Old 12-29-2018, 07:13 AM   #1
DLA23
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 7
Default Patch change in MIDI file

I create a track & assign an instrument to it, import a MIDI file & a different instrument plays. Where can I edit the MIDI file to stop it loading a different patch?
DLA23 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2018, 07:51 AM   #2
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 17,739
Default

Hello DLA23 and welcome to these forums. You'll find many helpful people here and a lot of useful information. Make sure that you:
Two ways (at least):
(a) In the MIDI Editor / Piano Roll View
-- display the Bank/Program Select lane,
-- double-click over the event to open the dialogue,
-- select "Event properties",
-- edit the Program or MSB/LSB numbers.



(b) In the MIDI editor / Event List view
-- double-click over the event to open the dialogue,
-- select "Event properties",
-- edit the Program or MSB/LSB numbers.


And you would be best off creating a "ReaBank" file for your instrument so that you can use meaningful program names (the examples above is the factory General MIDI reaBank).

Details are in the User Guide.
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2018, 09:24 AM   #3
DLA23
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 7
Default

Thanks. I'll try that when I'm at my PC.
I've been reading the user guide and seen a few of the excellent videos but I'm new at this so I've been trying a few things out to familiarize myself with the layout etc. In some ways I find Reaper to be logical in it's methods & in other ways very dense as far as the endless options available. I'm currently trying out Cakewalk by Bandlab & also Studio One Artist 4 but in terms of documentation, information available & support (this forum, videos etc) Reaper is far in the lead.
I need to get to grips with MIDI at present (in terms of channels, banks, buses, routing etc) and until I do I'm restricting myself to the basics such as configuring my NI Komplete Kontroller A25 keyboard as best as is possible & overcoming problems due to my ignorance & unfamiliarity with the terminology but I'm slowly getting there.
Once again, thanks for your help.
DLA23 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2018, 12:31 PM   #4
DLA23
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 7
Default

You say:
'Two ways (at least):
(a) In the MIDI Editor / Piano Roll View
-- display the Bank/Program Select lane...

I've fallen at the first fence - there is nothing: no events in the Bank/Program Select lane...
I'm probably doing something wrong I guess
DLA23 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2018, 08:58 AM   #5
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 17,739
Default

Do you mean you cannot display that lane? If so, click the [+} button and select it from the list.

Or, if you mean there are no events in that lane, then Reaper is not sending any Program Change messages to the synth. So it may well play some default sound.

You can add an event into that lane - double-click in it and insert the detials (you may want to load the .reaBank file in the dialogue first).

Which instrument are you using?
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2018, 09:44 AM   #6
DLA23
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by DarkStar View Post
Do you mean you cannot display that lane? If so, click the [+} button and select it from the list.

Or, if you mean there are no events in that lane, then Reaper is not sending any Program Change messages to the synth. So it may well play some default sound.

You can add an event into that lane - double-click in it and insert the detials (you may want to load the .reaBank file in the dialogue first).

Which instrument are you using?
I can display the lane but there's no events showing. Currently there's a rather superb Steve Vai guitar(ish) patch playing but it's not suitable for the track.
Leave it with me at present as there are other odd things occurring such as there's suddenly no instruments showing! Also I need to investigate ReaRoute (& ReaBank) in an attempt to reduce my confusion.
DLA23 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2018, 12:19 PM   #7
ivansc
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2007
Location: Near Cambridge UK and Near Questembert, France
Posts: 18,266
Default

Editing in the Event List editor (in the MIDI file window) is actually easier, because you can definitely see what is in the MIDI file (SMF)

Good luck!
__________________
Why can`t we just all get along? Because the moneyed elite dont want us to.
ivansc is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 10:35 AM   #8
DLA23
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 7
Default

Well I gave up on this to preserve my sanity but now I'm back.
I've tried both your suggestions but neither work.
There is nothing showing in the Bank/Program Select lane.
In the event properties there is an instrument showing (why not in the lane?) but editing it makes no difference. I tried deleting the line & adding another but that doesn't work
I've tried the same with various MIDI files & the result is the same.
I thought (it seems mistakenly) that I could load up a MIDI file & change or add instruments at will.
So after lots of messing around I managed to load the MIDI file with no instruments set (don't ask me how I did it) but then other weird things happen:
I'm using a Native Instruments Komplete Kontroller which comes with hundreds of instruments in the Komplete Kontrol software. If I start a new project I can add tracks & assign instruments from there no problem but with a MIDI file that already has instruments assigned (or had them removed) this produces very odd results. The instruments sound fine until I add add them to a track but then Reaper plays back a totally different instrument sound - often a squawking mess.
I can do what I want in Cakewalk easily but Reaper: no luck. It's a shame because I prefer Reaper but due to the above problems (& also my ignorance) I'm going off it rapidly.
Thanks for your help.
DLA23 is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 12:44 PM   #9
DarkStar
Human being with feelings
 
DarkStar's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Surrey, UK
Posts: 17,739
Default

Don't panic - at the moment you are trying to solve a mystery.

Perhaps you could compress a simple problem project file, with that MIDI file loaded (no audio samples needed) into a ZIP file and post it here as an attachment so that we can have a look at it and see what's (not) happening?

How to post attachments (in Post #1)
__________________
DarkStar ... interesting, if true. . . . Inspired by ...
DarkStar is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2019, 02:38 PM   #10
Philbo King
Human being with feelings
 
Join Date: May 2017
Posts: 1,216
Default

Perhaps the imported midi is on a different midi channel than the VSTi is set on.
__________________
Tangent Studio - Philbo King
www.soundclick.com/philboking - stream music
www.facebook.com/philboking - gigs and news
Philbo King is offline   Reply With Quote
Old 02-15-2019, 11:05 AM   #11
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 13,820
Default

not uncommon with imported midi files to have a Program Change as part of the file

Open it in the List view from the Midi Editor... look near the top for a program change line and remove it...

Then just assign your desired instrument and patch on the vsti FX GUI
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.