Old 09-04-2018, 08:14 PM   #1
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default Announcing free "mrelwood plugins"

I'm new to this, but here goes.

I was unable to find good tools for some mixing and mastering tasks, so I started learning to code in JS. I have since made a few JS plugins that turned out to be important for my workflows. Why not for someone else's as well?

As is the nature of JS, and as I was grown with free plugins, mrelwood plugins are of course free as well. The code may be partially somewhat ugly, or not optimized further than not to be a resource hog. But the first goal is always to make a useful plugin, second being that it is intuitive and simple to use.

I am interested to see how the community receives these, and will keep adding feature requests if I consider them relevant and worthwile. Please let me know if the plugin doesn't work or is drawn all wonky on your computer. All other feedback is of course more than welcome as well.

I now have thr... (Update: Over TEN!) plugins to share, and I'm doing more. Most plugins include a user manual (either as a .pdf or embedded in the plugin itself). I hope the plugins are to be found useful!

http://www.mrelwoodplugins.ml




UPDATES:
Sep-6 2018 - New Routter plugin available!
Oct-8 2018 - New plugin available, Mother of all Compressors!
Oct-19 2018 - New plugin available, SonnyComp!
Dec-9 2018 - New plugin available, StereOpposition!
Jun-18 2019 - Three new plugins available, Blipper, GlitchPress and SineSweeper!!!
Jul-7 2019 - Public beta for upcoming virtual guitar amp AmpEra!!!
Jan-25 2020 - New plugin available, CompLab!

PS. Also check the public beta for an upcoming bass amp BAMP!
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..

Last edited by mrelwood; 01-25-2020 at 12:32 PM.
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 09:44 PM   #2
nicholas
Scribe
 
nicholas's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Van Diemen's Land
Posts: 9,528
Default

Thanks!
__________________
Learning Manuals and Reaper Books
REAPER Unleashed - ReaMix - REAPER User Guide
http://www.lulu.com/spotlight/glazfolk
nicholas is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2018, 10:11 PM   #3
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 8,657
Default

Looks great ! ...

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 12:30 AM   #4
bladerunner
Human being with feelings
 
bladerunner's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Kent, UK
Posts: 4,794
Default

Awesome.. one thing the Cockos plugins has always been missing is a dynamic eq.
bladerunner is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 12:39 AM   #5
Not_Here
Human being with feelings
 
Not_Here's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: West Coast - Here a Corona, there a Corona, everywhere a Corona
Posts: 667
Default

stock has also been missing a more pleasing gui look. Nice!
__________________
Rockin the Not_Room... Kali LP6 |iLoud |Mackie Big Knob |2i2 |AXE I/O |Bugera |Ibanez |Nektar |Amplitube |PRS Supermodels |iRig Stomp I/O |ARC 2.5 |
Not_Here is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2018, 03:47 AM   #6
edkilp
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2010
Location: Ohio, USA
Posts: 1,130
Default

Where do you put these if you have a portable install? There is no Reaper folder in AppData>Roaming. Thanks

**EDIT** Nevermind...the folder just goes in the Effects folder. Win7 64-bit.
edkilp is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 09:06 AM   #7
nfpotter
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2009
Location: Portland, OR, USA
Posts: 1,053
Default

Quote:
Originally Posted by bladerunner View Post
Awesome.. one thing the Cockos plugins has always been missing is a dynamic eq.
ReaXcomp, basically the same thing.
__________________
"A fly was very close to being called a land, 'cause that's what they do half the time."

-Mitch Hedberg
nfpotter is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2018, 09:46 AM   #8
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

DynEQ updated to 0.971, fixed the "Others" bottom bar visibility behavior.

Quote:
Originally Posted by nfpotter View Post
ReaXcomp, basically the same thing.
Dynamic EQ and multiband compressor are fundamentally different enough to easily warrant both in a workflow.

For me the ReaXcomp crossovers change the sound too much even when no processing is being applied. That was one of the main reasons I needed to make DynEQ: When no processing takes place, DynEQ doesn't change the sound at all.
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2018, 02:11 PM   #9
ReaDave
Human being with feelings
 
ReaDave's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Adelaide, South Australia (originally from Geelong)
Posts: 5,524
Default

Very interesting. Looking forward to giving these a run next time in in my studio. Nice work.
ReaDave is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2018, 01:28 AM   #10
skippertag
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 428
Default True Peak

Good morning mrel,

finally a Limiter who limits the peaks :-)

But in these days of TruePeak discussions all around would you consider to implement that feature (True Peak Limiting) in your Sky Limiter?

Take care
Frank
skippertag is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2018, 02:38 AM   #11
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 340
Default

I'm stumped with the installation. I've tried every configuration of install folder I can, they don't show. Do they not work under Reaper 5.95, XP SP3?

Wait a minute - if I "Create new JSFX" with the right name, it then shows up! Hurrah! Hope this helps someone else, Thanks Mr. E.

BTW the GUI in DynEQ is superb, well done.

Last edited by bolgwrad; 09-11-2018 at 02:51 AM.
bolgwrad is online now   Reply With Quote
Old 09-11-2018, 03:53 AM   #12
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

Quote:
Originally Posted by skippertag View Post
But in these days of TruePeak discussions all around would you consider to implement that feature (True Peak Limiting) in your Sky Limiter?
Unlikely. Given how several world class albums still deliberately peak a good bit past zero (not just from inter-sample peaks), and implementing it would require a huge amount of work, it would need to wake a deep personal interest for me to do that. Instead I suggest lowering the output level until you feel safe.

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
I'm stumped with the installation. I've tried every configuration of install folder I can, they don't show. Do they not work under Reaper 5.95, XP SP3?
Good to hear you got it working, but I'd still like to learn what the issue was in case I should update/correct the manuals.

Just to make sure, you located the REAPER/Effects folder, inserted the unzipped plugins there, and restarted REAPER, but the plugins didn't show?

Quote:
BTW the GUI in DynEQ is superb, well done.
That is very nice to hear, thank you! I think it can be a woozy for some users...
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2018, 12:22 AM   #13
skippertag
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 428
Default

Quote:
Originally Posted by mrelwood View Post
Unlikely. Given how several world class albums still deliberately peak a good bit past zero (not just from inter-sample peaks), and implementing it would require a huge amount of work, it would need to wake a deep personal interest for me to do that. Instead I suggest lowering the output level until you feel safe.
Good point ;-)
skippertag is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2018, 09:23 AM   #14
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 340
Default


Good to hear you got it working, but I'd still like to learn what the issue was in case I should update/correct the manuals.

Just to make sure, you located the REAPER/Effects folder, inserted the unzipped plugins there, and restarted REAPER, but the plugins didn't show?


Sorry, I'm not sure: I unzipped them into the {User}/Reaper/Effects folder - in a MrElwood folder, but didn't see them on the first attempt to insert - I may just have missed them in my plugin bloat; they weren't in the 'New' folder, obv. as they aren't VST. I opened the 'create new JSFX' dialog, decided not to, and there they were. I didn't use the 'Search for new plugins' dialog, it was just a new instance of Reaper after the install, so maybe it was just a refresh issue.

Still using them, definite keepers - you've integrated the sound functions and the GUI brilliantly.
bolgwrad is online now   Reply With Quote
Old 07-03-2019, 09:17 PM   #15
sickamorz
Banned
 
Join Date: Feb 2015
Location: Philippines
Posts: 741
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
I'm stumped with the installation. I've tried every configuration of install folder I can, they don't show. Do they not work under Reaper 5.95, XP SP3?

Wait a minute - if I "Create new JSFX" with the right name, it then shows up! Hurrah! Hope this helps someone else, Thanks Mr. E.

BTW the GUI in DynEQ is superb, well done.

when you say create JSFX with the right name! ok, what is the right name? I followed the install instructions as stated in an instruction file that came with the plugin.
sickamorz is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2019, 10:38 PM   #16
xpander
Human being with feelings
 
xpander's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Terra incognita
Posts: 5,344
Default

Quote:
Originally Posted by sickamorz View Post
I followed the install instructions as stated in an instruction file that came with the plugin.
You did create the mrelwood folder into the place given in instructions? After that you should move the unpacked "DynEQ_0v97" folder into that mrelwood folder you have created.
xpander is online now   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 01:21 AM   #17
Lau
Human being with feelings
 
Join Date: May 2011
Location: Colombes
Posts: 565
Default

Thanks a lot mrelwood
Lau is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 03:03 AM   #18
Regisfofo
Human being with feelings
 
Regisfofo's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 324
Default

Thanks a lot, it works like a charm now! That was fast!



Is midi implementation in your plan too ? That would be great
Regisfofo is online now   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 06:02 AM   #19
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

Quote:
Originally Posted by Regisfofo View Post
Thanks a lot, it works like a charm now! That was fast!
Thanks!

Quote:
Is midi implementation in your plan too ? That would be great
Is there something you long for that is not doable with the included plugins?
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2018, 07:34 AM   #20
Regisfofo
Human being with feelings
 
Regisfofo's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: France
Posts: 324
Default

Quote:
Originally Posted by mrelwood View Post
Thanks!



Is there something you long for that is not doable with the included plugins?



Well, It would be nice to control mix fader with some knob or a parameter modulation, it seems to me it is not possible with 1.1, but maybe I missed something.
Regisfofo is online now   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 07:17 PM   #21
Tubeguy
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 447
Default

One thing I'd like to be able to do is to design my own GUI for some Reaper plugins I use. Add realistic knobs etc. They are great plugins but give me no inspiration staring at them. But I have no clue how to program.....
Tubeguy is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2018, 07:45 PM   #22
citizenkeith
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2014
Location: Ohio
Posts: 800
Default

I know I mentioned this before, but I'd really like for you to keep the plugin names consistent, so that I don't have to keep every version installed. Do your updates break previous versions?

Love the plugins!
__________________
http://www.citizenkeith.com
citizenkeith is online now   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 01:09 AM   #23
Tubeguy
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2016
Posts: 447
Default

I've just tried the Mothercomp. Only quick 10 minute test but it is impressive and like nothing else I've come across. I like the simple slider setting, much, punch etc for quick comping. That's a very cool idea. And they all sound different too. I need more time to see how it works for my music though.
Only neg I have is that I can't see how much I'm compressing, the numbers are barely visible. But like I said, only have spend 10 minutes on it..
Tubeguy is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 02:09 AM   #24
bladerunner
Human being with feelings
 
bladerunner's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Kent, UK
Posts: 4,794
Default

I've just downloaded the zip containing MotherComp 1v15 and inside the file is 'mrelwood_MotherComp_1v1'. Also the latest SonnyComp zip contains 'mrelwood_SonnyComp_1v0' rather than 1v03.

Also, Sky is at 2.01 according to the website but the file says 'mrelwood_Sky_2v0' when downloaded. If this is in fact 2.01 it would be highly useful to name it exactly as 2v01 to eliminate confusion with versions.

Also, I take it we have to keep all previous versions used in projects to maintain project compatibility?

Thanks for all these plugins btw It's nice to have a dynamic eq in the JS 'suite' now. Looking forward to trying out the latest version of Sky.

Last edited by bladerunner; 12-22-2018 at 02:15 AM.
bladerunner is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 07:27 AM   #25
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

Quote:
Originally Posted by Tubeguy View Post
But I have no clue how to program.....
Neither did I! Open up any simple JS plugin from the Edit button at the top bar and start learning. The simple ones are just a few lines of code.

Quote:
Originally Posted by citizenkeith View Post
I know I mentioned this before, but I'd really like for you to keep the plugin names consistent, so that I don't have to keep every version installed.
Believe or not, I have kept your words in mind. I'm currently changing the name only if the sound would differ with the same settings. I might be a bit too careful with this though.

Quote:
Originally Posted by bladerunner View Post
I've just downloaded the zip containing MotherComp 1v15 and inside the file is 'mrelwood_MotherComp_1v1'. Also the latest SonnyComp zip contains 'mrelwood_SonnyComp_1v0' rather than 1v03.
This is exactly what Citizenkeith above asked against. If the filename remains the same, Reaper recognizes it as the same plugin, and old versions doesn't need to be installed.

Currently "Sky 2v0" filename is kept for versions 2.0, 2.01, 2.02, etc. If the update will not sound the same, I will up the version and filename to 2v1.

Although, I could rename the .zip file only, to reflect the actual version. But I'm not sure if you'd find that very important.
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..

Last edited by mrelwood; 12-22-2018 at 07:35 AM.
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 11:22 AM   #26
Sumalc
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2009
Location: France
Posts: 580
Default

Thank you very much.
I noticed that unlike the previous version, the Sky window does not follow the enlargement of the FX window, and stay small.
Sumalc is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 01:49 PM   #27
bladerunner
Human being with feelings
 
bladerunner's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Kent, UK
Posts: 4,794
Default

Quote:
Originally Posted by mrelwood View Post

Currently "Sky 2v0" filename is kept for versions 2.0, 2.01, 2.02, etc. If the update will not sound the same, I will up the version and filename to 2v1.
Cool, that's fine. So long as I know the system you're using I can follow along.

Quote:
Originally Posted by mrelwood View Post
Although, I could rename the .zip file only, to reflect the actual version. But I'm not sure if you'd find that very important.
Now I know how you're organising things I don't think that will be necessary.
bladerunner is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2018, 02:16 PM   #28
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

Quote:
Originally Posted by Tubeguy View Post
I've just tried the Mothercomp.
...
Only neg I have is that I can't see how much I'm compressing, the numbers are barely visible.
Great to hear that you like it otherwise! My thinking was that one needs to see the meter scale only once. After that one remembers that one line is -6dB, and will only give a glance to count the lines. That’s when bigger numbers would be making a crowd. Hope it turns out to be true.

Quote:
Originally Posted by Sumalc View Post
Thank you very much.
I noticed that unlike the previous version, the Sky window does not follow the enlargement of the FX window, and stay small.
Yes, that is one part of the smaller GPU consumption. And I didn’t like everything free floating after all, the plugin window was rarely of a size where everything would look correct. I hope the current size is suitable for all of you.

Quote:
Originally Posted by bladerunner View Post
Cool, that's fine. So long as I know the system you're using I can follow along.
I’ll do my best to remember that I have a system in place...
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..

Last edited by mrelwood; 12-23-2018 at 03:44 AM.
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 06:39 AM   #29
cutnpaste
Banned
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 391
Default

These are great.
cutnpaste is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 06:43 AM   #30
vdubreeze
Human being with feelings
 
vdubreeze's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Location: Brooklyn
Posts: 1,928
Default

Thanks, mrewood, for these great tools. Hope your health issues are behind you.
__________________
The reason rain dances work is because they don't stop dancing until it rains.
vdubreeze is online now   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 07:21 PM   #31
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

I made a quick and rough Getting Started Guide for the LinkEQ 0.51 beta. Hopefully it helps in not missing a feature you might want to use:

https://youtu.be/eB41CIhRbno
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..
mrelwood is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 05:22 AM   #32
Eliseat
Human being with feelings
 
Eliseat's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Location: Cologne
Posts: 1,183
Default

Quote:
Originally Posted by mrelwood View Post
I made a quick and rough Getting Started Guide for the LinkEQ 0.51 beta. Hopefully it helps in not missing a feature you might want to use:

https://youtu.be/eB41CIhRbno
Great video! Great concept. That's actually an amazing idea. It could be useful to create null out effects with just two instances of LinkEQ. For example could you put a saturation effect in between the two instances to feed the saturation only with a certain frequency while the second instance of LinkEQ evens the whole sound out again. Here is an example:



At the moment it doesn't work properly. If I add a second instance thru copy and paste, it adds EQ points 4, 5 and 6 automatically. If I add a second instance thru adding from effects list and put it into slave mode, only the frequency moves but not the gain.

Anyway. I'm looking forward for this one. Its really amazing what you guys create with reapers JS.

Many thanks

Eli
__________________
☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆REAPER//✿◔‿◔)°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆
Eliseat is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 05:26 AM   #33
Eliseat
Human being with feelings
 
Eliseat's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Location: Cologne
Posts: 1,183
Default

Okay, tried it again. This time it worked. I will play around a little bit.
__________________
☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆REAPER//✿◔‿◔)°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆
Eliseat is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 10:37 AM   #34
mrelwood
Human being with feelings
 
mrelwood's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Finland
Posts: 1,403
Default

Quote:
Originally Posted by Eliseat View Post
Great video! Great concept. That's actually an amazing idea. It could be useful to create null out effects with just two instances of LinkEQ. For example could you put a saturation effect in between the two instances to feed the saturation only with a certain frequency while the second instance of LinkEQ evens the whole sound out again.
Thanks Eli! That is exactly what I originally created this plugin for, testing different emphasis (and de-emphasis) on the upcoming guitar amp sim (saturation).

Quote:
At the moment it doesn't work properly. If I add a second instance thru copy and paste, it adds EQ points 4, 5 and 6 automatically. If I add a second instance thru adding from effects list and put it into slave mode, only the frequency moves but not the gain.
Thanks, I noticed those too, and have been working to make the Link features work smoothly. Both issues you mentioned have already been fixed for version 0.52. I will share it once I get a few more issues ironed out.

I must say though that the big thing for me in this plugin is that you can snap and drag the points to the exact note frequencies! It is common to have a single note stand out too much, and I can't imagine a faster tool to attack the issue. The flat top EQ shape might also turn out to be a nice idea.
__________________
______Announcing__mrelwood plugins______
.. MacBook Pro 15" Late '13 .. Scarlett 6i6, Saffire Pro 24 DSP (+ADA8000) .. FCA610 .. EVE: SC207 .. Focal: Alpha 65, CMS 40, Listen Pro ..
mrelwood is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.