Go Back   Cockos Incorporated Forums > REAPER Forums > REAPER General Discussion Forum

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-08-2014, 05:46 PM   #1
helgoboss
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 271
Default Announcing Playtime, a Session View for REAPER

Dear REAPER users,

for those of you who want a Session View à la Ableton Live in REAPER: Now there is one. It's called Playtime. Technically, it's a VST instrument that makes heavy use of REAPER's awesome extension API.

Playtime is available here. Please check it out and let me know what you think. Would appreciate any feedback

Cheers
Ben

helgoboss is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 06:10 PM   #2
Viente
Human being with feelings
 
Viente's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 1,972
Default

Video "in action" would be great
Viente is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 06:13 PM   #3
gwok
Human being with feelings
 
gwok's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nelson, BC
Posts: 3,315
Default

need osx asap!!!
__________________
MacPro Xeon, 10.9.5
Reaper 5
gwok is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 06:30 PM   #4
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,616
Default

This looks pretty awesome and a feature many have been asking for
I also hope OSX version is not too far off.

Benjamin, please get in contact with me via email audiogeekzine[at]gmail.com
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 06:33 PM   #5
Commala
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 614
Default

Thank you, this is outstanding! Great work, and just what I was looking for.
Commala is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 06:35 PM   #6
Breeder
Human being with feelings
 
Breeder's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Croatia
Posts: 2,229
Default

Insane! Great job!
Breeder is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2018, 05:22 AM   #7
TonE
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2009
Location: Reaper HAS send control via midi !!!
Posts: 1,935
Default

Quote:
Originally Posted by Viente View Post
Video "in action" would be great
Are there any videos, after 4 years?
TonE is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2018, 09:35 AM   #8
Nixon
Human being with feelings
 
Nixon's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 279
Default

Here's someone performing using it. You can hardly see his screen but imo it's a beautiful track. https://youtu.be/Vrab-2tYJUU
__________________
Item FX Sends -
Nixon is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2018, 03:48 AM   #9
Dwarf
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 2
Default Launchpad Pro lose connection with Playtime

Hello,

like written above my Launchpad Pro lose the connection to Playtime.
The playtimeversion is v 1.15.0.pre , OS is win 7.
The same with Version 1.14.1

When i open a new Project in reaper with playtime-template everything works fine, after a while (i still can see in Launchpad the loaded clips) but when i press the Buttons on the Launchpad , it doesn't trigger or stop the clips anymore in playtime.

With the midi reset in playtime , the buttons gets dark and when i push play in playtime I can see again where the clips are and wich clips are active, but still not pssible to stop are activate clips.

The Pads are also not responsive,i mean they don't change the Colour when i press them.

When i start MIDI-OX the Pads get responsive again and i can see that the Lauchpad send Midi data

Maybe somebody has the same issue and knows a solution ?

thanks

Last edited by Dwarf; 12-03-2018 at 06:55 AM. Reason: forget title
Dwarf is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2018, 05:12 AM   #10
Dwarf
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Dwarf View Post
Hello,

like written above my Launchpad Pro lose the connection to Playtime.
The playtimeversion is v 1.15.0.pre , OS is win 7.
The same with Version 1.14.1

When i open a new Project in reaper with playtime-template everything works fine, after a while (i still can see in Launchpad the loaded clips) but when i press the Buttons on the Launchpad , it doesn't trigger or stop the clips anymore in playtime.

With the midi reset in playtime , the buttons gets dark and when i push play in playtime I can see again where the clips are and wich clips are active, but still not pssible to stop are activate clips.

The Pads are also not responsive,i mean they don't change the Colour when i press them.

When i start MIDI-OX the Pads get responsive again and i can see that the Lauchpad send Midi data

Maybe somebody has the same issue and knows a solution ?

thanks
It was my mistake, I deactivated the arm button in the Playtimetrack, now everything works fine again.

Dwarf
Dwarf is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2018, 08:51 AM   #11
toxizz
Human being with feelings
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 63
Default

Quote:
Originally Posted by TonE View Post
Are there any videos, after 4 years?
I was super thrilled when I first discovered playtime and some it's feature similar to ableton. Was gonna do a serie of live recording/looping video.

Than I realised then that there were still some important features lacking, for example :

1-having a general button to stop/overdubb any track or "cell" currently recording.. can be handy to be able to map that to your keyboard instead of launchpad )

2- Midi quantize on the way in (without stopping your performance),


I'd truly wish there was a team behind Benjamin or that Reaper picked up the ball to help but as it is right now, seems hes alone for ALL our request and probably busy for other stuff too (And I don't blame the guy at all. Last news was in August I think ??

Anybody know when an update is coming?!
toxizz is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 07:07 PM   #12
rjshama
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 3
Default

This looks very interesting but 30 minutes is not enough playtime. Considering how Reaper handles it's trial version you might want to rethink that. You're not asking for much money so that may not be an issue for Reaper users who don't want to chunk out $500 for Live.

Nice work!
rjshama is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 09:22 PM   #13
gwok
Human being with feelings
 
gwok's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nelson, BC
Posts: 3,315
Default

this looks awesome!!
__________________
MacPro Xeon, 10.9.5
Reaper 5
gwok is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 10:39 PM   #14
nathanj
Human being with feelings
 
nathanj's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: vancouver
Posts: 182
Default

Wow! This does look amazing. I'm continually amazed at the depth of REAPER and it's community.

Eagerly awaiting the OSX build!
nathanj is offline   Reply With Quote
Old 11-08-2014, 11:18 PM   #15
gwok
Human being with feelings
 
gwok's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nelson, BC
Posts: 3,315
Default

Why is it not recommended to leave anticipative fx on and media buffering? I rely heavily on this.

Can it be left on and still have stable playback? A little less than instantaneous triggering is fine.
__________________
MacPro Xeon, 10.9.5
Reaper 5
gwok is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:42 AM   #16
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

This seems like an amazing plugin : congratulation for your creation !
Being able to use a midi controller with it is great.

Did you talk to Cockos before releasing it into the wild ?
I'm just asking, as i wish that such a beautiful and useful feature would have been natively integrated into Reaper (instead of being a 3d party vst). Maybe that, just like with Elastique, they could have been interested into licensing it, or find a deal with you to straightly embed it into Reaper ?
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:49 AM   #17
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

msvcr120.dll error is shown at startup (Reaper64bit, win7)
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:25 AM   #18
helgoboss
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 271
Default

Thanks everyone for your feedback and nice words! This is encouraging

@Viente
My plan is to create some tutorial videos this month.

@gwok @EpicSounds @nathanj
OSX support is on the very top of my priority list.

@EpicSounds
Looking forward to get in contact with you.

@Commala @Breeder @unique
Thank you!

@rjshama
Thanks for the input. When the 30 minutes are over, you can always remove Playtime from the FX chain and add it again. I can understand though that if you want to evaluate a large setup with many clips that 30 minutes is too little. Rethinking ...

@gwok
Yes, you can tell Playtime not to mess with the track's anticipative FX and media buffering settings if you are fine with the triggering latency (Playtime preferences). In that case you can still reduce the global media buffer size in the REAPER preferences to tune the latency.

Please note that Playtime turns off anticipative FX and media buffering just for the tracks which have Playtime clips, not globally. I think most of the times, users want instantaneous clip triggering. That's why it is the default setting.

During my tests I didn't experience any lags with that default setting. I didn't test with SSD only, also with an external USB2 5400rpm hard disk. Same result. That's why I recommend sticking to the Playtime default setting.

@sinkmusic
Thank you! Infact I tried to contact Cockos some months ago to talk about that but they were probably busy Then I was thinking it's not that bad to have it as an optional plugin because not everybody needs a session view and is willing to pay for it. So I moved on.

Thanks for spotting the missing DLL. I'm working on a bugfix release. Installing the Visual C++ Redistributable Packages should fix it: http://www.microsoft.com/de-de/downl....aspx?id=40784.

Right now there's no offline PDF manual, just the online user guide. But it's a no-brainer to provide that. I created a ticket.

Ben
helgoboss is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:59 AM   #19
Lazarus
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 1,355
Default

Very nice, great work - just bought it. One teeny weeny thing that would be great to see would be having an option to insert an empty MIDI clip in a slot. Oh, and being able to rename the Groups independently of the tracks they are assigned to.

Cheers!
Lazarus is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 04:12 AM   #20
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

I think the installer is a bit strange : first, it ask where you want to install the 32bit, then it ask where you want to install the 64bit version, then it asks you if you want to install both : why not asking first, once and for all which version to install ?
It might be less confusing...
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 04:35 AM   #21
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

Quote:
Originally Posted by helgoboss View Post
Right now there's no offline PDF manual, just the online user guide. But it's a no-brainer to provide that. I created a ticket.
Thank you.
The good thing with PDF is that it is more easy to take on a USB stick, to print, or to put in Reaper Documentation folder (and then it can be opened directly from within Reaper, just like Reaper manual).

Last edited by sinkmusic; 11-09-2014 at 04:54 AM.
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 09:56 AM   #22
G-Sun
Human being with feelings
 
G-Sun's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Norway
Posts: 7,255
Default

Quote:
Originally Posted by helgoboss View Post
Playtime is available here. Please check it out and let me know what you think. Would appreciate any feedback
Cool! Thanks!
__________________
Reaper x64, win 8.1
My music on Bandcamp
G-Sun is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 12:11 PM   #23
gwok
Human being with feelings
 
gwok's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Location: Nelson, BC
Posts: 3,315
Default

do you think it'd be viable to instead of moving the items to the beginning of the project, to be able to set the media items offline and retain their placement?

(Offline is advantageous over muting items I think, because mute states are retained when the items are returned online.)


Though maybe there's some technical reasons why you chose to move them as opposed to other methods?
__________________
MacPro Xeon, 10.9.5
Reaper 5
gwok is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 12:54 PM   #24
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

Or to create a copy of the original projet as a new tab (i don't know if it would be possible, though) ?
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:02 PM   #25
Sunaj
Human being with feelings
 
Sunaj's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 517
Default

question : can you time stretch individual notes or blocks? if so i'm almost sold
Sunaj is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:14 PM   #26
Jed
Human being with feelings
 
Jed's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Auckland NZ
Posts: 916
Default

Fantastic development! - no more using Live to jam in Ninjam

Thanks heaps for your efforts here Ben

Cheers
Jed
__________________
Jeds Music:
https://www.youtube.com/user/Stratguy10

Last edited by Jed; 11-09-2014 at 02:16 PM.
Jed is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:18 PM   #27
plamuk
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,221
Default

thank you.
plamuk is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:35 PM   #28
Alex Ortega
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 87
Default

Quote:
Originally Posted by helgoboss View Post
Dear REAPER users,

for those of you who want a Session View à la Ableton Live in REAPER: Now there is one. It's called Playtime. Technically, it's a VST instrument that makes heavy use of REAPER's awesome extension API.

Playtime is available here. Please check it out and let me know what you think. Would appreciate any feedback

Cheers
Ben

Cool! Thanks!
Alex Ortega is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 01:38 PM   #29
Xenakios
Human being with feelings
 
Xenakios's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Oulu, Finland
Posts: 8,001
Default

Interesting product, I wish the developer the best success!
__________________
For info on SWS Reaper extension plugin (including Xenakios' previous extension/actions) :
http://www.sws-extension.org/
https://github.com/Jeff0S/sws
--
Xenakios blog (about HourGlass, Paul(X)Stretch and λ) :
http://xenakios.wordpress.com/
Xenakios is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:09 PM   #30
helgoboss
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 271
Default

Just released Playtime 1.0.1. The installer should be less confusing now and the problem with the missing "msvcr120.dll" should be gone. Thanks @sinkmusic for reporting both issues!

BTW, it would be outstanding if you guys could report issues and propose new features here. Then it's easy for me to keep track of them and you can be notified about progress. If you register, you can even vote for feature proposals.

@gpunk_w
Thanks for trying it! I've not stumbled upon the track template issue yet. Do you mind sending me the contents of your "C:\Program Files\Playtime\InstallationLogFile.log"? Then I might be able to find the cause.

@Lazarus
Congratulations, you were the first buyer I just created tickets for the MIDI clip and group renaming proposals. Would be very nice to keep the discussion regarding these proposals in the ticket system.

@G-Sun @Jed @nym @Alex Ortega @Xenakios
Many thanks!

@gwok
I chose stowing away the non-playing clips to the beginning of the track so they are in one place and not distributed all over the timeline. That way, users can still access them and modify them without having to open Playtime.

I chose moving for triggering the clips because it can be done in realtime (didn't want to mess with the track state chunks, I think that might take too long).

Setting the non-playing clips offline vs. muting them might be an option I didn't look into it yet. Any idea how to achieve that using the API?

@sinkmusic
Not sure I understand what you mean by "Or to create a copy of the original project as a new tab". Can you elaborate? Maybe I'm missing some context information here

@Sunaj
Playtime works on item level. If necessary, it stretches the item and thus all notes within the item (if it's a MIDI item). To be fair, REAPER does the actual stretching Playtime just tells REAPER to do so. What do you mean by "block"?
helgoboss is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:15 PM   #31
EvilDragon
Human being with feelings
 
EvilDragon's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Croatia
Posts: 23,650
Default

Quote:
Originally Posted by helgoboss View Post
@gwok
I chose stowing away the non-playing clips to the beginning of the track so they are in one place and not distributed all over the timeline. That way, users can still access them and modify them without having to open Playtime.

I chose moving for triggering the clips because it can be done in realtime (didn't want to mess with the track state chunks, I think that might take too long).
Might it be implemented as an option to leave the items where they are? (Isn't that how Live is actually working?)

Other than that, this is a very commendable effort! Congratulations.
EvilDragon is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:47 PM   #32
sinkmusic
Human being with feelings
 
sinkmusic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: decepticon mothership in a hidden place inside a mountain
Posts: 3,382
Default

Quote:
Originally Posted by helgoboss View Post
@gwok
I chose stowing away the non-playing clips to the beginning of the track so they are in one place and not distributed all over the timeline. That way, users can still access them and modify them without having to open Playtime.

I chose moving for triggering the clips because it can be done in realtime (didn't want to mess with the track state chunks, I think that might take too long).

Setting the non-playing clips offline vs. muting them might be an option I didn't look into it yet. Any idea how to achieve that using the API?

@sinkmusic
Not sure I understand what you mean by "Or to create a copy of the original project as a new tab". Can you elaborate? Maybe I'm missing some context information here
I was just thinking out loud, without tring Playtime yet
I meant : If Playtime moves the items to the beginning of the project, in order not to screw my project, it might be a solution to silently create an archive otthe project in the existing state, in a new project tab.

For instance, i have made a song, and i am pretty much happy with it as it is. The structure is done, and it can be considered as "finished"
But, after a while, i can suddenly want to jam with it, or create an alternate/extended version on the fly : so, Playtime gets into action, but, i wouldn't want (after a great playtime which i will ant to keep also as a new version of my "song") to lose my song in the state it was before being "playtimed"... So, having a "ghost" version autmatically created in a new Project tab when i start messing aroud with Playtime would avoid losing a song. Does it make sense ?
(sorry if i missed something obvious, again, i'm just thinking out loud)

Again, i am still mesmerized by the existence of Playtime, and i wish it could be natively integrated thightly into Reaper
sinkmusic is online now   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:53 PM   #33
BenK-msx
Human being with feelings
 
BenK-msx's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Whales, UK
Posts: 5,707
Default

looks v cool,
regarding moving items, easiest seems to have option to copy rather than move, potentially rippling main project forward in time so its all still there 'or something'

now to hunt down my under-used loops and give this a try.
BenK-msx is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2014, 03:25 PM   #34
Sleep opposed
Human being with feelings
 
Sleep opposed's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 325
Default

Looking forward to trying this out...im sure this is going to attract a shitload of interest, great job!
Sleep opposed is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 11:26 AM   #35
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,616
Default

Just published an interview with Ben on the REAPER Blog

http://reaperblog.net/?p=1748
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 02:32 PM   #36
fantasyvn
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 98
Default

I have read your latest interview, which is very easy to understand.

So "Playtime offers 64 buttons into which you can put loops. If you press one of these buttons, the corresponding loop starts to play. If you press a second button, a second loop will start to play, perfectly tempo-aligned with the first loop."

What if the loops are in different keys? Does Playtime put everything in one key automatically?

My sincere thanks,
fantasyvn is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 03:07 PM   #37
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,616
Default

Quote:
Originally Posted by fantasyvn View Post
I have read your latest interview, which is very easy to understand.

So "Playtime offers 64 buttons into which you can put loops. If you press one of these buttons, the corresponding loop starts to play. If you press a second button, a second loop will start to play, perfectly tempo-aligned with the first loop."

What if the loops are in different keys? Does Playtime put everything in one key automatically?

My sincere thanks,
It doesn't. But you can shift the pitch in the item properties.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 03:10 PM   #38
SoundsByJB
Human being with feelings
 
SoundsByJB's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 9
Default Gave it a spin

Gave Playtime it a spin together with the just released Lemur for Android. Quickly modified a Lemur preset to match Playtime and seems to work great!!

https://www.youtube.com/watch?v=nwy0kPwCPX0

Cheers!
SoundsByJB is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 03:27 PM   #39
vanhaze
Human being with feelings
 
vanhaze's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Netherlands
Posts: 4,809
Default

Wicked stuff, thanks for sharing !
vanhaze is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2014, 07:17 PM   #40
plamuk
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 3,221
Default

awesome. just read the reaper blog articles on playtime. developer seems like a good dude.

keep going, you have my full support.

devs, please grant this man any and all api requests he makes... he is opening your program up to a huge market. I'd like him to weigh in on the native vs 3rd party debate. an open api seems to make nativity irrelevant
plamuk is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.