor: make staff and note context menus customizable
Thanks!

I can see that some options are still kept hidden in "(note notation menu)" and "(track notation menu)". Some of them, especially the note notation ones, are really important. It would be great if as many as possible of those menus were customisable as well.
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 03:09 PM   #4
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,225
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
v5.986+dev1118 - November 18 2019
+ Notation editor: make staff and note context menus customizable
Hopefully this won't clash with existing menu customizations. I haven't used notation much so I can't really comment on the future, but thank you!
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 03:19 PM   #5
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,636
Default

It doesn't clash with other customized menus.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 03:26 PM   #6
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,225
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
It doesn't clash with other customized menus.
Thanks
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 03:30 PM   #7
Joe90
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 320
Default

I'm on W10 running one monitor at 4k and one at 1080p, and these HiDPI tweaks are making the user experience better and better, thank you!

Just FYI - the mouse cursors are still very small in 4k, they don't seem to be affected by scaling settings. I'm running in 'multimonitor aware' mode with scaling at 150%, and everything else seems to be scaling beautifully now (apart from certain third party plugins, but Reaper can't be blamed for that).
Joe90 is online now   Reply With Quote
Old 11-18-2019, 05:53 PM   #8
krahosk
Human being with feelings
 
krahosk's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Canada
Posts: 1,704
Default

Quote:
Originally Posted by Edgemeal View Post
v5.986+dev1118 - November 18 2019
+ Notation editor: make staff and note context menus customizable
Thank you!

If there were actions that allow to insert the specific notes (C0 to G9) we could already, via these menus...
(using custom actions)

- insert articulations
- insert all the chords possible
- insert custom arpeggios and rythms

Right now, Reaper only allows to "insert note at nearest C", for example.
krahosk is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 01:13 AM   #9
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,636
Default

I've been doing a lot of non-grid snapped MIDI CC drawing these days. It would be really, REALLY nice if Reaper automatically reduced redundant CC values during drawing, just like it does when drawing host automation... I would really, REALLY appreciate the option (and I'm sure many others would, as well).

Sure there's a script for that, but that has to be a conscious decision you have to remember doing after drawing. It would be much more immediate, and a great workflow enhancer, if Reaper would just remove repeated CC values from the events that have been drawn in. Additionally maybe there could also be an option to consolidate a set of points into one of the existing curves, but that might be a bit CPU-heavy, dunno... But yeah, just automatic thinning of CCs, would be very welcome.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 01:20 AM   #10
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,808
Default

Very much loving the 2 retina fixes, thank you Cockos !!
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 08:51 AM   #11
ovnis
Human being with feelings
 
ovnis's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 1,347
Default

CC envelope should react like automation envelope.
ovnis is online now   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 08:56 AM   #12
bFooz
Human being with feelings
 
bFooz's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Slovakia
Posts: 1,199
Default

Quote:
Originally Posted by ovnis View Post
CC envelope should react like automation envelope.
+1. Definitely, they are the same thing in users eyes.
__________________
Donations | Mixing & Mastering Services
bFooz is offline   Reply With Quote
Old 11-19-2019, 12:06 PM   #13
Tod
Human being with feelings
 
Tod's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Just outside of Glacier National Park
Posts: 12,686
Default

Quote:
Originally Posted by EvilDragon View Post
Sure there's a script for that, but that has to be a conscious decision you have to remember doing after drawing. It would be much more immediate, and a great workflow enhancer, if Reaper would just remove repeated CC values from the events that have been drawn in. Additionally maybe there could also be an option to consolidate a set of points into one of the existing curves, but that might be a bit CPU-heavy, dunno... But yeah, just automatic thinning of CCs, would be very welcome.
Yes, many of us have been asking for that for a long time.

However, I would like to be able to turn it off and on. The reason being, I have my settings set up for some rather dense events and when I put in my initial values, it's usually a fairly straight line, which of course I will then proceed to shape. It's obvious it won't work if I can't turn the redundancy off.
__________________
Kontakt Vid Tutorials->Create Outputs / Create Templates -|- SMDrums Free drums -|- Elk Video Productions -|- Tod's Music
Tod is online now   Reply With Quote
Old 11-21-2019, 07:40 AM   #14
Joe90
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 320
Default

Still getting marquee zoom issues... The previous marquee zoom issue was fixed, but now there's an issue when zooming into child tracks, specifically when the marquee edge crosses over onto the parent - please see the gif

https://stash.reaper.fm/37537/marque...er%20issue.gif
Joe90 is online now   Reply With Quote
Old 11-21-2019, 12:55 PM   #15
Joe90
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 320
Default

These last few versions have made it feasible to run Reaper at 4K which is a wonderful thing. I have some feedback regarding the HiDPI scaling -

1. Melodyne does not scale when used via ARA. The program itself scales correctly when used standalone. I wondered if it was just a melodyne issue, but it also scales correctly when used via ARA in Cubase or Studio One in HiDPI, just not Reaper.

2. I'm running one 4k monitor and one 1080, using 'multimonitor aware', and the floating tooltips are very large on the 1080p monitor. The preferences and action list dialog boxes seem enlarged too, again only on the 1080p monitor.

3. None of the mouse cursors are scaling at 4K so they are very small, I think the envelope lines and points might be unscaled too but it's difficult to tell, they seem small though.

I'm on W10 latest version, running at 4k with 150% scaling.
Joe90 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.