Old 06-19-2024, 02:45 PM   #1
bolgwrad
Human being with feelings
 
bolgwrad's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: On my arse in Glasgow, Scotland
Posts: 2,151
Default v7.17rc2 - June 19 2024

v7.17rc2 - June 19 2024

* Includes feature branch: Default 7.0 theme adjuster inclusion
* Includes feature branch: render setting to preserve source media sample rate if possible
* Includes feature branch: improved loudness peaks
* Includes feature branch: global preference to crossfade left, center, or right when splitting
* Includes feature branch: changes to lane recording settings and behavior
* Includes feature branch: up-rank/down-rank takes and take markers
+ MIDI editor: add action to set measure grid
# Default theme: fix trackidx margin issue when theme is zipped
# Default theme: transport fixes
# Recording: fix undo after MIDI overdub recording [p=2790319]
# Render: update render dialog when enabling/disabling writing render statistics file
# Take markers: fix display of take markers that begin outside the left edge of the media item
# Theme adjuster: add mixer preferences box to theme adjuster
# Theme adjuster: better layout
# macOS: properly size _hidpi item favorite images on retina

Full Changelog - Pre-Releases - Feature Requests - Generated by WhatsNew2
__________________
www.sachetsofrelish.com
bolgwrad is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2024, 10:40 PM   #2
sockmonkey72
Human being with feelings
 
sockmonkey72's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: Berlin
Posts: 2,060
Default

Quote:
# macOS: properly size _hidpi item favorite images on retina
Thanks for this one, it looks good here.
__________________
ReaPack Repository: right-click and copy index URL
sockmonkey72 is online now   Reply With Quote
Old 06-19-2024, 11:32 PM   #3
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 7,668
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
v7.17rc2 - June 19 2024

# Theme adjuster: add mixer preferences box to theme adjuster
this was my suggestion to WT and I just realized those are actually saved per-project. I hope that's not an issue.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 12:02 AM   #4
cool
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2017
Location: Sunny Siberian Islands
Posts: 1,025
Default

Quote:
# Theme adjuster:
The problem with this version: when using a non-default theme, the Theme Controls list is generated very slowly, with large spaces between lines. Also, the low refresh rate of the script window is noticeable.

Win11
cool is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 02:40 AM   #5
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 5,091
Default

Got it, sorry about that
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 06:46 AM   #6
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 10,007
Default default region text color issue when selected

We still have Region text (ID+Name) set to white when selected, instead of staying the same, like for colored region.






This might not work if the theme as bright color for default region.





IMHO, just the border change is perfect for selected region, no change for the ID + name.


Same applies with markers.
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 07:05 AM   #7
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 16,072
Default

If the theme defines a light color for the default region color, then the theme should define a dark color for the default region text and edge colors.

If the region has a custom color, REAPER will ensure that the text is readable, but REAPER assumes the theme's own default colors are intended to work together.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 07:39 AM   #8
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 10,007
Default

@schwa
Ah sure that make sens to expect the text color choosed by the themer is readable,
But still, for coherency, having all regions (non colored and colored) behave exactly the same could be appreciable IMHO, so that user is not surprised by different behaviors, and now where to look to see if region is selected (aka, always on the border).



Just my two cents, I can leave with that of course, not a big deal,
I would appreciate other users thoughts on this.
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 08:30 AM   #9
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 4,903
Default

Sorry the ignorance but what is the purpose of placing as release candidate multi select regions and markers if all the operations like copying , delete , etc don’t work for multiple selected.
__________________
🙏🏻
deeb is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 08:33 AM   #10
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 16,072
Default

Regions have always been selectable for the purpose of rendering selected regions. The only change is that now you can select regions by clicking on them directly. Previously you had to select them via a context menu action, or else using the region manager.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 08:39 AM   #11
SergeiSobchenko
Human being with feelings
 
Join Date: Feb 2018
Location: Ukraine
Posts: 221
Default



In Theme Adjuster when I set Status Display Width to a minimum 150 px, the font size is also reduced. Can this font be bigger or not depending on Status Display Width?
SergeiSobchenko is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 09:26 AM   #12
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 4,903
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
Ok ok. Is something I never used , same with markers. Thank you
__________________
🙏🏻
deeb is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 09:34 AM   #13
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 7,668
Default

Quote:
Originally Posted by deeb View Post
Ok ok. Is something I never used , same with markers. Thank you
explained in my 7.16 update video FYI
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 10:10 AM   #14
deeb
Human being with feelings
 
deeb's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Posts: 4,903
Default

Thank you epicsound. I dont use regions since RE was introduced. I see the point on regions as schwa explained but I am a bit still not sure about the markers since all basic operations that I use on markers are ignoring multiple selection. Anyway. I just find it misleading but I guess I am missing something too.
__________________
🙏🏻
deeb is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 10:25 AM   #15
MonkeyBars
Human being with feelings
 
MonkeyBars's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Hollyweird
Posts: 2,686
Default

Quote:
# Take markers: fix display of take markers that begin outside the left edge of the media item
What does this commit do?

Did it display before? It's invisible now.
MonkeyBars is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 10:26 AM   #16
Denys
Human being with feelings
 
Denys's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Tokyo
Posts: 326
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
v7.17rc2 - June 19 2024
# Recording: fix undo after MIDI overdub recording [p=2790319]
It works again. Thank you!
As for region selection, shouldn't the [+] sign that appears when holding CMD (CTRL on Windows, I suppose) only be shown when holding the click down, rather than on every click? The flash on every click is a bit distracting when selecting several regions.
__________________
Katabui Original Soundtrack
Denys is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 10:30 AM   #17
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 7,668
Default

selected in this case just means selected for rendering. Selecting a few of many regions in the project to render in a batch.


The big uses for regions that I see are:

marking sections for quick rearranging (music and video)
marking the entire length of songs (multiple in one project)
marking variations for sound libraries

Regions and markers from the project can also embed as media cues in wav file exports.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 10:33 AM   #18
White Tie
Pixel Pusher
 
White Tie's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Blighty
Posts: 5,091
Default

Quote:
Originally Posted by SergeiSobchenko View Post
In Theme Adjuster when I set Status Display Width to a minimum 150 px, the font size is also reduced. Can this font be bigger or not depending on Status Display Width?
No that's something Reaper does automatically and cannot be themed, sorry.
__________________
The House of White Tie
White Tie is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 11:14 AM   #19
daxliniere
Human being with feelings
 
daxliniere's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: London, UK
Posts: 2,626
Default

It would be great if the theme editor had a tool similar to the element selector in Chrome's DevTools panel or the 'eyedropper' for choosing a colour from an existing image. It's so hard to know exactly what each element is called and which image file it uses.

Attached Images
File Type: jpg Selector.jpg (16.1 KB, 332 views)
__________________
Puzzle Factory Sound Studios, London [Website] [Instagram]
[AMD 5800X, 32Gb RAM, Win10x64, NVidia GTX1080ti, UAD2-OCTO, FireFaceUCX, REAPER x64]
[Feature request: More details in Undo History]
daxliniere is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 11:21 AM   #20
schwa
Administrator
 
schwa's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: NY
Posts: 16,072
Default

Quote:
Originally Posted by MonkeyBars View Post
What does this commit do?

Did it display before? It's invisible now.
If a take marker with a length (really we should have called these "source regions") starts before the start of the media item, the display looks like this:



In this case, the whole item was up-ranked and then split.
schwa is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 12:12 PM   #21
MonkeyBars
Human being with feelings
 
MonkeyBars's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Hollyweird
Posts: 2,686
Default

Quote:
Originally Posted by schwa View Post
If a take marker with a length (really we should have called these "source regions") starts before the start of the media item, the display looks like this:



In this case, the whole item was up-ranked and then split.
Thanks!

1. Why call them "source regions" and not "take regions"?
2. Would it be possible to implement a name change for this release? I think it's quite confusing to have the nomenclature differ for the same logic between takes and projects.
3. What is the user process to give a take marker length?
MonkeyBars is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 12:32 PM   #22
tohubohu
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2019
Location: france
Posts: 2,403
Default

Quote:
Originally Posted by MonkeyBars View Post
Thanks!

1. Why call them "source regions" and not "take regions"?
2. Would it be possible to implement a name change for this release? I think it's quite confusing to have the nomenclature differ for the same logic between takes and projects.
3. What is the user process to give a take marker length?
in brackets
it's not just Take Marker with a length that's a strange name, but also, in my opinion, marquee.
maybe I'm making a mistake but in my opinion,

+ 'razor edit' should be called 'Marquee Razor Edit' instead because everything happens inside the rectangle with its delimitations.
+ Marquee Zoom is the right name because the zoom is done well from the delimitations of the rectangle.
+ Marquee select item should be called pointer select item instead as in Logic, because not everything happens only inside the rectangle.


explanations
https://forum.cockos.com/showthread.php?t=273648
__________________
French LangPack - Langpack Reaper en français - Traduction de Reaper en français
Télécharger (download) here
tohubohu is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2024, 02:12 PM   #23
PhelixK
Human being with feelings
 
PhelixK's Avatar
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 915
Default

Quote:
# macOS: properly size _hidpi item favorite images on retina
PhelixK is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2024, 08:18 PM   #24
splitting_ears
Human being with feelings
 
splitting_ears's Avatar
 
Join Date: Apr 2022
Location: Saint-Étienne, France
Posts: 151
Default

Quote:
Originally Posted by bolgwrad View Post
v7.17rc2 - June 19 2024

# Render: update render dialog when enabling/disabling writing render statistics file

Thanks for fixing this! However render presets still don't seem to support the new render stats parameters:

__________________
Cyril
Website
splitting_ears is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 01:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.