Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER for Linux

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-21-2018, 11:57 PM   #1
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Smile Speech Software Synthesizer VST SPEEK 3 Works! check it out!

"VST Speek is a speech software synthesizer that emulates the Software Automatic Mouth (SAM) software for Commode 64:

It can be used to create a robotic voice.
It responds to MIDI notes and pitchbend.
It's monophonic and velocity sensitive."

free download @: https://www.kvraudio.com/product/vst-speek-by-wavosaur

Often considered a toy... I think it is much more...

I just downloaded... unzipped... copied the VST to Reaper FX folder within the Plugin folder ----(Make sure it is the linux version... and has: ".so on the end")

Just open it up in under FX in a track... type some letters in and start having fun! This is the type of thing that can really astonish some people!
I use it in some of my recordings... Play with the adjustments or presets.

I know there was a few of these speech software synths in the day... Anybody find any others? Did you get them going in Reaper Native Linux? I want to know! tc
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 06:49 AM   #2
lilith93
Human being with feelings
 
lilith93's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Karlsruhe
Posts: 192
Default

Reaper and Ardour is not finding the plugin, which I copied in ~/home/blabla/.vst . When Ardour is starting I see, that it's found while scanning, but I do not find it in the plugin manager.
__________________
https://soundcloud.com/lilith_93

Debian - Stretch / XFCE
lilith93 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 07:57 AM   #3
TonE
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2009
Location: Reaper HAS send control via midi !!!
Posts: 1,806
Default

Here the download link:
http://www.vst4free.com/free_vst.php?id=1863
TonE is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 08:07 AM   #4
lilith93
Human being with feelings
 
lilith93's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Karlsruhe
Posts: 192
Default

Sorry, I'm on Linux.
__________________
https://soundcloud.com/lilith_93

Debian - Stretch / XFCE
lilith93 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 08:33 AM   #5
lilith93
Human being with feelings
 
lilith93's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Karlsruhe
Posts: 192
Default

Problem solved: I didn't download the 64bit version.

https://blog.wavosaur.com/vst-speek-beta-for-linux/
__________________
https://soundcloud.com/lilith_93

Debian - Stretch / XFCE
lilith93 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 10:44 AM   #6
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 3,279
Default

Quote:
Originally Posted by lilith93 View Post
Problem solved: I didn't download the 64bit version.

https://blog.wavosaur.com/vst-speek-beta-for-linux/
I grabbed the 64 bit Linux version, but I get no interface with it. The plugin loads into an FX bin, but comes up blank. If I try a different preset, it doesn't redraw the container and leaves junk on screen from the pull down menu which is above the space where the UI should be.

Here's what it looks like after switching to REAPER's generic UI, then back to what should be the normal UI, then selecting a different speech setting. Everything except the proper UI is left in the space where the UI should be. This is on REAPER v5.963 running on Xubuntu 18.04

__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--

Last edited by Glennbo; 01-05-2019 at 10:58 AM.
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 10:57 AM   #7
TonE
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2009
Location: Reaper HAS send control via midi !!!
Posts: 1,806
Default

Quote:
Originally Posted by lilith93 View Post
Sorry, I'm on Linux.
Me, too. There are things like LinVst, Wine.
TonE is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 12:24 PM   #8
lilith93
Human being with feelings
 
lilith93's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Karlsruhe
Posts: 192
Default

Quote:
Originally Posted by TonE View Post
Me, too. There are things like LinVst, Wine.
I know, but I want to avoid them if possible.

....

Not so much impressed by the plugin... also I can't type anything with the keyboard.
__________________
https://soundcloud.com/lilith_93

Debian - Stretch / XFCE
lilith93 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 05:21 PM   #9
TonE
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2009
Location: Reaper HAS send control via midi !!!
Posts: 1,806
Default

Type in emacs, then copy paste.
TonE is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 05:35 PM   #10
wwwmaze
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 115
Default

No. Write it down in your notebook, scan it, run ocr, copy-paste to vim, copy-paste to Reaper and you're ready to go.

(alternatively (unfortunately a bit more straightforward) enable "dirty hack" in plugin config menu)
wwwmaze is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 07:31 PM   #11
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Post VST speek... how loaded...

I downloaded the package to 'desktop'...
(the typical brown wrapper unzipped)
it reads:


VstSpeek3-x64so.
tar/gz

I then unzipped it to 'desktop'

That should make the unzipped file look similar to regular linux plugin file or reaper plugin file, and that should read:

VstSpeek3.so

DOUBLE click "REAPER" FOLDER...then DOUBLE CLICK "Plugins" FOLDER... then I just copied it there... (then i copied it to reapers Plug in FOLDER)

should work...

{With Linux Mint I RIGHT clicked on the VstSpeek.so Plugin - entered
'Properties' just to make sure the 'Permissions' read"

Access: Read and write
Group: N/A
Access: Read and write
Access: Read-only
Execute: X Allow executing file as program

If you need to make sure it EXECUTABLE and READ AND WRITE

This is on LINUX MINT 18 OR 19

Hope this helps... I will try to help if you have a snag. I am no pro...
but 2 heads are better than 1 (even if 1 is made out of wood) lol tc
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 07:34 PM   #12
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Post VstSpeek3

I am not running wine or anything of the like. (no bridging etc.)
It is a '.so' just like my Native Reaper Plugins... .so

should run natively....
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 08:25 PM   #13
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Default VstSpeek3 GUI

When you copy the plug in into REAPER it should be available in you Reaper Tracks: add FX. When you add VstSpeek3 to the track - it should pop up the VstSpeek3 GUI. Then you should be able to type words into the GUI via your PCs keyboard. And hit play (and/or record), and the text should come out as speech through the speakers. Use the presets... or customize your own. // Funny Lilith93; can ask if you are able to use your Keyboard/Midi controller as well as your PCs typing keyboard? or if you just have a Midi Controller configuration? (I never thought of routing it through a midi controller... will try... tc
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 08:36 PM   #14
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Default Glennbo...

I will try to emulate whats happening with your UI. When I load the plugin I just get the proper UI. I do not get the Reaper generic UI... Maybe it has to do with permissions in "Properties"? I believe I am using the same linux kernel but not on Ubuntu... 18.04... I am using Mint...will post soon. Anyone else have ideas why his UI is acting like this? My only guess at this point is to - Right click on the VstSpeek3 plugin and check what the 'Permissions' says. Permit read and write as well as executable!? tc
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 08:59 PM   #15
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 3,279
Default

Quote:
Originally Posted by s wave View Post
I will try to emulate whats happening with your UI. When I load the plugin I just get the proper UI. I do not get the Reaper generic UI... Maybe it has to do with permissions in "Properties"? I believe I am using the same linux kernel but not on Ubuntu... 18.04... I am using Mint...will post soon. Anyone else have ideas why his UI is acting like this? My only guess at this point is to - Right click on the VstSpeek3 plugin and check what the 'Permissions' says. Permit read and write as well as executable!? tc
It comes up totally blank on my system. The reason it has the generic UI is that I switched to that mode, then back and since it isn't drawing the proper interface, it leaves whatever was on screen in the area where the UI should be.

An initial open without doing anything looks like this.

__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--

Last edited by Glennbo; 01-05-2019 at 10:58 AM.
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 09:34 PM   #16
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Default png

does it look like this attachment? Excuse me, first try at attachment.
Attached Images
File Type: png wavosaurscreenshotXXX.png (29.9 KB, 58 views)
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-24-2018, 11:24 PM   #17
Glennbo
Human being with feelings
 
Glennbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Planet Earth
Posts: 3,279
Default

Quote:
Originally Posted by s wave View Post
does it look like this attachment? Excuse me, first try at attachment.
No. When I add VSTSpeek it looks like the blank grey panel I posted two posts back.
__________________
Glennbo
Hear My Music - Click Me!!!
--
Glennbo is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2018, 01:21 PM   #18
lilith93
Human being with feelings
 
lilith93's Avatar
 
Join Date: Apr 2018
Location: Karlsruhe
Posts: 192
Default

It's working now. I just have a small Akai lpk 25, but I'm looking for something bigger the next weeks. 48 keys likely.


Quote:
Originally Posted by s wave View Post
When you copy the plug in into REAPER it should be available in you Reaper Tracks: add FX. When you add VstSpeek3 to the track - it should pop up the VstSpeek3 GUI. Then you should be able to type words into the GUI via your PCs keyboard. And hit play (and/or record), and the text should come out as speech through the speakers. Use the presets... or customize your own. // Funny Lilith93; can ask if you are able to use your Keyboard/Midi controller as well as your PCs typing keyboard? or if you just have a Midi Controller configuration? (I never thought of routing it through a midi controller... will try... tc
__________________
https://soundcloud.com/lilith_93

Debian - Stretch / XFCE
lilith93 is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2018, 05:24 PM   #19
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Default Glad you got it going... lets help Glennbo

It is a great plugin to break out when you have some bored company over... lol.
I am impressed you made your music on an AKAI25... well done.
s wave is online now   Reply With Quote
Old 11-30-2018, 11:36 PM   #20
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Lightbulb Generic GUI is blank... fix?

Under preferences>Plugin>(VST?) or what VSTSpeek is under?:

'DEFAULT VST configuration windows to generic UI (instead of of Plug-in UI)'

I have the above unclicked...! (No X in the Box) so it stays with the
Original Plug-in UI. Hope this helps... so much to learn! tc
s wave is online now   Reply With Quote
Old 01-31-2019, 12:00 AM   #21
s wave
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2018
Location: Colorado
Posts: 188
Default

Gespeaker is nice cross-platform and Open Source GTK+ front-end for the eSpeak speech synthesizer application (xcellent for linux)
https://linux.softpedia.com/get/Mult...er-48445.shtml
You can download through software manager on mint and the like os.
I have not been able to figure out a way to load into Reaper... but its a good stand alone... with like 100 languages male female formants etc.
s wave is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.