Old 08-16-2010, 04:49 PM   #1
Kn1fer
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Default How to Change Speed/Tempo in Reaper

I've searched the forum and all the VST's in Reaper and I can't seem to find any sort of effect that is similar to the change tempo effect in Audacity.

I know about the playback rate slider in the interface changes speed but I need something that can change the speed of the track while maintaining pitch and not changing the other tracks in the same project.

Is there anything in Reaper that can do this?
Kn1fer is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 05:04 PM   #2
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,634
Default

Select the media items you want to change the playback speed of. Press F2, then "All at once". Check "Preserve pitch while changing rate". Change the playrate.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2010, 06:25 PM   #3
Kn1fer
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Default

Thank you! that's exactly what I was looking for! Really would have preferred sliders though but this will do lol
Kn1fer is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 11:30 PM   #4
khushalbhadra
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 86
Default

Any help on how can I "Gradually change my tempo" so that it doesn't sound automated. Its like I want to (Range a tempo) during the particular fills on my drums tracks. Is that possible. However, I am aware of the tempo change markers but I cannot range the tempo for gradual increase.
khushalbhadra is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2010, 11:40 PM   #5
zappsunzorn
Human being with feelings
 
zappsunzorn's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Virginia Beach VA
Posts: 2,271
Default

Quote:
Originally Posted by khushalbhadra View Post
Any help on how can I "Gradually change my tempo" so that it doesn't sound automated. Its like I want to (Range a tempo) during the particular fills on my drums tracks. Is that possible. However, I am aware of the tempo change markers but I cannot range the tempo for gradual increase.
Go to view\master track then hit the env (envelope button) on the master, from this you can adjust the tempo and playrate. You can also use your mouse wheel on the bpm indicator.
zappsunzorn is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2014, 07:22 AM   #6
alphared
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 1
Default

thanks zappsunzorn - your post was helpful, but it's also useful to note that you should right-click on those points you create in the tempo map envelope and "set point shape" to "linear". then you can get gradual increases/decreases in tempo and not just sudden jumps.
alphared is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2015, 10:05 AM   #7
magicmusic
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 114
Default

How can change the step for mousewheel tempochange so that it was 2 instead of 1. This is usefull, to need less wheel rotate to reach the goal. I think it also usefull in mixer. 1.5 db step is enough for me. default is 0.75 db.

The change of speed with mousewheel work in 1 steps. press shift and move wheel then work in 0.1 step. press ctrl and move wheel then it work in 0.01 steps. and press CTRL+shift and move wheel work in 0.001 step

I see no preference setting in mouse to change this. maybe it is possible that it can work double too. So 1 wheel step are on tempo 2 bpm, on mixer 1.5 db ?
to make it very precise, there are lots keys, but to move faster there seem nothing
magicmusic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.