Old 03-30-2020, 01:14 PM   #1
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default CSI - Behringer X-Touch & X-Touch Extender

Hi,

i have made configuration files for the Behringer X-Touch & X-Touch Extender.
Please let me know if you encounter problems or have some feature requests.

BR, Mike

https://stash.reaper.fm/38709/CSI_Be...tender_V01.zip
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2020, 02:24 PM   #2
spkr4thdd
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2020
Location: Scotland
Posts: 70
Default Great work!

Hey Mike!

Just thought I’d make my first post a positive one!

I just got an X-Touch and use MixBus and Reaper as my two main DAWs. MB has built in support for the X-Touch and I’ve only put off getting one as I love recording in Reaper so wanted decent interoperability in that as well.

I set up CSI last night and dropped your .mst and zon files in. Painless, seamless and almost as good as the official integration in MB. Thank you so much! It means I can now focus on setting up my VI’s, plugins and fx etc.

Great work!

Last edited by spkr4thdd; 04-02-2020 at 02:27 PM. Reason: Spelling!
spkr4thdd is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2020, 01:27 AM   #3
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by spkr4thdd View Post
Hey Mike!

Just thought I’d make my first post a positive one!

I just got an X-Touch and use MixBus and Reaper as my two main DAWs. MB has built in support for the X-Touch and I’ve only put off getting one as I love recording in Reaper so wanted decent interoperability in that as well.

I set up CSI last night and dropped your .mst and zon files in. Painless, seamless and almost as good as the official integration in MB. Thank you so much! It means I can now focus on setting up my VI’s, plugins and fx etc.

Great work!
Thanks for the feedback. Let me know if something don't work or what functions you are missing. I will try to extend it in the future.

Cheers, Mike
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2020, 02:19 PM   #4
edding
Human being with feelings
 
Join Date: May 2009
Posts: 46
Default

Quote:
Originally Posted by Mike@Ossarium View Post
Hi,

i have made configuration files for the Behringer X-Touch & X-Touch Extender.
Please let me know if you encounter problems or have some feature requests.

BR, Mike

https://stash.reaper.fm/38709/CSI_Be...tender_V01.zip
Thank you for your work.
EDIT:
In the beggining this happen to me:
I can move the faders from reaper and x touch reflect it and move it, but when i try to move from X touch it doesnt reflect on reaper. After 3 secords the fader return to the original position.

Later i tried to use the action CSI Edit mode and check show mode input from surfaces. After that, the fader doesnt return to inital position but some other faults is happening:
-Everty time i push "select" from track doesnt work but cycle is lighted on surface
-PRevious Fader bank doesnt work
-next channel doesnt work

There is a huge delay between any movements and the effect on reaper

Last edited by edding; 04-09-2020 at 10:33 AM.
edding is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 11:00 AM   #5
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by edding View Post
Thank you for your work.
EDIT:
In the beggining this happen to me:
I can move the faders from reaper and x touch reflect it and move it, but when i try to move from X touch it doesnt reflect on reaper. After 3 secords the fader return to the original position.

Later i tried to use the action CSI Edit mode and check show mode input from surfaces. After that, the fader doesnt return to inital position but some other faults is happening:
-Everty time i push "select" from track doesnt work but cycle is lighted on surface
-PRevious Fader bank doesnt work
-next channel doesnt work

There is a huge delay between any movements and the effect on reaper
Hm - that sound strange.
Have you disabled the input/outputs of the x-touch in the midi device settings?
Or have you changed some settings in reaper?
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 11:48 AM   #6
edding
Human being with feelings
 
Join Date: May 2009
Posts: 46
Default

Quote:
Originally Posted by Mike@Ossarium View Post
Hm - that sound strange.
Have you disabled the input/outputs of the x-touch in the midi device settings?
Or have you changed some settings in reaper?
Yes. I cannot enable it meanwhile i use original MCU or CSI. Reaper report an error when i try to enable it.
I will try in other computer starting from scratch.

By the way, im courious, you think it will possible to make a configuration to use the 2nd row of scribb to show more characters of track name? Upper row is limited to 7 characters.
edding is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 12:14 PM   #7
Finow79
Human being with feelings
 
Finow79's Avatar
 
Join Date: Mar 2018
Location: Brandenburg
Posts: 54
Default

You can download a fresh version from reaper.fm and install it as portable.
After this, you can configure it again as you want it (Midi/ CSI).
Are there any issues, too?

Felix!
Finow79 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 01:32 PM   #8
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by edding View Post
Yes. I cannot enable it meanwhile i use original MCU or CSI. Reaper report an error when i try to enable it.
I will try in other computer starting from scratch.

By the way, im courious, you think it will possible to make a configuration to use the 2nd row of scribb to show more characters of track name? Upper row is limited to 7 characters.
You should stricktley follow the installation gute from the Wiki:
https://github.com/malcolmgroves/reaper_csi/wiki

I will check if it is possible to show the rest of the track name on the lower display part, but i like that it shos normally the panning or the automation mode.
Cheers, Mike
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 02:36 PM   #9
edding
Human being with feelings
 
Join Date: May 2009
Posts: 46
Default

Thank you all. Using a fresh reaper portable install its working

Looks like there is something in my previous installation that is not compatible.
I will make a step by step migration of configuration to this new portable install to try to debug what happened.
edding is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2020, 02:44 PM   #10
edding
Human being with feelings
 
Join Date: May 2009
Posts: 46
Talking

Quote:
Originally Posted by Mike@Ossarium View Post
I will check if it is possible to show the rest of the track name on the lower display part, but i like that it shos normally the panning or the automation mode.
Cheers, Mike
Thank you very much!. If its possible i will investigate to tune it by my self.
For me, the panning information with the rotatory knob led is enough.
in the other hand I think dB are useful once you move the fader like is working now.

My pain mixing with xtouch is to use cryptics names for tracks.
For example a track like "Guitar1 Chorus delay" need to crop to "gt1chdl" to recognice it in the surface. Maybe with color in scribble could be easier also.
edding is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2020, 03:43 AM   #11
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default New Release with FX support

Hi,
today or tomorrow i will post a new release with support for the ReaEQ, ReaComp and Voxengo MSED FX.

With that release the SWS extension is needed!

Please feel free to post your wishes.

Cheers,
Mike
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2020, 04:54 AM   #12
tdc
Human being with feelings
 
Join Date: Oct 2019
Location: Sydney
Posts: 422
Default

Hi Mike, thanks for sharing this.

Whilst I don't have any of that hardware, seeing your syntax and style of script has been very helpful.

Cheers, tdc
tdc is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2020, 06:28 AM   #13
ToxMox
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 8
Thumbs up

Thank you for this. It works great!
ToxMox is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2020, 02:03 AM   #14
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default Version 0.2 available

Hi,

the new version 0.2 is now available.
Enjoy.

Cheers, Mike

https://stash.reaper.fm/38803/CSI_Be...tender_V02.zip
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2020, 02:28 AM   #15
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,521
Default

Quote:
Originally Posted by Mike@Ossarium View Post
the new version 0.2 is now available....
It would be GREAT if we were able to share such file in ReaPack, which would provide automatic updating !!! (AFAIK not yet possible -> Geoff and CFillion.)

-Michael
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2020, 08:16 AM   #16
hakan
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2016
Location: Sweden
Posts: 2
Default

Hi Mike.
I’m testing it out and have one problem.
I have my extender as channel 1-8 and the main unit as 9-16.
Now it main first then ext.
How to I change that?

Last edited by hakan; 04-11-2020 at 08:21 AM.
hakan is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2020, 08:29 AM   #17
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by hakan View Post
Hi Mike.
I’m testing it out and have one problem.
I have my extender as channel 1-8 and the main unit as 9-16.
Now it main first then ext.
How to I change that?
Hi Hakan,

have you checked your ini file?

From Wiki:
The order in which the surfaces appear governs how the channels display. Suppose you had a surface with 8 Faders and an extender with 8 Faders. If the surface is listed first it gets 1-8 and the extender gets 9-16, If you put the extender first the extender gets 1-8 and the surface gets 9-16.

Cheers,
Mike
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)

Last edited by Mike@Ossarium; 04-11-2020 at 09:02 AM.
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2020, 09:39 AM   #18
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Here is a short Video on howto work with the X-Touch and the FX.

It's my first Video ever :-) - so be gracious.


https://youtu.be/QD1o0JenoNE
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2020, 02:55 PM   #19
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default Next version: 0.3

Hi all,

the next version will include handling of the Footswitch 1 input to start the recording.
Also the ReaEQ Plugin handling is improved.

Other things ongoing.

Do you have any wishes? Let me know.

Cheers,
Mike
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2020, 02:57 PM   #20
Mike@Ossarium
Human being with feelings
 
Mike@Ossarium's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Munich, Germany
Posts: 82
Default

Quote:
Originally Posted by mschnell View Post
It would be GREAT if we were able to share such file in ReaPack, which would provide automatic updating !!! (AFAIK not yet possible -> Geoff and CFillion.)

-Michael
Thats a good idea.
How can i help with that?
__________________
Reaper Version: 6.08 with CSI and SWS / Audio Interface: Behringer FCA1616 + ADA8000
Band: Ossarium / Last Project: http://ossarium.bandcamp.com/ (Recorded and Mixed with Reaper)
Mike@Ossarium is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2020, 10:06 PM   #21
mschnell
Human being with feelings
 
mschnell's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Krefeld, Germany
Posts: 9,521
Default

Quote:
Originally Posted by Mike@Ossarium View Post
How can i help with that?
I suppose, CFillion and Geoff need to talk about how this can be done.
I posted a request here -> https://forum.cockos.com/showthread....27&page=21#837 and I think I mentioned this in the man "CSI" thread several times.

-Michael

Last edited by mschnell; 04-13-2020 at 10:14 PM.
mschnell is offline   Reply With Quote
Old 05-07-2020, 10:46 AM   #22
susbemol
Human being with feelings
 
susbemol's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: London, UK
Posts: 1,174
Default

Mike, thank you so much for your work on this. It solved the crash issue I was having with REAPER.

Last edited by susbemol; 05-11-2020 at 02:29 AM.
susbemol is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2020, 02:35 AM   #23
Dehenry
Human being with feelings
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 118
Default

Hi Mike,

I am trying to set things up with CSI and my X-Touch universal. Thanks a lot for your great work! I noticed that V0.2 of your config files added support for the zoom button LED and that the zoom LED gets a special treatment with a widget and zone of its own unlike all other LEDs. But I can't get it and the scrub LEDs to work.

I experimented a bit and found that CSI does not send a response to the X-Touch when these buttons are pressed. Maybe that's because unlike the other buttons, scrub and zoom only change the behaviour of the X-Touch, but are not linked to any function in Reaper? Or is there anything else I need to do to get these LEDs to light up?

As I am still a CSI noob, maybe you can help me with a few other things:

- The clip indicator LEDs on the channel strips don't work either, but that problem also exists with Klinke MCU. Is that a general X-Touch problem because these LEDs are outside the MCU specification?

- How can CSI be adapted to FX plugins? Does this have to be manually programmed for each one or is there a handy editor like in Klinke MCU for lazy people like me?

- Can the behavior of the VU meter, e.g. how quickly it drops after the signal, be controlled via CSI as well or is that hardcoded into the X-Touch?

Thanks!
__________________
Intel Core i5-3570K, ASRock Z77 Extreme6, 2 x 4 GB RAM, M-Audio Audiophile 2496, Midisport 4x4, Kontakt 5, Reaktor 5.92, Windows 10
Dehenry is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2020, 05:14 AM   #24
cemark
Human being with feelings
 
cemark's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Sweden
Posts: 231
Default

Quote:
Originally Posted by Dehenry View Post

- How can CSI be adapted to FX plugins? Does this have to be manually programmed for each one or is there a handy editor like in Klinke MCU for lazy people like me?
No editor, but raw fx zone files can be generated automatically. You then edit them to taste. The procedure is described here: https://github.com/malcolmgroves/rea.../wiki/FX-Zones
cemark is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2020, 04:59 AM   #25
Equitone
Human being with feelings
 
Join Date: Apr 2018
Posts: 21
Default

Hi,
Where is the latest release? I currently have version 0.2, and whilst I've got around the foot pedal problem, it would be nice to get the built in support for it,
Thanks,
David.
Equitone is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 03:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.