Old 11-29-2017, 12:18 PM   #1
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default Reaper Web Remote Builder (ReaperWRB)

Hey folks.

On Monday The REAPER Blog launched a new product called ReaperWRB.

ReaperWRB lets you create custom responsive web remote pages from REAPER toolbars to use with REAPER’s web remote feature.

The app is made by Michael Klier, documented and distributed by The REAPER Blog (Jon Tidey).

https://reaperblog.net/course/reaperwrb/

Quick promo video (made in reaper btw )



* Creates web remote pages from imported REAPER toolbars (.reaperMenu)
* Opens web remote pages built with ReaperWRB for further editing
* Lets you define custom button colors and icons using the fontawesome iconset
* Web remote pages created with ReaperWRB are responsive and mobile friendly
* Testing mode – instantly test, sending actions to REAPER from inside the editor

Version 1.0 is available now for $12
https://reaperblog.net/course/reaperwrb/

More features to come with updates through ReaPack.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 11-29-2017, 02:22 PM   #2
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 6,042
Default

Congrats for this release ! This can really democratize REAPER web interface creation Very useful to have our own remote controllers :P
Well done !
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2017, 08:44 PM   #3
FleshIsFlawed
Human being with feelings
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 6
Default

Been using this thing for the past couple days, its fantastic! Especially if you use alot of scripts and custom actions, its perfect.
FleshIsFlawed is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 02:59 PM   #4
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Just updated the app with offline access, and ability to add new spacers and buttons, and changing existing button ID.



There's a video of the changes on the course page.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 03:18 PM   #5
X-Raym
Human being with feelings
 
X-Raym's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: France
Posts: 6,042
Default

Cool that my FR (command ID buttons) get satisfied :P Thanks !
X-Raym is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 05:32 PM   #6
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 15,088
Default

my my... looks interesting... my remote is an iPhone and currently I use WT's html interface...

so wondering a bit about this one...

does it only load from toolbars? I as cuz most of my toolbars are quite huge so I'd imagine having to remove a lot of items...

also...the WT version is pretty nice for remote tasks such as seeing the tracks that are active, remote recording, etc.

I wonder if there might be a video of using this one in a similar fashion and then also having other tabs to do other things... whatchatink?
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 07:57 PM   #7
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

This is for everything that the Cockos layouts don't do - triggering user's favorite actions. No faders or transport here. You can still use those in a different browser tab.

We mostly use this as an extension of the keyboard. I've also experimented with a layout that could be used in a vocal booth.



Quote:
does it only load from toolbars? I as cuz most of my toolbars are quite huge so I'd imagine having to remove a lot of items...
Loading toolbars is the starting point for building a web remote, you'll probably want to pick some favorites to start with in a new toolbar. In the latest version you can now change actions or add new without importing from a toolbar.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 08:26 PM   #8
hopi
Human being with feelings
 
hopi's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Hear
Posts: 15,088
Default

ah thanks for that info... the newest features are making it sound better and better...

so from what I see, it likely could include things like go to next track or load a new track from template, etc. if those were custom actions... so that seems pretty good

guess there is really only one way to find out... gosh, I have to risk a whole 12 bucks? LoL ok what the heck
__________________
...should be fixed for the next build... http://tinyurl.com/cr7o7yl
https://soundcloud.com/hopikiva/angel-rain
hopi is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 09:21 PM   #9
Jeffsounds
Human being with feelings
 
Jeffsounds's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Northeast Michigan
Posts: 3,028
Default

I'm a little ignorant about these things since I don't own a cell phone so let me ask. Is this a way of controlling Reaper with a cell phone?
__________________
"Music is a fundamental human desire." - Mike Butera
Jeffsounds is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 10:06 PM   #10
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

phone or tablet, I guess anything with a web browser (a second computer, a game console) would work but touch-screen makes the most sense (to us) for this.

edit - can confirm it works from a playstation 4's browser. it doesn't make sense to use it this way but it works.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog

Last edited by EpicSounds; 12-10-2017 at 10:22 PM.
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 12-11-2017, 11:00 AM   #11
Jeffsounds
Human being with feelings
 
Jeffsounds's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Northeast Michigan
Posts: 3,028
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
phone or tablet, I guess anything with a web browser (a second computer, a game console) would work but touch-screen makes the most sense (to us) for this.

edit - can confirm it works from a playstation 4's browser. it doesn't make sense to use it this way but it works.
Thank you, Sir! I may get a cell phone one of these days. Up to now, I've just never needed one.
__________________
"Music is a fundamental human desire." - Mike Butera
Jeffsounds is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2018, 11:29 PM   #12
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

I've added another video to the lessons today.

Using Web remote to add favorite fx or fx chains to tracks and items.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 03-10-2018, 12:19 AM   #13
gmgmgm
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 155
Default

Has any recent update added the ability to trigger MIDI editor actions (that's where I spend most of my time)?
gmgmgm is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2018, 01:15 AM   #14
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

no change there
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 02-22-2019, 12:57 PM   #15
DarrenH
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 168
Default

It looks great and works well, congratulations!

I'm not adept at CSS. Does anyone know how to make the content width scale to fit 100% of the width of the screen, rather than leaving gray space around the buttons?

https://i.imgur.com/kYPGlft.jpg

Last edited by DarrenH; 02-22-2019 at 01:24 PM.
DarrenH is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2019, 01:55 PM   #16
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

we have an update coming which will allow from 4 to 10 button width among many many other changes.

I was going to post a preview of the new version this week but it got bumped back because of the new reaper update.



the quick answer short term to make 2 buttons fill width is to use the browser's zoom function. should be a pinch gesture
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 02-22-2019, 02:10 PM   #17
DarrenH
Human being with feelings
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 168
Default

Thanks for the reply...it's working really well & looking forward to seeing the new version.


Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
we have an update coming which will allow from 4 to 10 button width among many many other changes.

I was going to post a preview of the new version this week but it got bumped back because of the new reaper update.



the quick answer short term to make 2 buttons fill width is to use the browser's zoom function. should be a pinch gesture
DarrenH is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2019, 06:34 AM   #18
focusrite
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 67
Default

Is there knobs and sliders support or just buttons?
focusrite is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2019, 11:26 AM   #19
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Quote:
Originally Posted by focusrite View Post
Is there knobs and sliders support or just buttons?
just action triggering. web remote connection is just too slow for realtime mixer and fx control.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 03-03-2019, 06:57 AM   #20
focusrite
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 67
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
just action triggering. web remote connection is just too slow for realtime mixer and fx control.
Ah, ok thx
focusrite is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2019, 09:29 AM   #21
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Quote:
Originally Posted by focusrite View Post
Ah, ok thx
our original intention for it was for a way to extend the keyboard on the desk. Because custom keyboards with icons are really expensive.

But it's also really useful when you need to control reaper away from the computer like in a vocal booth or when sitting at a drumset.

The new version has transport position and marker navigation.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 03-04-2019, 05:13 PM   #22
Mr. Green
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 334
Default

Glad to hear about the new button sizes. Does this allow you to create multiple pages that can be organized into categories? Also, is this new version available now?
Mr. Green is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2019, 07:47 PM   #23
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

In case you missed it, on Friday I posted a video to show off the new functions in ReaperWRB 2.0

https://reaperblog.net/2019/03/reaperwrb-v2-preview/



I need to edit 6 videos and get the website ready but it should be later this week I have version 2.0 up for sale.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 04-05-2019, 11:47 AM   #24
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Version 2 is officially out today!

Because of the amount of work that went into this over the past 8 months or so, the price has increased to $15, but we are doing a sale for the next week, bring it down to $10.
Free update for existing users

http://reaperblog.net/wrb2
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 04-18-2019, 01:41 AM   #25
pipelineaudio
Mortal
 
pipelineaudio's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wickenburg, Arizona
Posts: 13,455
Default

I dont understand the toggle function, can it switch between two action states?

Something is screwy with the display for me on chrome when in edit mode, as you resize the screen certain elements grow and parts of them remain hidden. Maybe it could use some scroll bars or something?

Search doesn't seem to do anything in editor

Other than that, so far, so awesome! I love this thing!
__________________
REAPER Shirts are Back! - https://shop.spreadshirt.com/pipelineaudio/
pipelineaudio is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2019, 08:08 AM   #26
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Quote:
Originally Posted by pipelineaudio View Post
I dont understand the toggle function, can it switch between two action states?

Something is screwy with the display for me on chrome when in edit mode, as you resize the screen certain elements grow and parts of them remain hidden. Maybe it could use some scroll bars or something?

Search doesn't seem to do anything in editor

Other than that, so far, so awesome! I love this thing!
Awesome! Glad you like it.

the toggle does two icon states for 1 action, and there's an inner shadow around the button when pressed.

I'll need a screenshot of any visual bug.

press enter after search. If that's not it, send a screenshot. It should show any "main" actions that don't have Mouse modifier, mousewheel, or MIDI CC in the name.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 06-01-2019, 06:19 AM   #27
Jazzy2040
Human being with feelings
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 12
Default ReaperWRB is awesome.

Indeed awesome !!


I started using an app called Macro Deck which emulates hotkeys it was OK.
But then I found out about ReaperWRB with its ability to import custom menus and toolbars with 1 click, assign any action to a button, it is absolutely exceptional.


Well done.
__________________
Windows 10, I7 3770 @ 3.4Ghz, 16GB,
RME Babyface pro, Impact LX25+, NI KK S25.
Jazzy2040 is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2019, 09:54 AM   #28
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Thank you very much!
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 08:14 AM   #29
Hellfog
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 81
Default

I did exactly like in the video build webremote, but my version is not showing up in my tablets except for Safari browser, after saving to home screen app not showing up there either.


Anyone?



EDIT: For some reason, it not working on my Ipad 2, but is working on My new Ipad pro.
Hellfog is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 08:18 AM   #30
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Quote:
Originally Posted by Hellfog View Post
I did exactly like in the video build webremote, but my version is not showing up in my tablets except for Safari browser, after saving to home screen app not showing up there either.


Anyone?
Hi
The database file save location changed after the 2.1 update so it might be that.

btw, it's much easier for me to keep track of and reply to support questions if you post them on the lessons
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 08:25 AM   #31
Hellfog
Human being with feelings
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 81
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
Hi
The database file save location changed after the 2.1 update so it might be that.

btw, it's much easier for me to keep track of and reply to support questions if you post them on the lessons


yeah sorry missed that.

EDIT: For some reason, it not working on my Ipad 2, but is working on My new Ipad pro.
Hellfog is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2019, 09:11 AM   #32
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

We got ipad 3 working after last update but I think ipad 2 is just too old, browser functions we need aren't there.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 08-12-2019, 07:13 PM   #33
EManBass
Human being with feelings
 
Join Date: Sep 2015
Location: Brooklyn, NY
Posts: 104
Default

Hey all, every now and then I stumble upon this and I really wanna pull the trigger on the WRB app because I love everything that improves my workflow, but I keep having the same question in the back of my head: how heavy is this on the phone's/tablet's cpu? I sometimes use my old Asus tablet as an external monitor via SpaceDesk and the tablet gets pretty darn hot. Obviously, the screen is what consumes the most power and it's using wifi and all that, but I wonder how cpu-hungry this WRB becomes altogether. I definitely wanna re-purpose an old device, like this very tablet, or an old iPhone 6 or something.

I barely use my toolbar, it is mainly there to visually let me know if I have things like the metronome, pre-roll on record, pre-roll on play, auto-scroll, snap editing, or things like that enabled. I have shortcuts for so many things, and this was expanded even further with the Radial menu, but certain things can easier be accessed AND monitored if I had color-coded buttons next to my keyboard. But if that means the screen will be getting hot then I might as well buy a small, wired touchscreen (they go for extremely cheap) and move the toolbar to that screen only. But WRB would be first choice =)
EManBass is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2019, 07:21 PM   #34
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

tbh I have no idea to check the cpu load on it. Haven't had any reports of it crashing fwiw.
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 08-13-2019, 07:07 AM   #35
Rednroll
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,232
Default

Quote:
Originally Posted by pipelineaudio View Post
I dont understand the toggle function, can it switch between two action states?

Something is screwy with the display for me on chrome when in edit mode, as you resize the screen certain elements grow and parts of them remain hidden. Maybe it could use some scroll bars or something?

Search doesn't seem to do anything in editor

Other than that, so far, so awesome! I love this thing!
This is awesome!

As I was setting up my hardware controller and a separate keypad for short-cuts to use in Vegas for the video editing projects I'm working on, I was thinking to myself..."Wouldn't it be cool if someone developed an app where I could use a tablet as a remote, be able to resize, arrange and label the buttons on the screen of the tablet as I wish, instead of trying to memorize a bunch of CNTRL+SHIFT+ALT+etc keyboard short-cuts, re-assign MCU buttons and trying to create stickers on a keyboard as well as my MCU controller?"

Then low and behold since Reaper development and support is now light years beyond Vegas Pro, here is exactly what I was envisioning as a remote for Vegas Pro....but of course developed for Reaper.

So I now need Reaper to either come up to speed on the video editing features that are in Vegas, or @EpicSounds to make this to support Vegas Pro.
Rednroll is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2019, 12:29 AM   #36
tompad
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2010
Location: Fjugesta, Sweden
Posts: 373
Default

Hi!

I have a FR:
- possibility to add own icons would be nice.
- a mailinglist for information on when new version is out.
- a changelog on site, what have been changed in new version.

Aside from that everything is running nice here with WRB2.1,
keep up the good work! Will now try to install 2.1.1.
__________________
ToDoList Obliques MusicMath Donation Mark4celeste Frid i ditt hjärta Eve & the Fisherman on Spotify
tompad is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2019, 06:34 AM   #37
Rednroll
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,232
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
Version 2 is officially out today!

Because of the amount of work that went into this over the past 8 months or so, the price has increased to $15, but we are doing a sale for the next week, bring it down to $10.
Free update for existing users

http://reaperblog.net/wrb2
Is there any reason I couldn't use this with other programs? Does it basically allow you to create and customize buttons by assigning already defined Reaper keyboard short-cuts to them?

I found a similar Android app that I'm currently setting up and defining with Vegas Pro keyboard short-cuts but I prefer the HMI you have created, especially the tab function of being able to group buttons by category and easily be able to switch between them via tabs. However, the Android app does add mouse pad, mouse buttons and mouse scroll wheel support, as well as having the ability to pull up an Android full qwerty keyboard to use as a keyboard if needed which I'm finding useful as well where those additions allow me to never leave the app if needed.

The downside I have noticed of this other app is that there's no snap to grid option, which makes exact button placement a bit tedious. Do you have a snap to grid option for button placement?

Thanks, brilliant app I have been looking for something like this for awhile to get around the limitations of hardware controllers and memorizing a ton of keyboard combo short-cuts and I own a couple 10in screen Android tablets which seems like it would be perfect for this.

I'm not currently using Reaper since my current projects are Audio and Video editing related, so that's why I'm interested to understand if I can use it with other programs as well.
Rednroll is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2019, 09:55 AM   #38
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

Quote:
Originally Posted by Rednroll View Post
Is there any reason I couldn't use this with other programs? Does it basically allow you to create and customize buttons by assigning already defined Reaper keyboard short-cuts to them?
no, it works with reaper's web remote function and sends command ID to reaper, not keyboard. Big advantage IMO
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Old 08-20-2019, 03:10 AM   #39
Rednroll
Human being with feelings
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,232
Default

Quote:
Originally Posted by EpicSounds View Post
no, it works with reaper's web remote function and sends command ID to reaper, not keyboard. Big advantage IMO
Thanks for letting me know!
Rednroll is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2019, 09:04 AM   #40
EpicSounds
Human being with feelings
 
EpicSounds's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 5,540
Default

2.2 update is out now.

added MIDI action support, and a bunch more things

https://reaperblog.net/2019/09/reape...ions-and-more/
__________________
REAPER Video Tutorials, Tips & Tricks and more at The REAPER Blog
EpicSounds is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 08:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.