Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > newbieland

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-14-2021, 01:58 PM   #1
41TWIN
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2021
Location: Racine / MKE
Posts: 17
Default simplest way to add an effect to only PART of a track.

I learned how to break up a track by clicking where you want to on the track and using S to split. And then I got it to where I can adjust volume on the split up sections. But now I would like to learn how to put an effect on spots. Not the whole track.

I know there is info out there in youtube land. I watch them sometimes. But I do better talking with someone cuz most of the time I fall asleep when watching the vids.

Kenny's voice is soooooo soothing. LOL.


We are brand new here. Thank you for helping!
41TWIN is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 02:30 PM   #2
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 19,111
Default

Hello and welcome to these forums. You'll find many helpful people here and a lot of useful information. Make sure that you:
-----------------
For both volume levels and FX usage, the easiest thing to do is add Automation Envelopes to the track - one for the track Volume and one for the FX Bypass. Then add envelope points where you want:



One advantage: there is no need to split up the audio into sections.

Loads of details of Automation Envelopes are in the User Guide. And you may find it even better to use the FX's Wet parameter (which will allow you to fade the FX in and out) instead of its Bypass.
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2021, 08:41 PM   #3
jnorman34
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 260
Default

I haven’t tried darkstars method. I always use “split items at cursor” to delineate the sections that need envelopes or different effects. Once you have isolated the section(s) you want to add fx to, right click the section and hit “show fx for selected item” and add/remove whatever effects you want. This method works fine if it is just a few tracks/places that need to be changed - if you have a large number of changes like this, darkstars method may be faster.
jnorman34 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 01:32 AM   #4
Stoker
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2020
Location: UK, South coast
Posts: 76
Default

Quote:
Originally Posted by 41TWIN View Post
I learned how to break up a track by clicking where you want to on the track and using S to split. And then I got it to where I can adjust volume on the split up sections. But now I would like to learn how to put an effect on spots. Not the whole track.

I know there is info out there in youtube land. I watch them sometimes. But I do better talking with someone cuz most of the time I fall asleep when watching the vids.

Kenny's voice is soooooo soothing. LOL.


We are brand new here. Thank you for helping!
Split the track as you are doing already and right click on the section you wish to add effects to. Then from the context menu select: Take->Show FX chain for active take (shift-E is a sort cut for me) Any effect you add here will only be applied to the sected part of the track.

--Ian
Stoker is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 04:48 AM   #5
Burnsjethro
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 909
Default

Thanks for the tip, Darkstar, I didn't realise you could use automation for effects.
Burnsjethro is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 04:53 AM   #6
Coachz
Human being with feelings
 
Coachz's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Charleston, SC USA
Posts: 10,414
Default

Quote:
Originally Posted by Burnsjethro View Post
Thanks for the tip, Darkstar, I didn't realise you could use automation for effects.
That's what I would do. Simply put the effect on the track and automate the wet parameter.
__________________
www.chucktownband.com
Coachz is online now   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 05:00 AM   #7
Burnsjethro
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 909
Default

Darkstar, I know how to add volume automation to a track (trim > click volume box) but what how do I get bypass Fx to work?
Burnsjethro is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 05:06 AM   #8
Burnsjethro
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 909
Default

How do you automate the wet parameter, Coachz?
Burnsjethro is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 05:27 AM   #9
Alistair S
Human being with feelings
 
Alistair S's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: UK
Posts: 1,633
Default

Quote:
Originally Posted by Burnsjethro View Post
Darkstar, I know how to add volume automation to a track (trim > click volume box) but what how do I get bypass Fx to work?
Quote:
Originally Posted by Burnsjethro View Post
How do you automate the wet parameter, Coachz?
See attached
Attached Images
File Type: png Capture.PNG (21.9 KB, 39 views)
Alistair S is online now   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 05:42 AM   #10
Burnsjethro
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2015
Posts: 909
Default

Thanks a lot, Alastair. I was clicking trim on a fx-less track so it only went down to "mute" but now I have added an fx, it works.

I also discovered this video by Kenny: https://www.youtube.com/watch?v=EWKp...&start_radio=1
Burnsjethro is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 07:46 AM   #11
Coachz
Human being with feelings
 
Coachz's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Charleston, SC USA
Posts: 10,414
Default

Glad you found it.
__________________
www.chucktownband.com
Coachz is online now   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 02:46 PM   #12
41TWIN
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2021
Location: Racine / MKE
Posts: 17
Default

THANK YOU ALL. I will likely try the easy route first, cuz I think I just need it in one small spot off the bat... But I gotta get my head around "envelopes" I guess.... LOL.

Thanks for the replies.

Is there a place on this site where people are sharing music together? I like to hear what people are doing out there and here differences and how someone is doing stuff. And of course just listen to the music. I feel like there is a lot of good music in the world that people make but we never hear it cuz it's not on the radio or pushed by some promoter. Or not the hottest tick tock thingy. LOL.

I don't know if anyone would like the music my band is making but it doesn't hurt to share and someone might.
41TWIN is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 03:05 PM   #13
Coachz
Human being with feelings
 
Coachz's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Charleston, SC USA
Posts: 10,414
Default

Quote:
Originally Posted by 41TWIN View Post
THANK YOU ALL. I will likely try the easy route first, cuz I think I just need it in one small spot off the bat... But I gotta get my head around "envelopes" I guess.... LOL.

Thanks for the replies.

Is there a place on this site where people are sharing music together? I like to hear what people are doing out there and here differences and how someone is doing stuff. And of course just listen to the music. I feel like there is a lot of good music in the world that people make but we never hear it cuz it's not on the radio or pushed by some promoter. Or not the hottest tick tock thingy. LOL.

I don't know if anyone would like the music my band is making but it doesn't hurt to share and someone might.
Envelopes are super easy. Just watch a couple Kenny videos while you're eating your dinner and you'll be hooked
__________________
www.chucktownband.com
Coachz is online now   Reply With Quote
Old 09-15-2021, 03:56 PM   #14
Maskmagog
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2021
Location: Sweden
Posts: 9
Default

Quote:
Originally Posted by 41TWIN View Post
Is there a place on this site where people are sharing music together?
I think this is what you're looking for:
https://forum.cockos.com/forumdisplay.php?f=24
Maskmagog is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2021, 11:29 AM   #15
41TWIN
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2021
Location: Racine / MKE
Posts: 17
Default

Thank you!!!
41TWIN is offline   Reply With Quote
Old 10-02-2021, 07:33 AM   #16
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 906
Default

'Automation envelopes' sounds a bit involved; but you don't have to worry about separate lanes, automation items, or recording fader movements to use them. On the (default) 'trm' track button, left click to show the envelopes window, or right click to more directly select and display 'envelope parameters'. The one you're looking for is 'bypass' in this case. The bypass envelope will now show in the track.

Have the bypass envelope selected (the line is bold) and shift-click on either side of the item section you want to change, to insert two envelope points - the item doesn't have to be split at all. Dragging the envelope segment (or the first point) between the points allows you to enable or disable bypass on your selected Vst. [edit] You'll notice that the Vst button on the track control panel greys out when the envelope bypasses it.

It's easy enough to create a custom action to insert two envelope points either edge of a time selection, which speeds up this method.

Automation items are useful for repeated instances of envelope fades, etc.
__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 09:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.