Old 02-12-2017, 04:40 PM   #1
jjfromnj
Human being with feelings
 
Join Date: May 2015
Posts: 11
Default No input from midi controller

I've never used a midi controller before. I have my Nord Electro 4 connected to an Akai EIE audio interface via midi cables. In Reaper, I have my track armed, record monitoring on, and the track's input set to Midi > EIE > all channels. I have the EIE enabled as an input and output device in Preferences in Reaper. I have a VST selected which works fine with the piano roll. But Reaper doesn't seem to be detecting any signal from my midi controller.

Any suggestions?
jjfromnj is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2017, 04:58 PM   #2
Lorbakounet
Human being with feelings
 
Lorbakounet's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 133
Default

Disable the Akai as an output midi device (keep it as an input)

Do you see the track meter moving whenever you're playing your keyboard?
Also try sending all midi inputs to bus1/channel1 (right click track input to achieve this)

And double check your cable routing from Nord to Akai.
Lorbakounet is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2017, 05:10 PM   #3
jjfromnj
Human being with feelings
 
Join Date: May 2015
Posts: 11
Default

Just tried disabling the EIE midi output. Also tried setting the midi input to channel 1 and double checking the midi cable connections (Nord midi output to EIE input, and vice versa). Still no signal. The track meter shows nothing.
jjfromnj is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2017, 02:26 AM   #4
slipstick
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2016
Location: UK, near Europe
Posts: 876
Default

It might also be worth making sure you have MIDI set up correctly in the Electro 4 itself. It needs to be set to use the USB out rather than the DIN plugs and have a channel number selected. And if you're trying to use the controls in Reaper not just the keyboard then you'll need to switch Local mode OFF (according to the online manual).

Can you try the keyboard with a different program, perhaps something like Audacity, to make sure it is working ?

Steve
slipstick is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.