Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > MIDI Hardware, Control Surfaces, and OSC

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-24-2013, 06:53 AM   #1
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default Reaper OSC-layout for new Android OSC-Controller

Hi guys,

I am the developer of OSC-Commander (http://osc-commander.com/), a new OSC-Controller for Android 4.0+. I have begun developing this application because I was unsatisfied with the available OSC apps for Android. In the meantime, TouchOSC was also released for Android which is known as a decent OSC controller. But even though, I think there are things to do better.

Till now I have focused my own layout development on TotalMixFX as I use it very much myself (e.g. it graphically displays EQ settings, which is unique afaik).

However, I also own Reaper and would like to make some nice layouts for it as well. I must admit that I'm not a very experienced Reaper user thus I am asking you.

What features would you like, especially some, which are not supported by available OSC-Controller but by Reaper?

Thanks in advance :-)
Best regards,
Burtan

Have a look at the current state of the layout:
http://osc-commander.com/editor/beta-layouts/

@forum admin: can you enable image resizing with the [img] tag?
Attached Images
File Type: jpg Screenshot_2013-11-11-23-18-50.jpg (52.6 KB, 352 views)

Last edited by Burtan; 11-11-2013 at 03:24 PM.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2013, 06:58 AM   #2
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Since I just updated my samsung Galaxy Tab2 to android 4.2, this is welcome news!

I am currently using three Korg nano devices for mixing and drum MIDI input, but would much rather be using my e-kit with a remote transport/record and track arming system on a tablet.
Simple stuff, but it would make MY life a great deal easier with just that basic a layout.
All else would be a bonus.

Forgot to mention I ALSO run an RME soundcard with 16 I/O via ADAT, so th initial template would be very useful, too.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2013, 08:27 AM   #3
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

You can try the OSC-Commander TRIAL then to check if your device works well. I have also listed some devices, which are known to work well in my forum. Have fun with OSC and TMFX ;-)

I also think that I have a rough idea about how OSC works in Reaper. Looks reasonable :-).

I will create a simple mixer layout first...

@Reaper developers
Can I get track vu meters for left and right, if it is a stereo track?

I can just find:
TRACK_VU n/track/vu n/track/@/vu
I would appreciate a left and right vu. When its mono, both sides could send the same param.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2013, 05:51 AM   #4
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi,

I would like to make a "realistic" looking layout. @ Reaper developers, am I allowed to use your graphics for it?



I'd also have several ideas to improve Reaper OSC
Attached Images
File Type: jpg Screenshot_2013-10-03-14-40-54.jpg (45.3 KB, 319 views)
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2013, 09:00 AM   #5
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 10,196
Default

Hello Burtan,

Looks cool! You are welcome to use the built-in REAPER theme images, as long as you don't claim that the images are yours.

The latest prerelease version of REAPER includes controller feedback for left and right channel VU metering:
http://forum.cockos.com/showthread.php?t=130943

Last edited by schwa; 11-07-2013 at 10:56 AM.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 01:33 PM   #6
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Great! I will post a screenshot of the final layout soon.
Have a look at post #1 :-)

Last edited by Burtan; 11-11-2013 at 03:25 PM.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 05:01 PM   #7
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Oh dear

Trial version is crashing every time - tried to leave a message on your webpage forum but even after I registered the site is not recognising me as either ivansc or ivancarling@xxxxxxxx.net

Maybe later on in the development process I will try again.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 11:30 PM   #8
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi Ivan,

I'm sorry for your troubles. The app crashed because it ran out of memory. The amount of memory available for apps is individual for any device. OSC-Commander stores all active layouts in memory for fast recall.

I will upload a new version with just one active layout at first start. This should solve your problem. However, don't check all layouts to be active.
Also deinstall the old version before installing the new one.

I hope to deliver a more sophisticated solution later on.

Last edited by Burtan; 11-12-2013 at 12:47 AM.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 01:57 AM   #9
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Hm. I never got past the initial grey screen, so I have no idea what is going on - I did clear all running apps (using cleansweep) and try it again with the same results. Awaiting the revised upload.

Oh I am on an 8gb Samsung Galaxy Tab2 with android 4.2
Also have a 32gb SD memory card installed. Could this be causing conflicts at all?
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 03:56 AM   #10
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

It's not the storage capacity which is limiting, it is the amount of RAM which can be used by an application (which is not the total amount of RAM). This amount differs among devices. I am currently testing with a Nexus 10 and a Nexus 5, as well as some virtual devices. Loading all default layouts in cache on my Nexus 10 (with 2560x1600) needs about 125mb. On your device it should need about 50-60mb (with 1280x800).
You have not gotten past the splash screen, because the device reaches the memory limit during loading all layouts.
The new version (which should be available now) will only load one layout on first start. It also requests a larger amount of memory from the device. This might help as well, also some device do not support this either.

I think I can decrease the amount of RAM used by cached layouts, which are not displayed, drastically in the future, but this will need some developing time. Please stay patient so far.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 05:51 AM   #11
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Yep - already figured out it was process memory, only reason I mentioned the SD card was in case there was any possible conflict with addressing the external SD ram whilst OSC-Commander was running.
I will give it another go!

Last edited by ivansc; 11-13-2013 at 01:54 AM.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 06:36 AM   #12
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Quote:
Originally Posted by ivansc View Post
Yep - already figured out it was process memory, only reason I mentioned the SD card was in case there was any possible conflict with addressing the external SD ram whilst OSC-Commander was running.
I will give it another go!
Did you already test it? How is it doing?
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2013, 11:50 AM   #13
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Havent had time - I was in the south west for a long weekend and ultra busy this week.

I will get to it though.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2013, 01:18 AM   #14
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

The layout was updated and now needs a custom .ReaperOSC file to be fully functional.

http://osc-commander.com/wp-content/...nder.reaperosc

The transport bar behaviour was improved and default value recall on double tap added to faders and knobs.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2013, 08:42 AM   #15
Sigilus
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,763
Default

great job on this.
Sigilus is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2014, 03:29 PM   #16
Troy
Human being with feelings
 
Troy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Western Hemisphere
Posts: 376
Default

Is this app designed for tablets only? I am trying to get the trial going on a LG Optimus G Pro and can't seem to get anywhere with it. When I try to load a layout all I get is a black/dark grey screen.
Troy is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2014, 11:43 PM   #17
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi Troy,

it should work on phones as well. Have you changed the layout settings before starting the viewer or was the screen black right "out of the box".
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2014, 10:20 PM   #18
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi Troy, have you tried it another time?
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2014, 12:59 AM   #19
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

Hi again, Burtan! Back for another try with OSC Commander. I just bought (yes I finally spent some money on faith) the latest version and have run it briefly on the Galaxy tab2 and it does seem to be loading properly. Next step is to figure out how I get it to talk to TotalMix and then Reaper!

I suppose I should start by RTFM....
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2014, 10:59 PM   #20
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi ivansc,
though I surely highly appreciate your trust in the paid version, I just want to mention that the trial provides the same functionality. So nobody is forced to spent money before making sure that everything is working as intended.

If you have further problems or questions, Please let me know.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2014, 11:11 PM   #21
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

I believe in helping small developers out when I can afford to do so.
Since I have never really been a code head, I appreciate the efforts of those who can do it.
I wont be able to really get to grips with this till I get back to the UK in a couple of weeks, so I am going to crash on with the manual etc in readiness.
Somehow I just know I am going to have a few questions....
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2014, 02:05 PM   #22
nanardo
Human being with feelings
 
nanardo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 630
Default Layouts are not displayed

Hi Burtan

i've tested your program on my phone. Work fine.

But on Acer 220 hql ,android 4.0, the layouts are not displayed.
this tablet is a 22"widescreen

An idea of the problem ?
Thanks
nanardo is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 03:50 AM   #23
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

That's indeed an interesting device. Have you used the TRIAL or the full version? I did not update the TRIAL to the most recent version yet, although I doubt that this is the reason.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2014, 06:33 AM   #24
nanardo
Human being with feelings
 
nanardo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 630
Default

I use the full version. The name of the layout is displayed

Last edited by nanardo; 11-01-2014 at 11:38 AM.
nanardo is offline   Reply With Quote
Old 11-02-2014, 04:25 PM   #25
nanardo
Human being with feelings
 
nanardo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 630
Default

i changes some settings in android and now it work fine on reapermixer but not reapermixer v2.

I will make my own layout..
nanardo is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 03:43 AM   #26
nanardo
Human being with feelings
 
nanardo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 630
Default help please

Burtan,
Could you make available a sample template, this would help me a lot.
I have a little trouble with the "osc settings".
Thank you in advance
nanardo is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 08:12 AM   #27
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

So at the moment the widgets with images do not work with the 22" acer?

Here are some sample layouts:
http://osc-commander.com/editor/default-layouts/
http://osc-commander.com/editor/example-layouts/
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 11-03-2014, 08:42 AM   #28
nanardo
Human being with feelings
 
nanardo's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 630
Default

Thank you

i may buy new glasses, i've dont see the links :-)
nanardo is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2014, 08:58 AM   #29
amadeusrecords
Human being with feelings
 
amadeusrecords's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Kraków, Poland
Posts: 112
Default Layout

Hi Frederik,

I've just installed Commander Trial, working and syncing well, some faders and buttons doesn't work, because of trial limitation I suppose.
You've done great job, and many people will start using it if they get info about.

I need it to RME TotalMix control, anyway, do you think about work at new realistic layouts? RME, Reaper?

Regards,
Tomek

Last edited by amadeusrecords; 12-12-2014 at 09:07 AM.
amadeusrecords is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 01:49 AM   #30
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Hi Tomek,

unfortunately I'm not allowed to use the graphics from TMFX. If you have any ideas to improve the Reaper layout though, you are welcome ;-)
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2015, 01:32 PM   #31
tk_nacho
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2011
Location: Argentina
Posts: 103
Default

Hi, very interested in this.

Are the users able to tweak the layouts?
I am currently trying to use an Android phone to control both TotalMix FX and REAPER. One page for each one.

Have you got a template that have both included?
Thanks!
__________________
www.atmittens.com
tk_nacho is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2015, 08:47 AM   #32
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

The TMFX template can be downloaded at www.osc-commander.com. I have not uploaded the Reaper layout because of the embedded pictures. I'm not sure if I am allowed to do so.
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2015, 12:34 PM   #33
dtrud0h
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 129
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Hello Burtan,

Looks cool! You are welcome to use the built-in REAPER theme images, as long as you don't claim that the images are yours.

The latest prerelease version of REAPER includes controller feedback for left and right channel VU metering:
http://forum.cockos.com/showthread.php?t=130943
Looks like you can use them, just give credit where its due.
dtrud0h is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2015, 03:32 AM   #34
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

The Reaper layout with embedded pictures can now be downloaded and freely edited with the dedicated editor.

http://osc-commander.com/editor/default-layouts/
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 02:17 PM   #35
hwhalen
Human being with feelings
 
hwhalen's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Canada
Posts: 904
Default

Hey Burtan does the editor come with the program if I purchase it?
__________________
My Music
Noise From My Head
On The Links
hwhalen is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 11:56 PM   #36
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

It's free to download:
http://osc-commander.com/editor/
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 06:48 AM   #37
hwhalen
Human being with feelings
 
hwhalen's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Canada
Posts: 904
Thumbs up

Thanx Burtan. I'll give it a try.
__________________
My Music
Noise From My Head
On The Links
hwhalen is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:30 AM   #38
hwhalen
Human being with feelings
 
hwhalen's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Canada
Posts: 904
Talking

Hey Burtan...great programs.
Here is what my first layout looks like.
Based on a theme I created.
Still learning about OSC etc... so it's a WIP.

(time & BPM are faked in this image as its from the editor)
(not sure how to take a screenshot of a tablet yet)

__________________
My Music
Noise From My Head
On The Links
hwhalen is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2015, 12:05 AM   #39
Burtan
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Location: Düsseldorf, Germany
Posts: 44
Default

Nice, looks great!
Screenshots are usually taken on android devices by pressing a combination of the hardware buttons (e.g. power + volume -/+).
Burtan is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2016, 05:57 AM   #40
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,889
Default

A quick update from me - I finally got OSC Commander working just fine, as well as Touch OSC, and I am now considering having a go at doing my ow layout (gulp) - Not sure how well I am going to do as I am o coder for sure!


I will record ay progress I DO make here... maybe!
__________________
Brexit Schmexit. Lets have a violent revolution instead. Bagsy the first go with a nuke! (Here, Moggy Moggy...)
ivansc is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 02:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.