Old 06-18-2021, 03:09 PM   #1
planetnine
Human being with feelings
 
planetnine's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Lincoln, UK
Posts: 7,898
Default v6.29+dev0618 - June 18 2021

New version up…

>
__________________
Nathan, Lincoln, UK. | Item Marker Tool. (happily retired) | Source Time Position Tool. | CD Track Marker Tool. | Timer Recording Tool. | dB marks on MCP faders FR.
planetnine is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 03:18 PM   #2
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

v6.29+dev0618 - June 18 2021
  • * Includes feature branch: render normalization
  • * Includes feature branch: MIDI editor note reordering
  • * Includes feature branch: media item lanes
  • * Includes feature branch: EEL2 x86_64/SSE
  • * Includes feature branch: VST3 bridging
  • + Automation items: filter out duplicate points on load [t=254759]
  • + Automation items: fix hang/slowness when adjusting very large automation items [t=254759]
  • + LV2: fix multichannel non-default pin mapping state on project load [t=254704]
  • + Master VU: display LUFS loudness values before they are fully seasoned
  • # Master VU: attempt to be clearer about what loudness is being displayed in the meter and readout number
  • # Master VU: increase loudness meter update rate
  • # Master VU: indicate in TCP master when displaying true peaks
  • # Master VU: smooth loudness meters slightly
This thread is for pre-release features discussion. Use the Feature Requests forum for other requests.

Changelog - Pre-Releases

Generated by X-Raym's REAPER ChangeLog to BBCode
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 03:20 PM   #3
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

Nathan.

you can get it formatted by going to the below and pasting it in the box there and generating the change log, copying and pasting it back here.

No worries if not, but that's how it's done if you want to give it a go

https://codepen.io/X-Raym/details/ggPogG/
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 03:43 PM   #4
ErBird
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2017
Location: Los Angeles
Posts: 817
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
Nathan.

you can get it formatted by going to the below...
He knows. People have given him that link repeatedly. He refuses to do it for some reason.
ErBird is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 05:45 PM   #5
Triode
Human being with feelings
 
Triode's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 895
Default

Nice guy though. Some things just get on his graticules
__________________
Mixing / Brush and Beater Drums Online: www.outoftheboxsounds.com
Triode is online now   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 08:55 PM   #6
JamesPeters
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2011
Location: Near a big lake
Posts: 3,945
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
  • + LV2: fix multichannel non-default pin mapping state on project load [t=254704]
Confirmed!
JamesPeters is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 10:26 PM   #7
planetnine
Human being with feelings
 
planetnine's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Lincoln, UK
Posts: 7,898
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
Nathan.

you can get it formatted by going to the below and pasting it in the box there and generating the change log, copying and pasting it back here.

No worries if not, but that's how it's done if you want to give it a go

https://codepen.io/X-Raym/details/ggPogG/

I know how it’s done, but not near my laptop or iPad and brief time window. On the go, tiny screen, grubby, fingers, tired eyes. I get grief for posting it without formatting, so just the “heads up”...

Quote:
Originally Posted by ErBird View Post
He knows. People have given him that link repeatedly. He refuses to do it for some reason.
GSYHIAP?

Quote:
Originally Posted by Triode View Post
...Some things just get on his graticules


>
__________________
Nathan, Lincoln, UK. | Item Marker Tool. (happily retired) | Source Time Position Tool. | CD Track Marker Tool. | Timer Recording Tool. | dB marks on MCP faders FR.

Last edited by planetnine; 06-18-2021 at 10:34 PM. Reason: eyes almost open...
planetnine is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2021, 11:48 PM   #8
Phazma
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1,639
Default

So no way of seeing sample peak and true peak simultaneously?

Anyway, great work on everything so far!
Phazma is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 12:24 AM   #9
BethHarmon
Human being with feelings
 
BethHarmon's Avatar
 
Join Date: Feb 2021
Location: https://github.com/ElizabethHarmon
Posts: 187
Default

Another push for LUFS-M and LUFS-S as normalize options on render. Some of us classical/jazz folk use max momentary or max short-term to set final album levels.
BethHarmon is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 01:47 AM   #10
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

Just a heads up that at some point recently (within a week I think) it seems that "resetting all midi devices" no longer picks up any midi devices you had turned on but after reaper had already started.

Usually, I can use this action to get my keyboard working if I hadn't turned it on before hand but not it doesn't do that. Not sure why
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 01:50 AM   #11
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

hmm. Before I write a bug report in the usual place, this seems to also be new behaviour.

Anyone else finding that no waves plugins will load?

my vst3 versions all say "the following effect could not be loaded" even though waves central seems to say they are all licensed etc.

Anyone else got this? It could be a windows update I guess. just checking what others have?

Has reaper put them on an ignore list somehow?



EDIT: I'm beginning to think this is just a waves issue so I'll do some more digging sorry

__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.

Last edited by musicbynumbers; 06-19-2021 at 02:28 AM.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 04:26 AM   #12
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 22,038
Default

What does the rescan box show in reaper? If IT doesn`t show the waves stuff not being scanned, do a full clear/rescan to be sure it`s a waves issue.

I expect you`re wondering how I know all this...
__________________
Ici on parles Franglais
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 04:41 AM   #13
PhelixK
Human being with feelings
 
PhelixK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 562
Default v6.29+dev0618 - June 18 2021

All these new metering options on the master mixer is really great, – definitely going to set Reaper ahead of many others, and not even speaking of the normalization features! – Can't wait to see what scripts and visualized representation of loudness can come out of this.


Some suggestions for UX,
VU Settings window > Mixer top number > Peak (option): for clarity perhaps add: stereo max.

And, I believe more helpful tooltips on the master meter would improve the experience, now ‘tip’ is simply "Meter" all over the place. For instance when hovering L-I, it would be helpful/educational if the tooltip could show Loudness - Integrated (LUFS), and so forth.

I'm well aware the meter is a single UI element, but thinking out loud, perhaps it could be done with sort of a flexible grid(??).




As suggested by others, I would also like to have more types of average dynamics. PSR/ PLR and perhaps RMS Crest factor. If it's no-go on the master, then hopefully it can be added to the jsfx Loudness Meter so also new Reaper users have it available with the default installation.
PhelixK is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 04:43 AM   #14
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
What does the rescan box show in reaper? If IT doesn`t show the waves stuff not being scanned, do a full clear/rescan to be sure it`s a waves issue.

I expect you`re wondering how I know all this...
Thanks and sorry you've had to go through this too at some point lol!

I've tried a full uninstall then reinstall of waves via waves central and a few re-scans in reaper.

The plugs have now just started showing as a massive string of alpha-numericals

I'll try a few other things. Maybe I need to clear a reaper vst plugin list too. Reading up on it.
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 05:27 AM   #15
Triode
Human being with feelings
 
Triode's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 895
Default

Quote:
Originally Posted by musicbynumbers View Post
hmm. Before I write a bug report in the usual place, this seems to also be new behaviour.

Anyone else finding that no waves plugins will load?


[/B]
Waves ok for me on this Reaper dev with Mac High Sierra
__________________
Mixing / Brush and Beater Drums Online: www.outoftheboxsounds.com
Triode is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 05:39 AM   #16
AZpercussion
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Location: Moscow, Russia
Posts: 315
Default

Quote:
Originally Posted by BethHarmon View Post
Another push for LUFS-M and LUFS-S as normalize options on render. Some of us classical/jazz folk use max momentary or max short-term to set final album levels.
Agreed! Lufs-S and Lufs-M as target for normalise would be excellent!
AZpercussion is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 06:01 AM   #17
Coachz
Human being with feelings
 
Coachz's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Charleston, SC USA
Posts: 10,443
Default

Lufs-I in TCP master please
__________________
www.chucktownband.com
Coachz is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 06:55 AM   #18
nofish
Human being with feelings
 
nofish's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: home is where the heart is
Posts: 10,823
Default

Quote:
Originally Posted by Coachz View Post
Lufs-I in TCP master please
When you set it like this the number in TCP master is LUFS-I (meter is LUFS-M) afaik.

nofish is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 07:03 AM   #19
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default

Quote:
Originally Posted by Triode View Post
Waves ok for me on this Reaper dev with Mac High Sierra
Thanks. Good to know
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 07:57 AM   #20
Phazma
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 1,639
Default

When Oversampled peaks are chosen in the Master VU settings, also the render-meters show oversampled peaks. Is this really necessary?

It just takes more time to do the render and we already have an option in Preferences > Rendering anyway, if we want to see true peaks on render.

In my opinion it is a bit redundant and it would be better to not hard-wire Master VU meters and render meters, giving the user the choice to either only use true peaks while working and having the render as fast as possible, or have the readout also on render, paying the price of longer render times.
Phazma is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 08:34 AM   #21
Dafarkias
Human being with feelings
 
Dafarkias's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Location: Southern Vermont
Posts: 859
Default

I'm very splanxious (anxious?) for this next stable.

Looking forward to all the rendering goodies!

__________________

Support my feature request!
Dafarkias is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2021, 08:42 AM   #22
musicbynumbers
Human being with feelings
 
musicbynumbers's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: South, UK
Posts: 13,668
Default solved the waves issue...potentially something for the devs to read maybe :)

Just to say. I finally solved the waves issue.

I managed to get reaper to show the plugins again but the names were messed up alphanumerical "strings".

I found on the internet that you use to be able to fix this by unchecking the box next to clear cache and rescan called "do not scan VST names/types(deprecated)" but that doesn't seem to be there anymore so I eventually deleted my "reaper-vstplugins64" file and rescanned and then it seems to work now

I have a distant memory of that being removed when all the vst scanning work went on a few months back but maybe it's worth having it there again so Waves don't break or finding something to work around this?
__________________
subproject FRs click here
note: don't search for my pseudonym on the web. The "musicbynumbers" you find is not me or the name I use for my own music.
musicbynumbers is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2021, 04:24 PM   #23
ErBird
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2017
Location: Los Angeles
Posts: 817
Default

Quote:
Originally Posted by planetnine View Post
I know how it’s done, but not near my laptop or iPad and brief time window. On the go, tiny screen, grubby, fingers, tired eyes. I get grief for posting it without formatting, so just the “heads up”...
W/E. You know how, but somehow are never able to do it the way everyone else does. Seems borderline trollish. But you do you.

I've expressed my displeasure and will promptly start the process of never thinking about this again.

Peace.
ErBird is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2021, 12:58 AM   #24
planetnine
Human being with feelings
 
planetnine's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Lincoln, UK
Posts: 7,898
Default

Sorry, I’m the troll here..?

Share and enjoy…

>
__________________
Nathan, Lincoln, UK. | Item Marker Tool. (happily retired) | Source Time Position Tool. | CD Track Marker Tool. | Timer Recording Tool. | dB marks on MCP faders FR.
planetnine is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:33 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.