Old 06-05-2019, 05:35 AM   #1
spl3444
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 4
Default Audio Stops and Starts

I've imported WAV files into Reaper and when I play them the file starts and then it will stop and start intermittently.
spl3444 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2019, 09:41 AM   #2
Greg Savage
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2016
Posts: 471
Default

Quote:
Originally Posted by spl3444 View Post
I've imported WAV files into Reaper and when I play them the file starts and then it will stop and start intermittently.
Can yo show us a video of this happening or attach a project file so we can look at it?
Greg Savage is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2019, 10:23 AM   #3
solger
Human being with feelings
 
solger's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 3,748
Default

Quote:
Originally Posted by spl3444 View Post
I've imported WAV files into Reaper and when I play them the file starts and then it will stop and start intermittently.
Does this happen with all audio files? Or only with specific ones?

What are your current settings under Prefererences > Audio > Device?
__________________
ReaLauncher
solger is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2019, 12:34 PM   #4
Fabian
Human being with feelings
 
Fabian's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: Sweden
Posts: 5,440
Default

Quote:
Originally Posted by spl3444 View Post
I've imported WAV files into Reaper and when I play them the file starts and then it will stop and start intermittently.
After you have pressed Play, does Reaper stop-start just once or does it do it several times until you hit stop?

I have a strange stutter going on where when I hit play, Reaper starts to play the project for a short time, then stops for what seems to be the same amount of time, then starts playing normally without issues until I hit stop.

One strange thing with this is that the time of the first period of playing and then waiting seems directly related to the ASIO buffer size, the larger the buffer size, the longer it plays and waits before it continues. Experimenting, I have found out that at
  • 128 samples buffer, the stutter does not appear;
  • 256 samples buffer, the stutter and wait times are roughly 0.2 seconds;
  • 512 samples buffer, roughly 0.5 seconds;
  • 1024 samples buffer, roughly 1 second;
  • 2048 samples buffer, roughly 2 seconds;

So I now do my mixing at 128 buffer, and that works, but it is strange that the larger the buffer, the longer the stutter. I do not know when this behavior started, but I cannot recall this behavior from a number of versions back, say half a year or so.

W7x64, Reaper v5.978/x64 portable install
__________________
// MVHMF
I never always did the right thing, but all I did wasn't wrong...
Fabian is online now   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 05:13 AM   #5
spl3444
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Fabian View Post
After you have pressed Play, does Reaper stop-start just once or does it do it several times until you hit stop?

I have a strange stutter going on where when I hit play, Reaper starts to play the project for a short time, then stops for what seems to be the same amount of time, then starts playing normally without issues until I hit stop.

One strange thing with this is that the time of the first period of playing and then waiting seems directly related to the ASIO buffer size, the larger the buffer size, the longer it plays and waits before it continues. Experimenting, I have found out that at
  • 128 samples buffer, the stutter does not appear;
  • 256 samples buffer, the stutter and wait times are roughly 0.2 seconds;
  • 512 samples buffer, roughly 0.5 seconds;
  • 1024 samples buffer, roughly 1 second;
  • 2048 samples buffer, roughly 2 seconds;

So I now do my mixing at 128 buffer, and that works, but it is strange that the larger the buffer, the longer the stutter. I do not know when this behavior started, but I cannot recall this behavior from a number of versions back, say half a year or so.

W7x64, Reaper v5.978/x64 portable install
It stops for about a second and then starts again. It will play for a while longer then stop and start again.
spl3444 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2019, 08:32 AM   #6
Cranky Emu
Human being with feelings
 
Cranky Emu's Avatar
 
Join Date: Jan 2019
Location: Australia
Posts: 471
Default

Quote:
Originally Posted by spl3444 View Post
I've imported WAV files into Reaper and when I play them the file starts and then it will stop and start intermittently.
Is the time counter in the transport bar flashing red when this happens? If so it is a read/write error, the hard drive can't keep up. I am limited (at the moment) to 48k due to this.
__________________
♫ C. Emu ♫
Cranky Emu is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 07:49 PM   #7
spl3444
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by Cranky Emu View Post
Is the time counter in the transport bar flashing red when this happens? If so it is a read/write error, the hard drive can't keep up. I am limited (at the moment) to 48k due to this.
No it doesn't flash red.
spl3444 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 07:50 PM   #8
spl3444
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by solger View Post
Does this happen with all audio files? Or only with specific ones?

What are your current settings under Prefererences > Audio > Device?
It happens with all audio files.
spl3444 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 11:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.